GENTSE WINTER 2018-2019 – ’t Stalleke van Beddegem

header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

GENTSE WINTER in 2018-2019 – Nr. 04 – naar Artikeloverzicht

GENTSE WINTER 2018-2019 – 20 november 2018 – Behoren tot onze nieuwskweek van de week: kerstverlichting, handsjes, ons Delphine, onze Leo II, de Roetpiet, de Foertsint, “J’ai un peu chaud“, vermoorde pastoor, pipi en kaka, Potuit-paddenstoelen, reuzenspin, achtergelaten fietsen, waakhond voor bib, tekenaar Marnix, dikke vis, Warmste Week, meer…

Deze rubriek is, net als zijn voorganger Gentse Zomer, een kroniek van kleine verhalen. 

Huidige editie
Vorige editie

Normaalschoolstraat, Heuvelpoort – Net zoals in andere straten in de stad hangt de kerstverlichting al klaar.

Normaalschoolstraat – Heuvelpoort – kerstversiering

Schepenvijverstraat – Hoewel al in de meeste commerçestraten kerstversiering aangebracht wordt, zagen we tot hiertoe geen in bovengenoemde straat. Maar ja, het is daar alle dagen kerstdag als je afgaat op de raamverlichting. Het stalleke zal daar niet van Bethlehem, maar eerder het stalleke van Beddegem zijn, met enkel een ezel, die zijn geld daar uitgeeft. Een os heeft daar niets van doen.

Schepenvijverstraat – jaar in jaar uit kerstverlichting tegen de gevels

STAD – De Sosseteit deelde weer ‘Gentsche Handsjes‘ uit. Mocht dit hier Antwerpen zijn en niet Gent, Brabo zou spreken over “hand-werpen”. De handjes werden dit jaar geworpen naar: dialect-professor Jacques Van Keymeulenzanger Wim Claeys en STAM-directeur Christine De Weerdt. ’t és woar dat woar és.

Gentsche Handsjes – Sosseteit – Het Nieuwsblad

Parkplein – Ze blijft in het nieuws. Niet iedereen weet dat Delphine Boël aan het Parkplein – bij de Kortrijksesteenweg en de Burggravenlaan – een straatnaambord heeft. In dan nog wel in de nabijheid van andere royalties, zoals bv. het dichtste bij is de Prinses Clementinalaan, genoemd naar de jongste dochter van Leopold IIHet bord is niet officieel. Het werd er in 2010 door de buurtbewoners geplaatst.

Delphine Boëlpark bij Burggravenlaan

Emile Braunplein, Stadshal – Over koning Leopold II gesproken. Een week of wat geleden werd zijn standbeeld – dat goed verborgen zit in het Zuidpark – met rode verf bekladDeze 19e eeuwse vorst had het beste niet in de Congo zijn blijde intrede gedaan, maar in de plaats daarvan zijn blijde intrede gedaan in Gent als SinterklaasDankzij zijn beeldige baard kwam hij in aanmerking voor de vacature. Gentsche Handsjes zou hij niet laten afhakken hebben. Hij zou ze enkel geschud hebben. Een gemiste kans van de geschiedenis! Helaas zouden zijn Congolezen alhier in de 21ste eeuw gediscrimineerd worden, gezien ze niet meer mogen inschrijven op de vacature van Zwarte Piet. Hier wil men enkel nog witte Roetpieten, godbetert!

Zuidpark – Koning Albertparkt – Borstbeeld van Leopold II – pic Het Nieuwsblad

Korenmarkt – Deze Afrikaanse meneer bij Wasbar heeft andere besognes dan te solliciteren voor Zwarte Piet. Kerstmis is niet zo veraf.

Korenmarkt – bij Wasbar -pic Ignace Van der Kelen

Heilig-HartpleinVorig jaar in december op deze blog… Was daar niet een zwarte Sinterklaas tijdens het ontbijt in de Kring Heilig-Hart!? Door deze verschijning kreeg de discussie over de Roetpiet een variant: was Sinterklaas al of niet blank? Of was hij een Roetsint? En dan die sigaret! Zou die van witte chocolade zijn? Dit is geen Roetpiet maar een Foertsint!

Heilig-Hartplein, Sint-Amandsberg – Geen Roetpiet maar een Foertsint – pic Mi Luisje

Gent-rand, Merelbeke – Tijdens een gemotoriseerde zwerftocht kwamen we een oldtimer Peugeot 204 tegen. Hij is meer dan 40j oud. Eerder botsten we in d’Aardige Dennen op een Peugeot 403 van 58 lentes! Lees op deze blog: Slalommen door Gent

Merelbeke – Peugeot 204 meer dan 40j oud

Niet op De Afspraak – Hollanders gaan graag kamperen in de d’Aardige Dennen. Vorige zomer zat ik op het terras van een camping in gezelschap van een noorderbuur. De Wallon van de camping is een oldtimerliefhebber en daarom druppelen er regelmatig oude karretjes binnen, waarover dan moet gepraat worden op het terras. Vraagt de Wallon aan de Hollander met welke auto hij naar de camping is gekomen? Antwoordt die laatste: “J’ai un peu chaud”. In de vorige editie maakten we een ‘Niet op De Afspraak’ opmerking over ‘koersen met een steak in je koersbroek’.

 

Peugeot 403 Familiale 1960 – d’Aardige Dennen
Peugeot 403

Ledebergplein – De man die ooit in een grafkelder woonde op het kerkhof van Ledeberg had nog meer op zijn kerfstok dan wat we al schreven in de vorige editie van deze rubriek. De facebookgroepbeheerder van ‘Ge zijt van Ledeberg, als…‘ vermeldde aldaar dat de genaamde Sylvain Dhoest in 1959 een pastoor heeft doodgeschoten in de dekenij aan het kerkplein. Lees op deze blog de commentaren hierover op facebookgroep ‘Ge zijt van Gent, als…’

Begrafenisstoet voor vermoorde pastoor in 1959 – pic Ge zijt van Ledeberg als…

Bomastraat – Atelier ‘Onbetaalbaar‘ speelt het voorzichtig als het over de pipi en de kaka gaat. Het ensigne op de deur laat er geen twijfel over bestaan. Het wc is toegankelijk voor: man-vrouw-onzijdig/bi/pluriels. Ze waren daar al goed voorbereid op Wereldtoiletdag.

Wereldtoiletdag – pic Acanthus Facilitaire Dienstverlening

Bomastraat – Atelier Onbetaalbaar

Potuitpark, Sint-Amandsberg – Ze herinneren je vaag aan de kaft van Kuifje’s stripalbum ‘De geheimzinnige ster‘, maar dan zonder die rode gespikkelde hoed. De paddenstoelen in het park hebben iets buitenaards. Ze zouden niet misstaan op het drakenbloedeiland Socotra.

Potuitpark – paddenstoelen uit Socotra?

Woodrow Wilsonplein, Zuid – Wat hen daar bezielt in het winkelcomplex Urbis? Een tijdje terug had iemand daar een reuzenspin neergepoot. Hebben ze daar te veel klanten misschien? Weten ze wel hoeveel mensen aan arachnofobie lijden en hierdoor het winkelcentrum ontvlucht zijn zonder te kopen?

Woodrow Wilsonplein – Zuid – winkelcomplex – reuzenspin

Rozier – Sint-Pietersplein – Boven op de top van de vernieuwde boekentoren – eindelijk verlost van zijn stellingen – troont een beeld van een bronzen hond: een kunstwerk van Greta van Puyenbroeck. Een waakhond voor de bib? Volgens de Chinese horoscoop leven we nog tot in februari in Het Jaar van de HondHij stond er dus net op tijd! Het Jaar van de Hond wordt door Chinezen beschouwd als een super-jaar. Je kan het navragen bij een van de talrijke meeneemschinezen die onze stede rijk is. Terzijde: opgepast, eenzame taartetende dames… Een meeneemchinees is geen escortchinees om mee naar huis te nemen! Lees op deze blog: Chinees Nieuwjaar in Gent

Rozier – Boekentoren – zicht vanaf Sint-Pietersnieuwstraat -inzet in foto Geert Roels
Stadshal – Chinees Nieuwjaar februari 2018

Parklaan – Mama en papa zullen voor hun student wel een schone fiets betalen, en een snoodaard zal die dan wel jatten voor een snelle rit, bv. naar het station op vrijdagavond.

Fietsen jatten is een sport geworden bij studenten. Geen zin om na den uitgank te voet naar het kot te stappen? Snel een fiets gappen. Eenmaal achtergelaten, wordt die dan ontmanteld door straatjutters.

Parklaan – Achtergelaten fiets

VOLK – Ongewild kregen we via een lezeres een foto van een kleinood toegespeeld. Patersholresident en tekenaar Marnix – hij behoort zo stilaan tot het stadspatrimonium – verfraaide ooit een ansichtkaart uit Ierland die hij toestuurde aan een vriendin… Lees op deze blog: Vervolg Patershol: Hugo, Lieven, Marnix, Sabine en Resul…

Marnix op de Patersholfeesten

Geldmunt, Gravensteen – De enige van de twee op de foto die een goede reden had om beteuterd te kijken, was de vis. Dimitri Verschaeve haalde een spiegelkarper van 16 kg uit de Lieve bij het Gravensteen. Onvoorstelbaar dat daar zo’n kolossen onder de waterspiegel schuiven. En dit exemplaar is niet eens de zwaarste die hij in Gentse wateren heeft opgevist. Aan Palinghuizen hing er eentje van 20 kg aan zijn lijn. Deze vis is maar half de sigaar: hij werd teruggezet in het sop. Beter beteuterd in het sop, dan bebeuterd in de pan!

Geldmunt – Spiegelkarper van 16 kg – pic facebook Dimitri

Gent-rand, Laarne – Kloppen op de poort van het Slot van Laarne als ze gesloten is voor het publiek, kan resultaat opleveren. Kwam daar niet de kasteelheer hemzelve vragen wat onze nood was! Of onze pompoenkoets misschien in panne gevallen was? En toen dit enkel onze nieuwsgierigheid bleek te zijn, propte hij ons heel charmant een folder in de hand over een komend event: ‘Kerstmagie‘ in het kasteel! Allen daarheen!

Laarne – Slot van Laarne – Kerstmagie in het kasteel

Eugène Felixdreef, Citadelpark – Misschien worden enkel ’taartetende mensen’ hier nog warm van: de Lotto Zesdaagse in ’t Kuipke. Voor de overige mensencategorieën die al of niet bakfietsend door ordinaire straten, trappend en onwetend over ’t Kuipke, hun gang gaan: ne Genteneire en nen Italjoander ein gewonne: Iljo Keisse en Elia Viviani.

Eugène Felixdreef – ’t Kuipke na de storm

Bij Sint-Jacobs – Op een vrijdagochtend loopt café Afsnis behoorlijk vol. Allicht ten dele dankzij de Prondelmarkt op Bij Sint-Jacobs. Café ‘Afsnis’ was decor voor de film ‘Belgica’ in 2015. Lees in het Archief van deze blog: Na ‘Afsnis’, nu ‘Charlatan’ even ‘Belgica’

Bij Sint-Jacobs – café Afsnis

Woodrow Wilsonplein, ’t Zuid – Hete koffie tijdens ‘De Warmste Week’… Die van de Warmste Week, met name radiozender Studio Brussel, initieerden een veilingactie voor goede doelen. Door bemiddeling van Jan Hoet jr. werd de witte hoes van de “White album” van The Beatles door diverse artiesten ingevuld met een illustratie. Zo ook mural artist ROALees op deze blog: Een “Malmar Roa” in de cameralens

Woodrow Wilsonplein – De Warmste Week
ROA op The Beatles’ “White album” – voor de Warmste Week

STADDakloos zijn is altijd slecht nieuws. Goed nieuws is dat het aantal bedden voor hen werd opgevoerd en dat de toegang tot die opvang met twee weken vervroegd is, naar 19 november. Een kwart van de bedden is van de Broeders van LiefdeZo bv. bij Huize Triest aan de Jozef Guislainstraat. De stad geeft extra steun. Lees op deze blog over daklozen: Dakloos bij een bancontact

Sint-Pietersnieuwstraat – Zakman-zonder-zakken – Dakloos bij een bancontact

STAD – Turend vanuit een raam op de vijfde verdieping aan de Jacques Eggermontstraat in Ledeberg, ontwaart een geoefend oog in de verte een kerk, pal recht tegenover het venster, rechts van de fabrieksschoorsteen. De Sint-Antonius van Padua aan de Forelstraat?

Vanuit een raam aan de Jacques Eggermontstraat in Ledeberg

Hurstweg Wiedauwkaai – Er staan verlichte hijskranen aan de Terneuzenlaan. Het betreft geen kerstverlichting, maar toch. Is het toeval dat deze hijskranen zo vrolijk verlicht zijn? Heeft het dan toch met het kerstseizoen te maken?

Terneuzenlaan – zicht vanuit Hurstweg – Wiedauwkaai

 

Volgende editie

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE WINTER in 2018-2019 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT