GENTSE WINTER 2018-2019 – “Alles kaputt”


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Artikeloverzicht Gentse Winter                                                       Nr 18 Huidige editie

.GENTSE WINTER 2018-2019 – 19 februari 2019 Deze editie bevat: bedden op straat, klas uit 1963, Chinees paviljoen, vernieuwd station, “alles kaputt“, ganzenpas, vijf jaar zaliger, beer van ’t stad, merkwaardige gevels, lente, arena, ochtendgloren, fanfare, chocolade, helikopter op parking, meer…

Sint-Pietersnieuwstraat: bedden op straat

Dit bed is er recent bijgekomen

Sint-Pietersnieuwstraat – Al maanden ligt er een geïmproviseerd bed aan de ingang van de fietsgarage van Ugent. Nu ligt een paar meter verder – bij de ingang van het terras van Vooruit – een tweede bed, met nachtkastje en nachtemmer... Allez, het gaat vooruit, of beter: achteruit. 🙁 Het prille begin van een slaapkolonie op straat? Alleszins het “kanariepietje in de mijn”… 

Vrijdagmarkt – …”kanariepietje in de mijn”… Deze uitdrukking gebruikten we eind vorig jaar al, toen we de man in de kartonnen doos zagen bij de Vrijdagmarkt. En dan hebben we het nog niet gehad over de ‘Zakkenman’…

Armoede inde straten van N.Y, jaren 1950 door Vivian Maier

VOLK – Wie ook aan straatfotografie deed vanaf de jaren 1950 en daarbij armoede in beeld bracht in Chicago en N.Y. was Vivian Maier een Oostenrijks-Hongaars-Franse vrouw in de V.S. Ze overleed 10 jaar geleden.

Leie-Lieve: Spiegelkarpers
Onder de waterspiegel… spiegelkarpers

Korenlei – Zittend op het lage muurtje bij de verlaagde kaaien aan de Graslei kun je je moeilijk voorstellen dat onder deze gladde waterspiegel karpers – ja, ook of vooral spiegelkarpers… 🙂 – zwemmen van tot 20 kg vet . In november werd er nog eentje bovengehaald in de Lieve bij het Gravensteen. Lees op deze blog: ’t Stalleke van Beddegem

“Chinees paviljoen” in Sint-Amandsberg

Gustaaf Carelshof – Carelshof

“Chinees paviljoen”

Gustaaf Carelshof, Sint-Amandsberg –Deze bijzondere villa in kasteelstijl wordt het “Chinees paviljoen” genoemd en staat in de wijk Westveld. Het behoorde bij het kasteel CarelshofDeze bak- en natuurstenen constructie, met haar trapsgewijze oplopende volumes en speciale hoektoren, dateert van 1911. Het Carelshof zelf – ooit eigendom van Charles-Louis Carels – bestond al in de 18e eeuw. Hij was de zoon van Gustave/Gustaaf Carelsde oprichter van de fabriek voor stoommachines, dieselmotoren en locomotieven, gelegen op de site waar nu Dok Noord is.

Sint-Pietersstation: nieuwe achterkant
Vernieuwde perrons

Koningin Mathildeplein – achterkant station

Koningin Mathildeplein – De vernieuwde achterkant van station oogt modern en eigentijds. De renovatie valt echter duurder uit dan verwacht, waardoor het initiële plan om over elk perron een glazen dakstructuur te plaatsen, is gesneuveld. Het zal een gewoon afdak worden. We namen een kiekje binnenin en eentje vanuit een kamer van Ptitamie aan de Ganzendries ja, het was Valentijn. 🙂 

Baudelokaai: alles kaputt
Baudelokaai – Koning Willem I-kaai

Baudelokaai – Koning Willem I-kaai – Vorige zomer brachten we het nog onder de aandacht: een oude atelier of opslagplaats die toen al een jaar te koop stond, met een aangeplakte bouwaanvraag van nog een jaar eerder op de gevel. Dit is nu afgebroken. Het gebouwtje zal allicht niet veel waarde hebben gehad, wat niet wegneemt dat het een getuige was van een verleden, die nu ook ter aarde is besteld. 🙁 Lees hierover op deze blog: “Hier vloekt men niet, Daniël ziet u”

Noendries: bijna kaputt
Noendries, bij Zuiderbegraafplaats

Noendries, Zuiderbegraafplaats Onder het motto ‘het pittoreske moet kapot‘ zal allicht binnenkort ook deze oude landwoning – nu al een poos te koop als grond voor een vastgoedproject – onder de sloophamer verdwijnen. Zo gaat pittoresk patrimonium beetje bij beetje verloren. Dit schreven we hierover al eind oktober op deze blog, lees: Commentaren

Ledeberg: schooljaar 1963-64

Volvo Amazon – beginjaren ’60 – pic magazine.vab.be

Gemeenteschool Ledeberg – schooljaar 1963-64 – pic Jozef Vanloo

Onderwijsstraat, Ledeberg – Op de pagina van de facebookgroep Ge zijt van Ledeberg als… plaatste Jozef Vanloo een foto met pure nostalgie: foto uit zijn klas van 1963 in de Gemeenteschool van Ledeberg. Hij zit in de rechtse rij op de voorlaatste bank. Ter illustratie van het tijdsbeeld: in Oostakker liep toen van de montagelijn van de kersverse Volvo-fabriek: de  Volvo Amazon.

Aansluitend postte Jacques Mortier een klassieke klasfoto waarop hij zelf te zien is als de tweede van links op de tweede rij. Een maat, Manuel Dezutter zit op de eerste rij, de derde van rechts.

poortakker: oldtimer Ford Sierra

Poortakkerstraat, Sint-Denijs-Westrem – Op de oprit van de technische keuring ofte SBAT schoof een oldtimer Ford Sierra 1.6 CL aan. Het beestje – ofte (oud) besje – dateert van midden de jaren 1980.

Poortakkerstraat – Sint-Denijs-Westrem – Ford Sierra 1.6 CL

Ottergemsesteenweg- Zuid: met vlag en wimpel

Ottergemsesteenweg-Zuid

Ottergemsesteenweg-Zuid – Achilles Heyndrickxlaan – Woensdag werden enkele stakers aan het stakerspiket bij het industrieterrein in de buurt van de Ghelamco Arena – voorbij de brug over de E17 – ’s ochtends overhoop gereden. Gelukkig waren ze er niet ernstig aan toe en was het UZ niet veraf. De chauffeur werd aangehouden. De politie bleef ter plaatse. Verder die dag verliep de stakersactie rustig op die plek, afgezien van het knallen van een paar voetzoekers zo nu en dan. 

nieuwsbrief gentse gidsen

STADSBLOG – persblog.be – Verhalen uit en over Gent kreeg in GG Flits van februari, de Nieuwsbrief van de Gentse Gidsen, een eervolle vermelding voor het verhaal over Fernand en Aline Hanus, de onderbelichte gangmakers in de totstandkoming van UCO.

Nieuwsbrief Gentse Gidsen – Fernand en Aline Hanus

Emile Clauslaan: ganzenpas
Emile Clauslaan

Emile Clauslaan – Op de terugweg van hun uitstap naar de Botanische tuin van Ugent, stappen ganzen richting het Citadelpark netjes over het zebrapad. In ganzenpas, welteverstaan. Zegt nooit meer: “zo dom als een gans!”

Jan Hoet: al 5 jaar zaliger
Sint-Pauluskerk – begrafenisviering Jan Hoet

VOLK – Eind deze maand zal het vijf jaar geleden zijn dat Jan Hoet – op 27 februari 2014 – is overleden. In onze allereerste jaargang – toen verschenen in nog in een bloggerformat – brachten we een portret van de kunstpaus zoals hij niet vaak wordt voorgesteld: als stripfiguur. Zo kwam hij voor in een album van Nero, De Kampioenen, Urbanus & Bosschaert… Maar hij tekende ook zelf stripverhalen. Dit was in zijn prille tijd… Lees in het Archief van deze blog: Jan Hoet, ook striptekenaar én stripfiguur De foto is genomen tijdens de begrafenisplechtigheid in de Sint-Pauluskerk bij het station.

’t Zuid: beer voor/van ’t stad
Woodrow Wilsonplein – Administratief Centrum Zuid – tractor

Woodrow Wilsonplein – Aan het Administratief Centrum Zuid stond op donderdag een tractor met beeraanhangwagen. Of er stront geruimd werd, of net stront aangevoerd werd, was onduidelijk. 🙂 Toch een vreemd zicht in de stad, en op die plek… Zijn ze daar niet aangesloten op de riolering?

Tweekapellenstraat: mooie gevel

Tweekapellenstraat – voorheen ’t Retouchke

Tweekapellenstraat, Gentbrugge – In die straat vonden we een typische houten gevel van een winkel – ’t Retouchkedie intussen verhuisd is naar de Brusselsesteenweg. 

Onderbergen versus Tweekapellenstraat
Onderbergen – Hof van Ravenstein

Tweekapellenstraat, Gentbrugge

Even verderop in diezelfde straat zagen we opnieuw een merkwaardige gevel.  Deze bijzondere gevelstructuur doet onwillekeurig denken aan Onderbergen, waarachter een muurtje als dit, het Hotel Ligny of Hof van Ravenstein ligt. En waar de ‘Katrienspekken’ ooit geboren werden. De werkmansversie van het Hof? 😀 Lees in bet Archief van deze blog: “Gij allen die hoest, wendt u zonder uitstel… ”

Graslei – Korenlei: lente

Graslei – Korenlei Zou de zweem van lente die we al een weekje over ons heen krijgen, blijvend zijn?

Wat zegt het weerbericht voor de komende veertien dagen? De temperaturen zakken een heel klein beetje, maar het blijft overwegend droog en zonnig!

Korenlei – zicht vanuit Graslei

Groentenmarkt: arena
Groentenmarkt – een “muur van tram”

Groentenmarkt – Telkens als de tram het plein op of af rijdt, lijkt de markt gezien vanop het terras van Het Galgenhuisje gedurende een paar seconden op een arena. Hij vormt even een muur, waarbij de straten aan de overkant heel even onbestaande lijken.

Boomstraat: ochtendgloren
Zicht vanuit Boomstraat – pic Mireille van Walle

Boomstraat, Rooigem – “De ochtendstond heeft goud in de mond”. Met deze spreuk in het achterhoofd geniet je nog méér van het ochtendlijk zicht vanuit Boomstraat waarop de Sint-Theresiakerk – buurt Rooigem West – te zien is. Dank aan Mireille van Walle voor de mooie foto.

Brugse Poort: fanfare

Brugse Poort – Haar 15 jarige bestaan gaf aan De Propere Fanfare de gaf impuls voor het houden van een muzikale kroegentocht in de Brugse Poort. Op 20 locaties werd muziek gespeeld, in diverse genres en toonaarden. Diversiteit troef.  Met dank aan Jacqueline Dumortier voor de mooie foto.

De Propere Fanfare – pic Jacqueline Dumortier

Gravensteen: chocolade
Gravensteen by Neuhaus

Groentenmarkt – Voor wie het gemist zou hebben op de facebookgroepen. Het Gravensteen bestaat nu ook in chocolade dankzij NeuhausWat de middenstand allemaal niet verzint. Vele jaren geleden waren we getuige van een bouwwerk ter grootte van een tafellaken, afkomstig van een beenhouwer in de buurt van het Edmond Van Beverenplein, vervaardigd uit fijne en minder fijne vleeswaren… De foto die we er ooit – 2012? – van namen in de winkel is helaas verschwundenStel je het bouwwerk voor, gemaakt bij Beenhouwerij Van Genechten in de serie Van Vlees en Bloed of iets in die stijl.

helikopter op de parking
Gustaaf Carelshof – hoek Antwerpsesteenweg

Gustaaf Carelshof, Sint-Amandsberg – Op de parking van een autohandel op de hoek met de Antwerpsesteenweg, staat achter een villaatje tussen rijen auto’s een afgedankte helikopter!

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE WINTER in 2018-2019 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT