GENTSE ZOMER 2020 22 juni 2020  ‘Wrap-up is de titel van deze elfde editie van deze rubriek ‘Gentse Zomer 2020’.  Het is Engels voor het samenvatten (van de week). Twee weken eigenlijk, want vorige week is deze rubriek niet verschenen. Tevens verwijst de titel naar het “inpakken en wegwezen” van het borstbeeld van Leopold II.

Het borstbeeld van Leopold II, dat door antiracisme activisme al meer dan één keer werd besmeurd, zal op 30 juni verwijderd worden. Dit is de dag waarop Congo onafhankelijk werd.

Het wegnemen van het borstbeeld van Leopold II was in facebookgroep ‘Dat és mijn Gent’ de aanleiding om een discussie te houden over andere standbeelden in de stad. Daar kwam alras het standbeeld van Keizer Karel naar voren. Een lezer deed een oproep naar de Stad om dat beeld ook maar weg te halen omdat de keizer alleen in Gent al misdaden pleegde. Citaat: “Tientallen Gentse notabelen werden in een boetekleed letterlijk op de knieën gedwongen, met een strop om de hals. Zeventien van hen werden onthoofd, één verbrand. Omdat ze in opstand kwamen tegen zijn regime… ” De oproep is ludiek bedoeld, maar opent wel het debat: waar leg je de grens? Onder welke criteria overweeg je om bepaalde standbeelden te verwijderen uit het straatbeeld? Tegelijk werd aangestipt dat het standbeeld van Jan Palfijn, ooit in de tuin van de Bijloke, nu al twaalf jaar geleden gestolen is. Waarom wordt de kopie die in Het Pand in Onderbergen wordt bewaard niet in de plaats van dit van Keizer Karel neergepoot? Lees ook op deze blog: Twee fameuze dokters en Gentse straten

Onderbergen – Het Pand – Jan Palfijn
De Blogman (van persblog.be) gidste, op zondag 21 juni, voor de gelegenheid, een groep van de socio-culturele vereniging ‘De Kluivers‘ op de Groentenmarkt.  Je mag, naar aanleiding van de gidstour, spoedig nog een nieuwe reportage over die markt verwachten. Lees intussen op deze blog: Tierenteyn. “Sire, die kwestie is erg ingewikkeld!” en De groeten van de Groentenmarkt & de Pensmarkt

De langste dag van het jaar – 21 juni – sloot af met een prachtige regenboog. Hier aan de Bijloke. De foto is van Raf Vercaemst op facebookgroep ‘Dat és mijn Gent
Antwerpsesteenweg, Sint-Amandsberg – Ontbijtrestaurant ‘Little Things’ stalde haar verlengd terras uit. Een typische stadsmaatregel om het voor kleine horecazaken leefbaar te maken ter compensatie van de anti-COVID-19-beperkende regels: het zogenaamde ‘Terrasplan’.
Aan de Corneel Heymanslaan, aan het uiteinde van het domein ter hoogte van het vroegere K13, hangt als sinds het begin van de COVID-19-crisis, aan de afsluiting een meterslang zeil, waarop een hartversterkende boodschap staat geschreven: “Jullie goede zorgen geven ons hoop voor morgen”.Hopelijk worden de aan hen gedane politieke beloftes geen “zorgen voor morgen”.

Groentenmarkt – Aan de balken van het Groot Vleeshuis wordt kwaliteitsonderzoek gedaan. Het gebinte werd in de jaren 1400 gemaakt door de Minderbroeders die toen hun klooster hadden waar nu het Oud Gerechtshof ligt. De broeders brachten het dak in grote “prefab”-stukken ter plaatse.

Groentenmarkt – Groot Vleeshuis

In Gentbrugge aan de Henri Pirennelaan ligt een zaak die ‘Zuiver op de Graat’ heet. Het is een, jawel, vishandel wiens zaakvoerder werd opgeleid “naast Guido Meersschaut”, zo meldt hun bedrijfsreclame. Meersschaut was decennia een naam in vishandel en was gevestigd aan de Kleine Vismarkt. In de jaren ‘80 verkocht Meersschaut zelfs nog vis vanuit het Groot Vleeshuis. Een aantal jaren geleden hield hij er mee op. De opvolgers trokken met de zaak eerst naar Ledeberg – waar alles was begonnen – en zitten thans op de Hundelgemsesteenweg in Merelbeke. Onder een andere naam.
Koningin Maria Hendrikaplein – Bakkerij Imschoot – bekend van zijn zaak aan de Groentenmarkt sinds 1880 – heeft nu ook een verkoopkar bij het station.
Voorheen was het bakkerij Bloch – sinds 1899 in de  Veldstraat en thans heropend aan de Sint-Pietersnieuwstraat – die er met een zwarte Citroën HY stond.
De renovatie van de vroegere bibliotheekdie daarna even  is ‘stadslabo’ werd – is al een tijd bezig. In een volgende faze verhuizen de diensten van het naastliggende Administratief Centrum er naartoe zodat ook daar gerenoveerd kan worden. Er komt o.a.: een nieuwe inkomhal. Beide gebouwen zullen over een jaar of drie verbonden zijn door middel van passerelle, en zullen op die wijze één stadskantoor vormen. Ook de stadswinkel en Gentinfo zullen in de oude bibliotheek gevestigd zijn.
Genieten op het terras van Du Progrès en Poule & Poulette op de Korenmarkt. Komen de “goede” oude tijden terug tijdens de zomermaanden?

In de Sint-Niklaasstraat, vlakbij de tramhalte, was er het drukbezochte zaakje ‘Soup R’. Het is niet meer. Slachtoffer geworden van de sluiting door COVID-19? Nee, een lezer meldde dat de uitbater plotseling overleden is.

Baudelokaai – Koning Willem I-kaai – Een oude atelier of opslagplaats die toen [winter 2018-2019] al een jaar te koop stond, met een aangeplakte bouwaanvraag van nog een jaar eerder op de gevel. Dit is nu afgebroken. Het gebouwtje zal allicht niet veel waarde hebben gehad, wat niet wegneemt dat het een getuige was van een verleden, die nu ook ter aarde is besteld. In de plaats wordt promotie gemaakt voor ‘Residentie Pentagon’. Uit: Alles kaputt, editie Gentse Winter 2018-2019

Baudelokaai – thans Koning Willem I-kaai (pic augustus 2018)

Nu op deze plek – Residentie Pentagon van immo Kensington


 


Lezers reageren bij het artikel over het Sint-Veerleplein op facebookgroep ‘Ge zijt van Gent als ge…’: En de cafés aldaar zijn…: Konstatin Dmitrich: “Ik kom daar voor De Neptunus (Ali en Anja), ‘t Einde (bij Frank), ‘t Geduld, ‘t Prison (bij Nick), ‘t Paradijs, (bij Christophe), de Zenon (bij Henk) en omdat het het mooiste plein is van Gent!!! Nèh”
Déèffe Fke: ‘ t Steentje vergeten”
pic: Restaurant ’t Prison
Sint-Veerleplein – café t Geduld – café Zenon – café t Einde (pic 2018)
Arthur De Decker is overleden. Zijn naam zal voor eeuwig verbonden blijven met het verzet tegen de “Belfortparking”. D.w.z.: de ondergrondse parking tussen Belfort en Sint-Niklaaskerk die er nooit kwam dankzij zijn activisme.
Bijzondere locatie hier: Koning Boudewijnstraat 50. We vinden er ‘K-RAA-K’ vzw, ‘B50’, ‘HOOP’…

Kortemunt-Groentenmarkt – Het tramverkeer komende en gaand van en naar de Korenmarkt komt bij de Kortemunt op een punt dat het gevaarlijk is voor voetgangers. Op drukke dagen dwingt de voorbij rijdende tram voetgangersdrommen in een trechter tussen haar carrosserie en de gevels. Maar ook op de verkeersvrije pleinen Korenmarkt en Groentenmarkt bezorgt het tramverkeer een soort onrust aan de passant en aan de terrasbezoeker. En in mindere mate aan het Sint-Veerleplein. Eigenlijk hoort de tram daar niet meer thuis. We pleitten al voor een tramloos traject tussen Veldstraat en Burgstraat. De verhinding tussen beide haltes – voor wie slecht te been is – zou kunnen via de elektrische blauwe busjes?

Kortemunt – Groentenmarkt

Meulesteedsesteenweg – We vonden een afgedankt promo-autootje dat de reclame draagt van studentENmobiliteit.be – thans de Fietsambassade. Hoewel de organisatie op diverse plekken in het stadscentrum huist, staat het karretje in stilte te verkommeren in de voorhaven. Uit een editie van Gentse Zomer 2018

Meulesteedsesteenweg – auto studentENmobiliteit.be (pic 2018)

Speuren bij de sporen. Een rondgangetje in het station van Gent-Sint-Pieters leverde een paar leuke beeldjes op: een leuk weetje. Wist je dat de bezoekersstroom bij de opening van het station naar de linkerkant van de tunnel werd geleid? Bewijze daarvan: een ornament in de muur. Ook: voor de fun. Jonge mensen komen de hall binnengewandeld, goed voorzien van mondmaskers. Dit is nog steeds verplicht zodra je het gebouw betreedt. Lees ook op deze blog: Lof en kritiek voor werken station, 80 jaar geleden

Sint-Pietersstation – 2x mondmasker
Sint-Pietersstation – Ingang Links

Op zaterdag genoten kuierende stadsgenoten van de tweede heropeningsdag van de Prondelmarkt aan Bij Sint-Jacobs. Een overrompeling was het nog geenszins: noch aan de kant van het aanbod, noch aan die van de bezoekers.

 

Tussen de parking van het winkelcentrum aan de Dendermondsesteenweg en de Nijverheidstraat bij het Bijgaardepark wordt flink verbouwd. Nadat drie jaar geleden bekend werd gemaakt dat de oude fabriek van Malmar, thans gevestigd in Desteldonk, het voorwerp van co-housing zou worden. Lees ook op deze blog: Fabriek wacht op co-housing

 

Wat verenigt Willem I en de Gentse families Huyttens-Kerremans en De Bast-De Hert? Willem I gaf een voorzetje aan een machinebouw-atelier van eerstgenoemde familie. Dit werd overgenomen door een familie wonende aan Coupure/ Iepensteeg. Deze liet die uitgroeien tot wereldspeler ‘Le Phoenix‘. Lees over alle aspecten:
over Huyttens-Kerremans: Le Phoenix – Phoenixstraat, over De Bast-De Hert: Iepensteeg: groots in haar onooglijkheid, over Willem I: Orangisten, Willem I is weer in de stad!

x
Lees meer op deze blog:

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook