persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina
STAD – 17 februari 2022 – Toen de Oude Dokken ‘Nieuwe Dokken’ werden, wenste de Stad het originele karakter van de omgeving te benadrukken door – ondermeer – het plaatsen van havenkranen.
De haven van Gent is al een beetje op alle plekken geweest doorheen de geschiedenis. Van oudsher waren er havenaktiviteiten aan de Gras- en Korenlei, aan de Lievekaai… Later aan de Visserij. Nog later: aan de Oude Dokken, aan de Sassevaart, aan de Voorhaven, aan het Zeekanaal…
Lees verder onder de video
Met de ‘Oude Dokken’ wordt het gebied aangeduid dat vooral het Handelsdok en het Houtdok bestrijkt.
Daar waar nu op de oever van de Schipperskaai – oude dokken dus – naarstig gebouwd wordt, krijgt nu een commerciële stempel ‘Nieuwe Dokken’ mee.
Voor de spraakverwarring kan dit tellen, zeker gezien ook sprake is van Dok-Noord, Dok-Zuid… en tot voor kort ook nog van (het tijdelijke en inmiddels stopgezette project) ‘DOK‘. Ook op die plek zal allicht nieuwbouw verschijnen.
De Oude Dokken zijn nu dus woongebied. Langzaam verschijnen er flatgebouwen… ‘DOK’ staat er nog, maar is buiten gebruik.
In dit nieuwe woongebied wenst de Stad dat de bewoners en de bezoekers het historische karakter van de havenaktiviteiten ervaren.
En dit doet ze, onder meer, door het plaatsen van havenkranen. De oorspronkelijke kranen zijn doorheen de jaren immers grotendeels verdwenen.
We maakten onszelf wegwijs in de materie met behulp van de info die Stad Gent ons verschaft. Wat zie je eigenlijk aan het Handelsdok en aan het Houtdok?
De blauwe kraan aan Dok Noord, kant van het winkelcentrum, werd eind 2008 gerenoveerd. Ze is van de ‘Boomse Metaalwerken’ en dateert uit 1973.
Verder is er de groene kraan ter hoogte van de betoncentrale – die inmiddels een jaar geleden werd afgebroken.
Even verderop kreeg de Schipperskaai er bijna zes jaar geleden twee blauwe havenkranen van hetzelfde type bij. Ze zijn van het merk ‘Peiner’ en dateren resp. uit 1966-1974-1960.
Aan de Handelsdokkaai, kant Dok-Zuid, kwam er een ‘Titan Anversois’ bij. Die is uit 1925. Dit is een vrij oude kraanttype. Er stonden/ staan er al twee aan de Voorhavenkaai. Die zijn van 1905.
Nog ouder is de ‘Nicaise & Delcuve’ aan het Stapelplein, kant Dok-Noord. Hij is uit 1870 en vrij klein van postuur.
Aan de Kleindokkaai – dit is aan het eind van de Schipperskaai, kant Koopvaardijlaan – staat nu ook een ‘Sobemai’ kraan uit 1988. Zij is de jongste in het gezelschap.
Aan het Houtdok werd een groene ‘ST1’ uit 1983 geplaatst.
Lees ook op deze blog:
Kraanmannen uit de Voorhavenkaai vertellen
Langs de Voorhavenkaai (wandeling)
Lees ook op deze blog: