GENTSE WINTER 2018-2019 – Met een steak in je koersbroek

header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

GENTSE WINTER 2018-2019 – 12 november 2018 – In de danstempel. Met een vlotte busvaart door de nachtelijke stad. In een ruimtetuig aan de Bomastraat. Wonen in een grafkelder. Het kulderhuys. De stad vanuit een drone view. Met een steak in je koersbroek… Dit zijn enkele van de ingrediënten van deze nieuwe editie.

Deze rubriek is, net als zijn voorganger Gentse Zomer, een kroniek van kleine verhalen. 

Huidige editie
Vorige editie

Niet op De Afspraak – We slaagden er bij persblog.be niet in om onze lach te bedwingen, toen we hoorden over de controverse die de VLAM veroorzaakte door steak-friet te promoten. Moet een Vlaams Agentschap dit wel doen, was de vraag: het eten van vlees bevorderen? Steak-friet is erg Vlaams en het heeft een lange traditie. Herinner je je de tijd dat coureurs voor de wedstrijd een paardenbiefstuk aten en tijdens de wedstrijd er één in hun broek staken tegen zadelpijn! Zo van: vlam, op volle paardenkracht gaan racen! “Niet op De Afspraak” zou Bart Schols gezegd hebben, want dit valt volledig buiten het bestek van deze blog. Maar toch, we konden het niet laten.

Walter Godefroot – pic Flickr
Vrijdagmarkt – Keizershof – steak-friet

Kraankindersstraat – Vanuit de bovenste verdieping van De Centrale heb je een zicht op een verder afgelegen gevel waarop mural art te zien is. Evengoed als in de straat van de muziek- en danstempel zelf, overigens.

Kraankindersstraat – zicht op mural art

Bomastraat – Experimenteel muziekcentrum Stichting Logos bestaat 50 jaar. In hun atelier toonden ze afgelopen weekend geluidskunst, net zo goed overigens als op een tiental andere plekken in Gent. Bij de stichting zelf staat een interactief robotorkest in het atelier.

Bomastraat – In houtatelier ‘Onbetaalbaar‘ stond eveneens een Logos-installatie die aan het publiek werd getoond ter gelegenheid van het 50-jarige bestaan van Logos. De installatie werd niet alleen getoond, de bezoeker mocht er ook het lijdend voorwerp van worden. Je stapte in een buis die vervolgens gekanteld werd. Op je hoofd stonden voelers die hersenactiviteit meten. Dit werd omgezet naar geluid. Je hoorde zelf wat je hersenen je te vertellen hebben. ‘Stereotaxie‘ heet men dit daar. De ervaring in de buis had iets van liggen in een ruimtecapsule. De vreemde geluiden geproduceerd door je eigen hersenen kwamen gelijk uit de kosmos.

Bomastraat – Stichting Logos – interactief robotorkest
Bomastraat – Onbetaalbaar – Stereotaxie van Logos

Lammerstraat – Tegen de gevel van VOKA aan ’t Zuid, troffen we het volgende embleem aan: een opgekleefde kapotte asbak met daarin het opschrift #gentsbutt. Een zoektocht op google bracht geen verklaring. Strange…

Lammerstraat – ‘Gentsbutt’

Bisdomplein – Geraard de Duivelstraat – Waar thans de hoofdzetel van HoGent gevestigd is, stond vroeger een filiaal van de Nationale Bank van België. Het Geraard de Duivelsteen by the way was voor de recente verkoop aan een consortium van investeerders, eigendom van FOD Financiën. Maar voorafgaand aan de NBB stond daar drie eeuwen lang het Kulderhuys ofte een weeshuis voor jongens, van welke de fundamenten werden blootgelegd. Het weeshuis werd gebouwd in 1620 en in 1900 afgebroken. Het leuke is dat de toegangspoort tot het weeshuis vermoedelijk bewaard is gebleven en in een gevel staat aan de Geldmunt-het Sint-Veerleplein. Lees op deze blog over de poort van het weeshuis: De grensstraten van het Patershol en over de verkoop van het Duivelsteen: Daverende daden

Geldmunt-Sint-Veerleplein – vermoedelijke poort van het Kulderhuys
Bisdomplein – Centraal: Bisdom. Links: vroegere NBB nu HoGent, ooit Kulderhuys

Ottergemsesteenweg Zuid – HurstwegDanstempels Kompass Klub en Art CubeEerder deze maand kopte HNB“Gerecht viseert twee Gentse dansevenementen: negentig mensen met drugs betrapt”. Dit was het resultaat van gerichte politieacties op de clubs ArtCube aan de Hurstweg, bij de Wiedauwkaai, en de Kompass Klub aan de Ottergemsesteenweg Zuid. Laat je hierdoor niet afschrikken want in de regel is de sfeer oké, zo getuigt ons contact dat volgende beelden maakte in de Kompass.

Kompass Klub – pic kompass ghent club

Predikherenlei – Aan de overkant van de Leie, tegen de gevel van Het Pand voer het kneuterigste vaartuigje dat ons oog aldaar ooit ontwaarde.

Predikherenlei – Het Pand

STAD – Ghent in Motion bracht een nieuwe prachtige film uit over de stad. Hij werd vorige vrijdag eenmalig in Kinepolis vertoond. Reeds in 2013 maakte dit team, bestaande uit Aaron De Graeve en Michel Blanckaert, een film over Gent vanuit de lucht met behulp van een drone.

STAD – Zowat anderhalf dozijn steegjes in de stad moeten een metamorfose ondergaan. Zo schrijft het Stadsmagazine. Zo het beluik aan de Phoenixstraat. Alle steegjes worden woonerven. Dit zal stapsgewijs gebeuren. Meer info Stad Gent.

Beluik Phoenixstraat

Kasteellaan – Octrooiplein, Dampoort – Met een vlotte busvaart, getekend ‘De Lijn’, huiswaarts keren by night van de Antwerpsesteenweg richting Heernis. Beleef het alsof je zelf in de bus zat…

Onderbergen – Je stapt de deur uit van bij De Kastart met een ‘Spaghetti Kastart’ achter de kiezen… en hopsakee, er lacht een oldtimer Volvo 740 GL naar je toe. Het leven moet niet altijd moeilijk zijn. Dit model werd geproduceerd tussen 1982 en 1992.

Onderbergen – Volvo 740 GL

Hundelgemsesteenweg, Ledeberg – Wat laat om nog onder de noemer ‘halloween’ te vallen, maar toch de moeite waard om het nu nog te brengen: het verhaal achter de bewoonde grafkelder op de begraafplaats van Ledeberg

Begraafplaats Ledeberg – pic Archief Gent
Hundelgemsesteenweg – Begraafplaats Ledeberg

 J. L. B. “Just , was in Ledeberg , grens met Merelbeke! Stond 40 jaar geleden in de gazette!

BLOG – De op papier gezette getuigenis van een frontstrijder in WO I die de eerste gasaanval meemaakte en we reeds in 2015 publiceerden, verscheen ook in DeWereldMorgen Community.

persblog.be in DeWereldMorgen Community – WO I

Miriam Makebaplein, Krook – In de stadsbibliotheek staat een maquette van de stad. Niet zo maar één, maar één waar je aan gebouwen kunt voelen. Voor slechtzienden of blinden is dit uiteraard een meerwaarde. De bedieningsknoppen om informatie te verkrijgen, zijn in braille.

Miriam Makebaplein Krook – Voelmaquette

Miriam Makebaplein, Krook – Logos – ‘Centrum voor nieuwe muziek’ – had afgelopen weekend op tal van locaties in de stad een expoplek. Ze bestaan 50 jaar. Zo kon je in de stadsbibliotheek ‘watertransparanten‘ bekijken en beluisteren. Met behulp van een stethoscoop kon je onderwatergeluiden beluisteren die opborrelen uit aquariums, waarin o.a.: een glazen octopus.

Miriam Makebaplein, Krook – Logos in stadsbibliotheek

Kraankindersstraat – Ook in De Centrale ging het 50-jarige bestaan van Logos niet onopgemerkt voorbij. ‘Luister naar vertellend vuur‘ was het thema dat dit ‘Centrum voor nieuwe muziek’ in deze muziektempel bracht. Het concept: twee vreemde apparaten op een tafel. In het duister zag je talking flames zoals dit heet. Uit de apparaten kwamen vlambogen die zo gemoduleerd zijn dat ze ook de bron worden voor geluid. Een 19e eeuwse wetenschappelijke opstelling, naar verluidt. Alles moest in het donker geschieden. Logos is een initiatief van dr. Godfried-Willem Raes, voorheen professor akoestiek HoGent.

Dr. Godfried-Willem Raes – pic Architect of Sound

Korenmarkt – “Op heel de Korenmarkt is ‘het Waepen van Zeelant’ het enige gebouw waar geen terras voor de deur staat. Het historische pand uit 1702 was tot eind de jaren negentig het kantoor van een investeringsbank. Toen die bank weg trok, stond het bijzonder lang leeg. Pas in 2008 leek het gebouw een logische toekomst als horecapand te krijgen. Twee lokale ondernemers verbouwden het pand en startten er met ‘De Bank’ een grootschalig horecaconcept. Het ging maar enkele maanden mee. Sindsdien durfde niemand zich nog aan het gebouw wagen.” Dixit hln.be over de tristesse van het gebouw.

Korenmarkt – uiterst links ‘Waepen van Zeelant’

BLOG – De vereniging van Gentse Gidsen selecteerde vier persblog.be-artikels in haar jongste GG-Flits nieuwsbrief. Dit, bovenop 14 eerdere geselecteerde artikels op deze blog. De nieuwste zijn:  Het Industriemuseum,  ‘Armand Pien’ kijkt live over GentOrangisten, Willem I is weer in de stad en Turkije aan de Leie: het verhaal van de Sleepstraat.

BLOG – Ons verhaal over het Citadelpark verscheen ook in DeWereldMorgen Community.

persblog.be in DeWereldMorgen Community – Citadelpark

Corneel Heymanslaan – Hoe hip is hij weer, die oldtimer VW kever 1300. Veel hipper dan de moderne Beetle-versie als je het ons vraagt. Dit model moet stammen uit de tweede helft van de jaren ’60.

Corneel Heymanslaan – VW kever 1300

Volgende editie

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE WINTER in 2018-2019 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT