Numero Zeventien

GENTSE ZOMER 2022 02 juli 2022 In deze zeventiende editie – getiteld ‘Numero Zeventien’ – hebben we het over: Café ‘Bentos’ in de Rabotwijk, wijlen Geert Vandamme, meerdere festiviteiten… meer

Rabotwijk – Historica Tina De Gendt verdiepte zich in de Rabotwijk. Eerder berichtten we al over dit initiatief, dat toen in een tijdelijke expo werd voorgesteld. Nu creëerde de historica een wandelplan, met als thema: het industrieel verleden van de Rabotwijk.
Het plan is gratis op papier te verkrijgen in o.a. de Stadswinkel en in het infokantoor van Visit Gent. Je kan het ook hier downloaden (pic uitklikbaar)
Op de hierboven genoemde wandelkaart staan een aantal weetjes, opgelijst per straat. Een aantal ervan hebben betrekking op café ‘Bentos’. Die ontleende zijn naam aan zijn oprichter Henri Frans, die als acrobaat optredens had verzorgd met zijn gezelschap ‘The Bento Brothers‘. Eerst opende hij een café naast het ‘Wintercircus‘ in de Lammerstraat 15, en daarna op de hoek met de Wondelgemstraat en de Filips van Cleeflaan.
Henri Frans had eerder in Amerika opgetreden met het wereldberoemde ‘Barnum & Bailey Circus’. Dit was rond 1910.
Kunstschilder Achilles De Maertelaere (1882-1964) had in café Bentos zijn tweede thuis. Hij nam de naam mee in zijn pseudoniem: hij noemde zichzelf “Achiel Bentos“.
Hij tekende o.a. Canadese en Amerikaanse soldaten tijdens de bevrijding na WO I. Maar ook de cafébaas: Henri Frans. (hierboven)
Lees meer over de vergeten schilder op Gandavum2

VOLKGeert Vandamme, historicus en een soort moderne rederijker in gidswerk- en lezingen, tijdschriften, boeken, en voorheen strijdradio en cabaret, is heen gegaan. Een van zijn laatste koninginnestukken was zijn boek over auteur John Flanders/ Jean Ray/ Raymond De Kremer
Het Nieuwsblad/ De Gentenaar wijdde een bericht aan zijn overlijden
Geert heeft enkele jaren geleden ook bijdragen geleverd aan persblog.be. Samen met hem ontstond eind 2019 even de ‘Gentse Geesten‘, een genootschap van blogmakers dat gestrand is op het slagveld van Corona.
Straf dat Jean Ray in het artikel in Het Nieuwsblad/ De Gentenaar enkel en alleen getypeerd staat als een ‘oplichter’, wat toch héél erg kort door de bocht is. Zo kort door de bocht dat het lachwekkend is. En dat in een krant waarvan de medewerkers beweren veel bronnen te consulteren alvorens te publiceren.
Wie geen tijd heeft om het boek van Geert Vandamme te lezen, kan misschien toch een voorstelling over de veelzijdige auteur Jean Ray raadplegen op de website van Ronny Deschepper.
(cartoon: Geert Vandamme)
Oostakkerdorp – Dankzij de plaatselijke dekenij breekt nu, zaterdag 2 juli, het ‘Dekenijfeest‘ los, en dit tot aanstaande woensdag. Het feest wordt ook ‘Pieter en Pauwelkermis’ genoemd.
Naast de kermis, zijn er eetfestijnen, muzikale voorstellingen, lezingen en kunstvoorstellingen.

Schipperskaai, Oude Dokken – Bij wat men sinds de nieuwbouw “Nieuwe Dokken” is gaan noemen, vindt morgen, zondag 3 juli,   een rommelmarkt plaats. 
Bekijk op deze blog beelden van een vorige rommelmarkt. De foto is van 2021

Alfons Braeckmanlaan, Sint-Amandsberg – Bij de Gallische Hoeve wordt nu, zaterdag 2 juli in de namiddag, een Gallisch Feest gehouden.

Koning Willem I-kaai, Baudelopark – Vorig jaar, in een eerdere editie van deze rubriek toonden we foto’s van de heraanleg van het park. Thans is dit voltooid. O.a. werd het park doorgetrokken naar de oever van de Achterleie. – pic Stad Gent
La Wallonie profonde – Deze VW t2 bus is van een bijzondere uitvoering. Volgens deze site is het een ‘Bay-split Hybride‘, gebouwd tussen 1976 en 1978. De uitvoering bestaat uit Braziliaanse onderdelen die in Zuid-Afrika werden geassembleerd.
Uilkensstraat, buurt UZ – De buurtrommelmarkt vond vorige zaterdag plaats… – pic Vanessa de Vogelaere
Veldstraat – In het stadspaleis d’Hane Steenhuyse vond vorige zaterdag de jaarlijkse ‘Artiestenmarkt‘ plaats. Die wordt traditioneel gehouden in de aanloop van de Gentse Feesten. Ze verzamelt het aanbod van de indoor activiteiten..

GroentenmarktSint-Veerleplein – De ‘Lieve Leie Feesten’ werden vorig weekend gehouden. De video is van de organisatoren

Lees meer op deze blog:Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook