GENTSE ZOMER 2018 – Gent, ’s ochtends in de vroegte

header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Gentse Zomer 2018 – 20 – Gent, ’s ochtends in de vroegte

Huidige editie

GENTSE ZOMER 2018 – 04 september 2018  

Videomagazine GENTSE ZOMER 2018 – nr. 20 – Gent, ’s ochtends in de vroegte

 

Redersplein, Meulestede – Dekenij Meulestede hield vorig weekend haar jaarlijkse kermis en rommelmarkt. In de rand daarvan werd op Meulesteemarkt feestelijk aan een worstje gepeuzeld.
Oostakkerdorp – De Oogstkermis ging een dikke week geleden weer eens goed de boer op – pic Veli Yüksel

Dok Noord – Vorig weekend. Een zomerbar ligt te zonnebaden op het plein van deze woon-werk-relaxsite.
MariaHendrikaplein – Infrabel startte vorige vrijdag haar – naar eigen zeggen “belangrijkste aanwervingscampagne ooit”. En dat was er aan te zien op het pleintje voor het station.

Terug naar hoofdpagina

Groentenmarkt – Het zonnige weer van afgelopen weekend, zorgde niet enkel voor dorstige mensjes, ook de hondjes hadden een droge bek. Chihuahua met Aperol Spritz op het terras van ’t Galgenhuisje

Lievebrug – Zicht vanaf de brug, met de rug naar de Lievekaai en de Augustijnenkaai. Idyllisch bootje varen op het Lievekanaal in een oude schuit.

Terug naar hoofdpagina

MariaHendrikaplein – Aan het station – zoals elders in de publieke ruimte, niet in het minst onder de Stadshal – wordt weer duchtig op pianotoetsen getokkeld. ‘123-piano’ is hiervan de goedaardige aanstichter.

Karel Lodewijk Ledeganckstraat – Tijdens de rommelmarkt verblijdde een draaiorgelartiest  de   omstanders met een lied waaruit bleek dat hij liever in Amsterdam was geweest. Wat heeft hem belet om de trein te nemen?

Terug naar hoofdpagina

Graslei – Alsof je uit het raam van je eigenste kamer kijkt aan de Korenlei… Is dit een zicht vanuit het grote witte 19e eeuwse gebouw op de Korenlei? Of vanuit het Hof van Fiennes – verbouwd in 1906, maar oorspronkelijk uit de jaren 1200. Deze foto hangt in de Spoed van het UZ.
Hoogpoort Zandberg – De restauratie van het nonnenklooster Kindsheid Jesu is nog erger dan een calvarietocht. Sinds acht jaar strijkt eigenaar Brouwerij Moortgat – ja, die van Duvel – truweel en borstel tegen de historische gevels. “Met respect voor de geschiedenis” klinkt het daar. “Daarom moet dit zo lang duren.” Er is geen deadline voor het vermarkten van de site.

 

Terug naar hoofdpagina

Rigakaai – De replica van de historische Barge, gemaakt door een team van Walter De Buck, bestaat 15 jaar. Tijdens de jaarlijkse havendag kan je er aan boord stappen voor een rondvaart. De Barge heeft ‘De Maagd van Gent’ als boegbeeld.
Lees op deze blog: Bootje varen tijdens Gentse havendag
SintVeerleplein – Naar het einde van de 16e eeuw toe, werden huizen gebouwd rechts van de huidige Oude Vismijn, en links van het poortbeeld van het verdwenen Wenemaerhospitaal. Jerry Steyaert postte een prachtige foto van één ervan op de facebookgroep Da és mijn Gent

Derbystraat, SintDenijsWestrem – Wie herinnert zich nog de tweejaarlijkse technologiebeurs Flanders Technology in Flanders Expo, ontsproten in 1983? Ze was een tool, in handen van de toenmalige minister-president, om de ondernemersgeest in Vlaanderen aan te wakkeren.

Romain Deconinckplein – Walpoortstraat – Voor het geval je het gemist hebt op de sociale media. Uit de reacties aldaar is gebleken dat de meeste Gentenaars uit de lucht vallen, als je het hebt over “het pratende standbeeld” van Romain Deconinck. Toegegeven, het standbeeld werd snel het zwijgen opgelegd. En niemand weet waarom. Lees in het Archief 2015 van deze blog: Un “lolle” van Romain

Terug naar hoofdpagina

Vrijdagmarkt – De markt op zaterdag werd omzoomd door volzette terrassen. Dankzij het zomerse weer beleefden de terrassen van de wine & dine commerçanten een tweede leven. Ook de marktkramers genoten van de talrijk opgekomen kuieraars. Hemdje kopen? Dan liep je maar eens langs bij die marktkramer met zijn mannequinleger des (on)heils: de ‘Ongekroonde Onthoofden’, naar analogie met de Gekroonde Hoofden. Lees ook op deze blog: Zinvolle zwanszinnen
SintKatelijnestraat – Deze classicistische herenwoning uit 1775 is een imposant gebouw, dat tegenover het andere oude imposante gebouw ingeplant staat: Huis de Pelikaan. Dat laatste zou gebouwd zijn met overschotgeld van de belastinginner. Je leest goed. In de tijd van het Ancien Régime werden meiers aangesteld om de belastingen te innen.

Zekochten’ van de heerser een soortement belastinglot, betaalden die op voorhand uit, en mochten dan vrijelijk gaan innen bij de bevolking. Dat er winst mee te verdienen viel, bewijst Huis de Pelikaan. Hoe ze bij de overburen aan hun centen zijn geraakt, is ons onbekend. Lees ook op deze blog: 18e eeuwse stadspaleizen

 

Terug naar hoofdpagina

Prinsenhofplein – Tussen de Mirabellostraat en de Augustijnenkaai, en van het Gewad tot Bachtenwalle, liep op zondag precies heel Gent rond. De jaarlijkse rommelmarkt was weer een gigantisch succes. Onze stroppendrager op Bachtenwalle stond er bij en keek er naar. Dat zijn lid zo pertinent in vorm werd gebracht, heeft niets met een obsessie van de kunstenaar te maken. Wel: met het feit dat de stroppendragers in ulderen tabbaard in tegenwind stonden als Keizer Karel zijn toorn over hen uitstrooide. Historisch verantwoord dus! Lees op deze blog: Prinsenhoffeesten & Rommelmarkt? En de geschiedenis van het Hof?

Zwijnaardsesteenweg – Niet alleen de steenweg, maar ook de Ledeganck was naar jaarlijkse gewoonte volgestouwd met rommel. En dit gedurende het hele afgelopen weekend. Mocht dit niet gebeurd zijn in het kader van de Dekenijfeesten, Ivago en de media zouden schande gesproken hebben. En, in tegenstelling tot de verkopers op een rommelmarkt aan de Bevrijdingslaan van vijf jaar geleden, kuisten die van de steenweg na afloop alles op.

F.D.

Volgende editie

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE ZOMER in 2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT