GENTSE ZOMER 2021 15 juni 2021  De twaalfde editie van de rubriek heet ‘Zomerse stad’ en bevat: Keurslager: de juiste dracht van het mondmasker! Café ’t Muzikantje. Toen een luchtballon tegen de kerk botste. Voortgang werken Baudelopark. Het kasteel van Hanus. Roeien bij houten gevel op de Lieve. Blaarmeersen. Plannen voor het Design Museum en voor het UZ. Meer

Normaalschoolstraat, Heuvelpoort – Slagerij Keurslager. Let op de juiste dracht van het mondmasker!
Dendermondsesteenweg – Land Rover Series III, model SIIA gebouwd van 1971 tot 1985.
Dendermondsesteenweg op de hoek met de Herlegemstraat, op de grens van Gent met Destelbergen – Café ’t Muzikantje. Zo te zien floreren de zaken. De bazin is er voor gekend om de consumptie fors te stimuleren.
De eenzame boom van de Sint-Jansdreef...
Lees ook op deze blog: Buurt van theater, ‘Star Pils’ en ‘De Vliegenvanger’…

Voor wie er aan twijfelen zou: de Zakman is goed en wel. Hij verblijft al weken op het Sint-Pietersplein. Zie hem hier slapend in zijn rode slaapzak. Lees meer over de Zakman op deze blog en onze persoonlijke benadering van deze dakloze

Patrick De Graeve, beheerder van facebookgroep ‘Gisteren nog vandaag‘ herinnerde er ons aan dat 25 jaar geleden een luchtballon botste tegen de Sint-Jacobskerk op zondagavond 9 juni 1996 rond half tien ’s avonds.
De plannen liggen klaar voor een toren als nieuwe vleugel voor het Design Museum: het ‘DING’.
De toren komt op het braakliggend terrein aan de Drabstraat, dat tot nu toe vooral gekend was voor de monumentale WC-rol.
Het gebouw zal o.m. een alternatieve ingang zijn. Het Design Museum is gevestigd in Hotel De Coninck
Oudenaarde, Grote markt – Mercedes 220 S convertible, gebouw tussen 1956 en 1959.
Mercedes 220 S convertible

Vorig jaar was er nog het buurtartelier bezig, vandaag is de drankencentrale Dhondt met de grond gelijk gemaakt. Het wordt klaar gemaakt voor een bouwproject.

Koning Willem I-kaai – Baudelostraat – Werken, aan de uitbreiding van het Baudelopark naar de kaai bij de Achterleie, in voortgang.Limburgstraat – Gouvernementstraat – Het hoekhuis heeft een hoeklogia met verfijnd houtwerk.

Ons verhaal over Fernand Hanus, die in het kasteel woonde waar nu Maria Middelares is, bracht via lezer Didier Ysebaert een foto boven van de Nonnemeersstraat alwaar de Anciens Ets. Hanus gevestigd was. In 1967 ging het mee op in de fusie die tot UCO leidde. Lees op deze blog: Hoe de Gentse textielreus ontstond
Kortrijksesteenweg – Het kasteel Hanus was eigendom van ondernemer Fernand Hanus en werd vanaf 1934 geïntegreerd in het ziekenhuis Maria Middelares. Het is thans het toprestaurant ‘Sensum’. Een vijftal jaar geleden werd het kasteel opnieuw losgemaakt van de achterliggende (afgebroken) ziekenhuisgebouwen.
Lees ook op deze blog over de voormalige eigenaar van het kasteel: Fernand Hanus van de Union Cotonnière

Rekelingen – Burgstraat – bij de Hoofdbrug over de Lieve – De houten gevel is de achterkant van een huis in de Jan Breydelstraat: het Jan Brouckaerdshuis. Het is de laatste houten achtergevel in Gent.

Nadat vorige woensdag schermutselingen plaats vonden op de Blaarmeersen, beloofde de burgemeester krachtige maatregelen. Gevolg: zoals we maandag konden vaststellen, zijn er disproportioneel veel zwartgeklede security mannen met honden ten aanzien van het aantal bezoekers. Leuk is dit ook niet.
Ons verhaal over de vroegere cafés aan de Prins Boudewijnlaan kreeg veel bijval op de facebookgroepen. Het werd daar 88 keer gedeeld (cijfer op 15.06.2021). De hele mooie cover is van Filip Verleye
De foto van Mario Van de Vorst’s ma, staande in haar café The Cup, is van Patrick De Graeve, beheerder van facebookgroep ‘Gisteren nog vandaag

Corneel Heymanslaan – Grote plannen in het UZ! De huidige parkeertoren zal plaats maken voor een nieuw ziekenhuisgebouw dat  de bestaande gebouwen met elkaar verbindt. Alle oude gebouwen, getekend door Henry Van de Velde, worden integraal behouden. De bleke gevelsteen en de ritmiek worden doorgetrokken in het nieuwe  geheel.

Wandelen in de retail sector – Sint-Pietersnieuwstraat – OKay Compact

In deze rubriek vorig jaar (22 juni 2020) meldden we dat Arthur De Decker overleden was. Hij leidde het verzet tegen de “Belfortparking”, die er bijgevolg nooit kwam. In de plaats daarvan staat er nu de Stadshal.
In deze rubriek twee jaar geleden (18 juni 2019): In het kader van de Archeologiedagen werd op de Sint-Michielsbrug op zaterdag een demonstratie van de oude gevechtstechnieken van de geharnaste ridders ten beste gegeven. De foto is van Huguette Joliet.
In deze rubriek drie jaar geleden (20 juni 2018): Maatjes, zijnde de eerste jonge haringen, werden in combinatie met geestrijke dranken op de tongen naar binnen gerold tijdens een evenement onder de Stadshal.

In deze rubriek vier jaar geleden (13 juni 2017): Ook onder de Stadshal – De Artiestenmarkt is the place to be voor iedereen die binnendeurs op de planken staat tijdens de Gentse Feesten. Zo is er bv. actrice Carine Stevens die toen een voorstelling had in Scala. Ze is hier op de foto met Miguel die d.m.v. een opzichtige kleding de nieuwbakken CIB magazine kwam voorstellen.

In deze rubriek vijf jaar geleden (19 juni 2016) stonden we bij het graf van zanger Luc De Vos. Hij was toen nog maar anderhalf jaar eerder overleden.

Zes jaar geleden (16 juni 2015) hadden we het, in de voorloper van deze blog, over de naamkeuze van de toen nieuwe trams, genoemd naar een grote zeevogel: de Albatros. Hier staat hij in het eindstation ’t Brielken in Evergem.

Lees meer op deze blog:

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook