GENTSE WINTER 2018-2019 – Mag het een beetje méér zijn? 

header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Naar Artikeloverzicht – GENTSE WINTER in 2018-2019  –           Nr. 05 – Huidige editie

GENTSE WINTER 2018-2019 – 29 november 2018 – Mag het een beetje méér zijn, zoals: een hamburger tijdens de wasbeurt, een paterbier tijdens de scheerbeurt?  En verder: Malaga aan de Voormuide, 12 jaar online tekendagboek, Black Friday, de luster van Fred, Sinterklaas en Piet, het schooltje van 1913, Winterfeesten en het rad, bijzondere kerstboom, ‘De Weken van…‘ en meer.

Deze rubriek is, net als zijn voorganger Gentse Zomer, een kroniek van kleine verhalen 

Vorige editie

Kalandeberg – Fleurdelee staat voor een koffiehuis en een kapsalon. Leve de combinaties! Mag het een beetje méér zijn? Wat we al zagen: café + kapsalon = Bar-Bier aan de Sint-Margrietstraat, wassalon + café + restaurant = Wasbar aan de Korenmarkt en de Kalandestraat, schoenenwinkel + café = Au Nom du Pied aan Steendam. Misleidend is dan weer Kwafé aan de Lammerstraat. Ondanks zijn tot de verbeelding sprekende naam, kan je er enkel een frisdrankje krijgen. Geen echt café dus.

Het kan niet gek genoeg. En om het toch nog gekker te maken, publiceert Fleurdelee op haar website het volgende adres: Kalenderberg 2. Qué?!

Het blijkt niet uit hun website, maar na lectuur van dit artikel claimt de eigenaar van Kwafé weldegelijk bier te serveren, zelfs Cava… Een website update is dus erg belangrijk…

Lammerstraat – café Kwafé – trappendoorgang Platteberg
Kalandeberg – Fleurdelee
Kalenderberg i.p.v. Kalandeberg

Voormuide – Een winkelruit met een heel speciaal verhaal… Tina De Gendt: “Marc Franck en ik botsten vrijdag op de intacte winkelruit van Au Malaga op de Voormuide en brachten die – met dank aan eigenaars Uzlas Guray, Rasit Kula en Yilmaz Kocak – veilig onder om aan het STAM te schenken. Uniek migratie-erfgoed redden in de laatste week van ons erfgoedproject Neuze-NeusepleinDat zijn dus de dingen waar een historica van droomt! Eindeloze dank en respect voor Marc Franck, die deze deur open deed!” Tina De Gendt schreef op deze blog: Turkije aan de Leie: het verhaal van de Sleepstraat

Voormuide – ‘Au Malaga’

VOLK – 12 jaar online tekendagboek van tekenaar Geert ClarisseZijn eerste cartoon postte hij op 20 november 2006. Toen tekende hij o.m. over het Buurtcentrum De vaart en haar schaaktornooi van toen, tijdens de Seniorenweek. Dit betekent niet dat hij in 2006 met tekenen is gestart. Hij tekent al zijn hele leven lang op papier. Op de ‘verjaardag’ van zijn 12-jarige internetcarrière tekende hij over het station van Gent-Sint-Pieters, het daarop volgende weekend over ‘Black Friday‘ en op maandag ging de tekenaar even “een frisse neus ophalen”.

Veldstraat – Kort na WOII stapte dit modelgezinnetje fier door de winkelstraat. Goed en goedkoop gekleed dankzij ‘Black Friday’? Nee, toen was dit shoppingfeest hier nog niet in zwang. Het waaide over uit de VS, en vindt plaats de dag na Thanksgiving. Dit is sinds 1863 een oogstfeest in de VS dat altijd op donderdag wordt gevierd. De enorme verkeersdrukte die de koopjesgekte teweeg brengt op vrijdag, leidde tot het begrip ‘Black Friday’. Maar ook: de dag de winkeliers met zwarte inkt in hun boekhouding schrijven: ze veel winst maken dus.

Veldstraat – kort na de oorlog – pic gentblogt.be

Mageleinstraat – desserthuis Aux Merveilleux de Fred – 26 maart

22 november

Mageleinstraat – 8 maanden later. Op 26 maart begon de grote schoonmaak van de enorme luster van de thee- & desserthuis Aux Merveilleux de FredVorige week zag hij er nog altijd beeldig uit.

STAD Hoe magisch is het voor kinderen als Sinterklaas en … Piet op bezoek komen bij hen thuis. De Sint heeft zijn grootboek bij en Piet een mandje met snoep. Ondanks het bestelwagentje waarmee ze lijken gekomen te zijn, hebben ze nooit speelgoed bij. Dat Piet het speelgoed later bezorgt door in de schoorsteen te kruipen, kun je de kindjes toch niet wijs maken. Ook niet dat de Sint dan tegelijk met zijn – met speelgoed beladen – paard op het dak staat. Dit zou onverantwoord gedrag zijn én een slecht voorbeeld voor de kinderen – van het genre: don’t try this at home. →

Sinterklaas & Zwarte Piet – pic Willy De Block

→ Laat de Sint diegene zijn die de ouders eraan herinnert dat zij cadeautjes voor de kindjes moeten kopen. Bij ons thuis verstopten mijn ouders het speelgoed altijd in het hoogste luik van een kast in de hall, waar zelfs mijn vader op de tippen van de tenen moest staan om er bij te komen. Maar mijn zussen en ik wisten dat!   

Cataloniëstraat – Vorig jaar rond deze tijd maakten we melding van deze hond die aan de tramhalte als eerste de kerstsfeer in de stad bracht. Mona heet dit dier. Een Chien perdu sans collier kan je haar bezwaarlijk noemen.

Cataloniëstraat

Korenmarkt, Emile Braunplein, Sint-Baafsplein – Toen de Winterfeesten nog ‘Kerstmarkt‘ heette, maakten we er al reportages over: in 2016: Kerstmarkt in de Kuip en in 2017: Kerstmarkt in beeld

Is het je overigens opgevallen dat het Rad vorig jaar kleiner was dan dit van 2016? Heeft het met de poutrel – “kunstwerk” – te maken die daar bijzonder in de weg staat voor een groot Rad?

Korenmarkt – 2017-18 – Grand Soleil
Korenmarkt – 2016-17 – Roue de Paris

EVENT – Via de tussenkomst van de Dat és mijn Gent – facebookbeheerder  mochten we kennismaken met een heel bijzondere kerstboom. Eéntje met een hallucinerende werking: “je ziet vanzelf Jozef en Maria herrijzen” zo staat er. Naar waar hij te koop is, hebben we het gissen. Of misschien in de nieuwe en legale weed-winkel aan de Kortrijksesteenweg, in de buurt van de tramhalte ‘Van Monkhoven’?

Bomastraat – De eenzame en de minder eenzame kan genieten van een kerst-event bij atelier ‘Onbetaalbaar’. Het kind heeft een naam: ‘Jingle Balls‘ – niet: bells – en vindt plaats tijdens het weekend van midden december. Er zijn een trits van kleine happenings te beleven die het geheel groots maken. Ook kunstencentrum Campo zet er zijn schouders onder. “Onbetaalbaar” is het niet, want je kan gratis op bezoek gaan.

Bomastraat – atelier Onbetaalbaar

EVENTDe “Weken-van…” Ze komen als een lawine over je heen: De Week van de MarktDe Rode Neuzen Week, De Warmste WeekDe Week van het GentschDe Week tegen familiaal geweldDe SeniorenweekDe Week van de Pollepel… 

De Week van de Pollepel loopt nu en is een initiatief van de erkende sociale restaurants in samenwerking met de Stad Gent en OCMW Gent. De stad bedacht er een leuke foto bij. Maar dat je aan je kampeertafeltje kunt zitten dineren op The Greengenietend van een traiteurservice van het OCMW, is fictie.

Week van de Pollepel – pic stad.gent
Hundelgemsesteenweg – De Knoop – sociaal restaurant

EVENT – Tijdens de Week van het Gentsch wordt gefeest, gezongen, verteld en geklaptWe halen voor de gelegenheid een Gents liedje uit de oude doos: ‘De Visserkes van de Leie‘, gezongen door Pat Remue.

BLOG – Wat er ook de facto was: De Week van persblog.be. Na het mega-succes van het artikel over de Sleepstraat, publiceerden we: ‘1970s-80s. Er waren toen nog zekerheden in het leven‘. 

Dit artikel werd een giga-succes, zowel in aantal lezers, als in facebook shares en commentaren.

STAD – Het succes-artikel ‘1970s-80s. Er waren toen nog zekerheden‘ deed veel lezers in de pen kruipen om op facebook bijzonderheden toe te voegen. Bv.: Eddy D’Haenens: “Den Elpee en don’t forget de Fash waren echt geen kleffe dancings hoor, maar in die tijd hippe plekken (…)” Erwin Storme: “Den Elpee was funky, de Fash was postpunk, De Blauwen Engel was rock. En de 55 was funk en new wave. En om den hoek had je den Aquarius. Andere beruchte cafés in Gent in die tijd: de Joep, ‘t Schuurke, den Ateljee, den Ekkentu, ‘t Kroegske, De Netel, de Cover, de Caruso. Toen was er van de Charlatan nog geen sprake.”

Kuiperskaai – 1985 – The 55

BLOG – Onze fototheek over Gent zwelt aan. persblog.be stelt meer dan 14.000 straatbeelden publiek op het internet via Flickr. Onze videotheek, die we delen op Youtube, telt dan weer een 200 video’s.

Fernand Scribedreef, MSK – Lezeres Anne-Marie Jacobs betrapte een Sint er op om ogenschijnlijk moedeloos voor zich uit te zitten staren op de trappen van het MSKHad hij gehoopt hier de Franse president nog te vinden? Waren er stoute kinderen die iets ongehoords hadden uitgericht met de tentoongestelde schilderijen? Watskebeurd? Wie hieraan twijfelen zou: dit is fake. 

Harelbekestraat – Zal het modelschooltje uit de Expo van 1913 verdwijnen of niet? Samengevat: “We willen het schooltje niet afbreken, maar gaan het ook niet beschermen. Overigens hebben we geen geld om het te renoveren”. Men weet het dus allemaal niet. Dit is de teneur van het artikel in Het Nieuwsblad met input van de stad als van de Vlaamse overheid. Of gaan Aldi en schooltje, incluis de sociale werking van het Geraarke, toch van plaats ruilen, zoals we eens hoorden fluisteren in de Aldi? Als de Aldi toch zo graag op die plek wil zitten, kan ze misschien een centje bijleggen voor de kosten? Lees op deze blog: Kleine verhalen

Harelbekestraat – schooltje 1913
Het Nieuwsblad

Volgende editie

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE WINTER in 2018-2019 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT