GENTSE ZOMER 2018 – “Hier vloekt men niet, Daniël ziet u”

header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Rubriek GENTSE ZOMER 2018 – nr. 18 – “Hier vloekt men niet, Daniël ziet u”

GENTSE ZOMER 2018 – 23 augustus 2018 In de kijker: Virtueel in de villa. Postzegel ‘De Fonteine’. Piano’s in de stad. Wandelbus is “Babbelbus”. Paardenkoetsen in ’t verkeer. Bij Paulette. Oud fabrieksatelier te koop. Polen palmen Vrijdagmarkt in. Streekgerechten op de Kouter. Onder de oksel van de Leiebocht. ‘Bijloke Zomerbar’.  Met de rug naar de Charlatan. Buurtbewoners Miljoenenkwartier sluiten feestelijk. Politiehelikopter.

Videomagazine GENTSE ZOMER 2018 – nr. 18 – “Hier vloekt men niet, Daniël ziet u”

Ferdinand Lousbergskaai – De historische villa ‘De Groote’ staat al een tijdje te koop. Nadat de Gentse Groendienst er zijn stek opgaf, kwam De Startersfabriek er recent in de plaats. Breng een virtueel bezoek aan dit huis in empirestijl uit 1793.

Terug naar hoofdpagina

STAD – In 1974 werd deze postzegel uitgegeven. Hij verwijst naar de Gentse rederijkerskamer ‘De Fonteine’. Rederijkers hielden zich bezig met toneel en lyriek. Het gezelschap werd in 1448 door het Gentse stadsbestuur erkend. Het is een van de oudste rederijkerskamers in Vlaanderen en de Nederlanden.

Rederijkerskamer De Fonteine

Maria-Hendrikaplein –  ‘123-piano‘ is een initiatief van Sioen en Quatre Mains Klaviercentrum. Zowel professionelen als toevallige voorbijgangers beroeren de toetsen van de piano’s, die her en der in de stad staan opgesteld, zoals bv.: bij de nieuwe bibliotheek, de Stadshal, het station…  Ze blijven er staan tot 23 september.

Maria-Hendrikaplein – station Sint-Pieters – 123-piano

STAD – Wandelbus. Nederlands dametje met Surinaamse roots. Hij: een Gentenaar verbonden aan de gebouwenlogistiek van Ugent. Bijna 80. Al een halve eeuw “geadopteerd Gentenaar met roots in Ronse. Je raakt gemakkelijk in contact met medepassagiers. De Wandelbus is ook een beetje een “Babbelbus”.

Wandelbus – Gentenaar en toeriste uit Amsterdam

Vrijdagmarkt – Paardenkoets met menselijk richtingaanwijzers…

Vrijdagmarkt – paardenkoets – hoek Bij Sint-Jacobs

Terug naar hoofdpagina

Goudstraat – Restaurant-afhaaladres Paulette. Niet Paulette die achter het fornuis staat, noch Pauline van de film Pauline en Paulette De zaak is open sinds 2017. Recenter kwam er een Poule & Poulette op de Korenmarkt. Daar worden enkel kippetjes geserveerd.

Goudstraat – restaurant Paulette

Terug naar hoofdpagina

Baudelokaai – Koning Willem I-kaai – Een oud fabrieksatelier staat te koop, na een eerdere aanvraag in augustus 2017 voor de bouw van appartementen op dit perceel. Het heeft er alle schijn van dat dit project dood is.

Baudelokaai – Koning Willem I-kaai – oude fabriek atelier te koop 

Vrijdagmarkt – Op donderdag hielden Poolse mannen in geel-rode truitjes een kleine bezetting van de terrassen. Ook het voetstuk van het Arteveldestandbeeld werd ingepalmd. Samen met haar supporters, kwam →

→ voetbalclub Zambrowska Jagiellonia op bezoek bij AA Gent voor de Play-Off ronde van de UEFA Europa League.

Terug naar hoofdpagina

Graaf van Vlaanderenplein – Een steward was onderweg voor de voetbalmatch. Die zou beslecht worden in het voordeel van Gent, met 3-1.

Graaf van Vlaanderenplein – steward voetbal

STAD – “Hier vloekt men niet. Daniël ziet u”. Bij elke voetbalmatch wordt tegenwoordig een helikopter in het zwerk gezwierd ter controle van de verkeerssituatie, en ter observatie van ongeregeldheden op de grond. Zoals: “vloeken tegen het politiereglement”. En natuurlijk ziet Daniël daar niet in persona  op toe. Hij is wel het hoofd van de politie natuurlijk.

“Hier vloekt men niet…”

Kouter – ‘Fiesta Europa‘ loopt nog tot en met zaterdag 25 augustus. Deze rondreizende openluchtbeurs brengt marktkramers uit verschillende Europese landen samen. Ze verkopen streekgerechten en ambachtelijke kunst.

Kouter – Fiesta Europa – pic Katie Lievens

Terug naar hoofdpagina

Goudstraat – Op de hoek met de Sint-Katelijnestraat staat een woning uit 1707. Rechts ervan staat er nog eentje uit de 17e eeuw.

Goudstraat – hoekhuis met Sint-Katelijnestraat: nr 12. Rechts nr 10

Terug naar hoofdpagina

Gelukstraat – nrs 33-39. Je vindt in die buurt ook de tristesse van twee eeuwen later. Dit is een cité uit het begin van de industriële 19e eeuw. De toegang is via een poort achter een koer met, oorspronkelijk, gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen. Achteraan was er een dubbelhuis. Aan de rechterkant geeft één deur toegang tot minstens drie woningen.

Gelukstraat 33-39 cité

Godshuizenlaan Muziekcentrum De Bijloke en STAMcafé houden nog tot zondag 26 augustus hun ‘Bijloke Zomerbar’ open. Er vallen gratis openlucht concertjes te beleven.

Bijloke Zomerbar – pic bijloke.be

Terug naar hoofdpagina

Vlasmarkt – Hoeveel keer zou je al met de rug naar dit gebouw hebben gestaan terwijl je naar muziek- en danscafé Charlatan stond te staren? Dit classicistische herenhuis uit het eerste kwart 19de eeuw is de ambtswoning van de gouverneur van Oost-Vlaanderen. Naast ambtelijke ontvangsten stelden diverse gouverneurs hun woning open voor kunst en cultuur.

Vlasmarkt 11 – Ambtswoning gouverneur

Paul de Smet de Naeyerplein – Na afloop van de rommelmarkt op zaterdag, bouwden een aantal buurtbewoners nog een feestje, hierbij geholpen door een band. Een handvol enthousiastelingen bleef doorgaan tot in de late uurtjes.
Lees ook op deze blog: Rommelmarkt “Miljoenenkwartier”. F.D.


Volgende editie

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE ZOMER in 2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT