GENTSE ZOMER 2018 – De Kroon spant de kroon

header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

GENTSE ZOMER 2018 – 29 augustus 2018 Onderaan de pagina vind je een boodschap van  Corneel van  het Bureel die de bovenstaande rubriektitel verklaart. Voor het overige in deze wekelijkse rubriek: persfotograafrug, o-benen & bomfiets, mannequinbenen, plakkende vingers & saucissentang, (f)luitenbouwer & het magische vierkant. Meer. Weet dat deze rubriek soms licht badinerend is… Uw weze een gewaarschuwde man/ vrouw/ genderneutrale persoon! 

Videomagazine GENTSE ZOMER 2018 – nr. 19 – De Kroon spant de kroon

Schuurkenstraat – Pakhuisstraat – Vanuit het raam op de plasverdieping van de MacDonalds aan de Korenmarkt, waan je je in een film uit de jaren dertig. Heel erg art-déco! In die glaspartij, boven een stevige stenen sokkel, huist restaurant ‘Sticky Fingers BBQ‘. De associatie van barbecue met plakkende vingers hebben we niet uit eigen ervaring. Vreemd. Tenzij je niet over een saucissentang beschikt, misschien?

Wie vandaag witharig of kalend is, weet dat – zonder die BBQ – de restaurantnaam ook de naam van het titelalbum was van een legendarische Rolling Stones vinylelpee. Dit bevat songs met de titels – verschoning voor de ver-Vlaamsing: ‘Bruine suiker’, ‘Dode bloemen’ en ‘Wilde paarden’. Wat de ‘plakkende vingers’ betreft, laat de cover niet veel aan de verbeelding over. 

Pakhuisstraat – ‘Sticky Fingers BBQ’
Rolling Stones – cover elpee ‘Sticky Fingers’ – pic Music Direct

Terug naar hoofdpagina

Oude Vest – ‘Lutherie Abacus’ prijkt op de ruit van dit herenhuis, dat bij nader toezien een winkel van muziekinstrumenten pleegt te zijn. Je moet heus geen marketing gestudeerd te hebben om te begrijpen dat je met een dergelijke handelsnaam, bakken cliënteel aan je neus voorbij  ziet gaan. De naam lijkt op die van een sekte. Maar wat betekent ze eigenlijk? Een ‘luthier’ is Frans voor een bouwer en hersteller van muziekinstrumenten. Het oud-Frans spreekt over een luitenbouwer. Geen fluitenbouwer! Met ‘abacus’ kun je drie kanten uit: een telraam, een dekplaat of een magisch vierkant. What’s in a name?

Oude Vest – Lutherie Abacus, what’s in a name?
Merkwaardige gevel, overigens, die ‘Lutherie Abacus’

Terug naar hoofdpagina

Ham – Zowaar er strandjutters bestaan, bestaan er ook ‘rommelmarktjutters’. We zagen er vorige zondag op de rommelmarkt tussen Achterleie en Ham. Getooid met een uniform en grappig hoofddeksel, en voorzien van een winkelkar, haalden deze jongeren alles op, wat de gelegenheidsventers tijdens de rommelmarkt gratis aanboden. 

Ham – ‘rommelmarkt-jutters’

Terug naar hoofdpagina

Groentenmarkt – Hoe hard kan je geit stinkenOp weg naar de Begijnhoffeesten vorig weekend, botsten we op een Citroën 2PK. Niets bijzonders, ware het niet dat de eigenaar van deze geit – middels een opschrift tegen een zijruit van dit iconische voertuig – een aanklacht voer tegen de nakende invoering van de lage-emissie-missienorm in de stad. We zullen ze missen in het centrum, die oldtimers! Maar aanklagen is één ding. Je gram halen is een ander! Lees ook op deze blog: Oldtimers in Gent en omstreken

Citroën 2PK eigenaar klaagt emissienorm aan
Protest tegen de invoering van de Lage-emissie-norm

Terug naar hoofdpagina

Burggravenlaan – Bestaat er een correct woord voor het soort fiets dat hier in twee exemplaren in volle snelheid op ons af komt gezoefd? Allicht wel. Wij zouden het een ‘bomfiets’ noemen. Het ding doet ons denken aan een vliegtuigbom van een B-52. Opgepast: ze zijn gevaarlijk low profile! Voor je er erg in hebt, vlamt er eentje tussen je benen! Tenminste, mocht je over de O-benen van John Wayne zaliger beschikken. Overigens had die acteur van Westerns dergelijke benen, omdat hij sinds zijn geboorte onafscheidelijk was van zijn paard. Ahum.

Voorts is B-52, of beter ‘The B-52’s’ de naam van een legendarische popgroep waar scribent dol op was in zijn early twens, en van welke Rock Lobster een van  hun meer bekende nummers was.

Burggravenlaan – Twee ‘Bomfietsen’

Terug naar hoofdpagina

Ledebergplein – Samen met het gros van de toeschouwers in de Sfeertent tijdens de uitreiking van de ‘Buffalo Babe & Boy 2019’, feliciteren we de persfotograaf van De Gentenaar, die tijdens het meest spannende moment van de vier uur durende presentatie op het podium was geklommen, om vervolgens onafgebroken met de teut van zijn toestel op de neus van de finalisten te drukken en met zijn brede blauwe rug iedereen in de zaal het zicht te ontnemen. Dank u om minutenlang het moment suprême voor iedereen te vergallen. U zult best trots zijn op uw mooie foto’s! Het was wachten met bewonderen totdat het Sfeerbeheer het podium voor het publiek toegankelijk maakte na afloop van de presentatie. Nogmaals dank, meneer de persfotograaf. Lees ook op deze blog: Kurt hekkensluiter Ledebergse Feesten 2018

Buffalo Babe & Boy Verkiezingen
De brede blauwe rug van de persfotograaf zorgde voor ergernis

Terug naar hoofdpagina

Achterleie – Huidevetterskaai – Blekerijstraat – Kongostraat – Bomastraat – Ham – Daar waar de Leie in het  noorden van de stad een ferme bocht maakt… Daar ontsproot vorige zondag een lintbebouwing aan geïmproviseerde standjes met aangeprezen rommelwaar. Neen, geen rommelsoftwaar zoals bij Volkswagen… wel kleren op overschot en snuisterijen van op zolder. En ook: afgedankte benen van een mannequin.  Dames, je kon je er appeal aan meten, en dit helemaal gratis! Zij het dat dit schoonheidsideaal een verwerpelijk fabricaat van de marketing is!

Appeal meten of fout rolmodel

Terug naar hoofdpagina

Prinsenhof – De Prinsenhoffeesten zitten er ook weer aan te komen. Het eerste weekend van september brengt die in de eerste plaats een grote rommelmarkt. Vorig jaar liep die van de Simon de Mirabellostraat tot de Lievekaai en Sint-Antoniuskaai. En in de andere richting van de Sanderswal tot in het Gewad. Centrale plek is het Prinsenhof, waar veel randactiviteiten worden gebracht. Lees meer over het programma

‘Van de prins geen kwaad weten’ betekent in dit geval, dat je oliedom bent als je deze rommelmarkt-met-grote-traditie links laat liggen.

Prinsenhoffeesten in 2017 – Prinsenhof
Prinsenhoffeesten 2016 – Lievekaai

Terug naar hoofdpagina

Steendam – Haast iedereen weet inmiddels dat je je was kunt gaan doen in een café, namelijk de Wasbar aan de hoek van de Korenmarkt met de Hooiaard. Je kunt er zelfs hamburgers eten. Minder bekend is, dat je ook op café kunt gaan in een schoenenwinkel. Meer bepaald in: ‘Au nom du pied’.

Wie het schoentje (niet) past, vindt opbeuring in een bakje troost of in een toost.

Steendam – Au nom du pied

Terug naar hoofdpagina

Kortrijksesteenweg – Er zijn er niet al te veel meer, publieke urinoirs  ofte pissijnen uit de tijd van toens. Dit is eentje aan de Kortrijksesteenweg bij de hoek met het Parkplein. Je vindt er nog Bij Sint-Jacobs, het Antwerpenplein, aan de Sint-Annakerk, het Koning Albertpark, de Lindelei… en nog een paar.

Kortrijksesteenweg – publiek urinoir of pissijn

Terug naar hoofdpagina

Blog(Her)bekijk de meest bekeken home-made video tot hiertoe dit jaar, in de videotheek van persblog.be op Youtube: Het ‘Bal 1900’ op de Kouter tijdens de Gentse Feesten op zondag 22 juli 2018.

Terug naar hoofdpagina

Blog – (Her)bekijk de edities van onze wekelijkse rubriek ‘Gentse Zomer 2018‘, met haar feiten en feitjes, kleine verhalen en, soms, haar badinage. F.D.

Terug naar hoofdpagina

Corneel

Sint-Pietersplein – Corneel van het Bureel klaagt. Niet enkel is de emmer vol! Ook het bad is bijna vol! De Kroon spant de kroon! Que? Café De Kroon won het ‘Open Tap Kampioenschap’ en pakte daarmee uit in de pers. Maarrrem…

Organisator tapwedstrijd is kfsl-fanfare uit de Kempen – Sponsorlijst
Volgende editie

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE ZOMER in 2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT