Vervolg Patershol: Hugo, Lieven, Marnix, Sabine en Resul…


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

ZATERDAGAVOND & NACHT: Oudburg stropt dicht

Op het Kaatsspelplein trommelde   en blies een fanfare de start van   het avondfeest in. Eerder had de Deken van de Feesten dit al gedaan in de binnentuin van het Huis van Alijn.

Het Kaatsspelplein, gewrongen tussen Drongenhof en Trommelstraat, zat zo vol als een ton. Mocht het kunnen, het was uit zijn voegen gebarsten. Gelukkig was er enige overloop mogelijk naar de tuin van het belendende Open-Huis ofte ‘het Pratershol‘.

Vanop het podium werd de sfeer flink aangezwengeld, voor zover dit nog nodig was. Er heerste een vree wijze volkse ambiance.

Patersholfeesten 2018 op zaterdagavond & nacht

Kaatsspelplein

De garçons en de mammezellen vlinderden, fladderden en laveerden met hun plateaus tussen de met stoelen en tafels bezette dorstegaards.

Aan het ‘kruispunt’ met de Plotersgracht, Hertogstraat en Zeugsteeg werkte een Salsa-orkestje zo aanstekelijk op de talrijke toeschouwers, zodat sommigen onder hen, bij valavond aan het dansen sloegen.

Plotersgracht

Ook nog toen het al donker was, stapten er op de Kraanlei horden volk in beide richtingen. In Oudburg lag het zwaartepunt van de drukte. Het was er over koppen lopen onder de beat   van de vele pop-up cocktailbars, bezaaid tussen de overvolle restaurantterrassen.

Oudburg

Halverwege tussen Kraanlei en Sluizeken – ter hoogte van de Kalversteeg – leek het er bij momenten op, of de kronkelende heen- en terugstroom van mensen zou in botsing komen. Op sommige ogenblikken zat het voetgangersverkeer gewoon vast. En wie liepen we daar letterlijk, maar ongewild, tegen het lijf? Sabine Devos – slechts één van de meerdere BV’s die er incognito kwamen piepen.

Oudburg – Sabine Devos

Aan het Sluizeken schoolde een roedel rockfanaten samen. De podiumverlichting spatte over de koppen. In het parkje ernaast vonden de cocktaillovers hun gading onder de beschutting van de partytenten, tussen het donkere loof.

Sluizeken

De avond bleef lang warm en zwoel, zodat het feest tot uren na middernacht bleef door razen.

ZONDAG: Gentse Souks

Ook de rommelmarkt verliep de hele dag door onder een stralende zon! Opnieuw kwam een volkstoeloop op gang. De Rodekoningstraat, de Corduwaeniersstraat, en zeker de nauwte van de Karmelietenstraat en van de Haringsteeg, leken op een Vlaamse versie van de Arabische souks. Koopwaar en gepingel troef. Hitte evenzeer.

Patersholfeesten 2018 op zondag – rommelmarkt

Het was super-gezellig toeven tussen de rommel in het parkje bij ’t Sluizeken onder de Interbellum-deuntjes en Jazz tunes. Vlakbij, bij het Sluizeken, vrolijkte een coverband het terrassenvolk op.

Het aangebodene was wat het was, maar alleszins hadden sommige gelegenheidsverkopers hun best gedaan om de waren op oogstrelende wijze te etaleren. Er hing ook overal een relaxed sfeertje.

Het Kaatspelplein liep weer net even vol als enkele uren daar voren. Tekenaar Marnix, resident van “Het Pand” – oudstrijdersplek van soixantehuitards – portretteerde aan de toog   van een drankenkiosk, om het even wie in de beurs tastte om hem op een jeneverke te trakteren.   De man is geroutineerd. Hij kan tientallen portretten aan zonder dubbel te zien. Je vergeeft hem veel. Het is een toffe gast. Veertien jaar geleden voor het eerst ontmoet…

Marnix – schetste aan het Kaatsspelplein

Het was al ‘velootje’ wat de klok sloeg in de Kalversteeg. Uitbater van ’t Velootje – vermaard brocantair en caféhouder Lieven – genoot met volle teugen van de wandelende portemonnees en van de steeds opnieuw gevulde glazen op zijn   terras. Of die nu ‘Pater Lievenbier’ bestelden, of nen dubbelen of nen tripel die hij uit de krochten van zijn rariteitenetablissement moest oprakelen, het maakte hem niet uit. Desgevraagd mompelde hij ons toe: “Ik mag niet klagen”.

Kalversteeg – Lieven bij zijn cultcafé ’t Velootje

Achtien jaar geleden hebben we elkaar voor het eerst ontmoet. We worden oud. Hij had soms wel wat te klagen. Lees in het Archief van deze blog: Gents ‘cultcafé’ verliest veel antiquiteiten

En Oudburg? Die stoomde voort alsof de nacht van zaterdag op zondag nooit had plaatsgevonden. Ze hadden het daar zo druk, wat op de hoek met de Kalversteeg resulteerde in het tewerkstellen van de bekende politieker Resul… als tapmaz tapman. F.D. 😉 

Oudburg – Resul Tapmaz

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STAD in 2016 - ARTIKELOVERZICHT
EVENT in 2016-2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT