GENTSE WINTER 2017-2018 – Zinvolle zwanszinnen!

header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Huidige editie

GENTSE WINTER 2017-2018  

10 januari 2018

Ontdek de trefwoorden van de diverse thema’s in deze rubriek – die hier voor de sport in enkele zwanszinnen gevat zitten. ↓

Deze editie – “Noch De Gekroonde Hoofden, noch de Driekoningen, noch de Amerikaanse president konden veranderen dat Willem I in Gent geprent was. In zijn cité betrok hij een rijhuisje, met minstens Twaalfkameren, naast dit van een Gentse schrijfster die van een zuigbuisje hield, een plasteut had, alsook een verwend katje bezat. De schrijfster, haar internetidolen en witte dames solden elke vrijdagavond met mannen tijdens hun minnaressenavond by night, opgeluisterd door gitaargetokkel van Bloch, die het overdag bruin bakte bij het stationsperron en bij de bushalte – die uitzonderlijk voorzien was van een stoel ten behoeve van diegenen die de dag ervoor in   een 4×4-tempo Gentse Strop gezwolgen hadden en dringend aan de fitness toe waren.”

Ontdek de genoemde trefwoorden in de tekst op deze pagina! →

Korenmarkt – Omdat er al zoveel kabaal was, afkomstig van de talrijke kooplustige kerstmarkt-shoppers, besloot deze muzikant een loudspeaker mee te nemen naar zijn zitje bij de Hema, zodat zijn gitaargetokkel oorverdovend zou klinken – wat uiteindelijk ook het   geval was…

Koningin Maria-Hendrikaplein – Station Gent-Sint-Pieters by night
Coupure Rechts – Dit 4×4 model van de Toyota Land cruiser werd gebouwd van de jaren ’60 tot de eerste helft van de jaren ’80.
Gent-Rand – Eine’t Perrongeluk ligt per ongeluk naast het stationsperron van Eine. Vind je je geluk niet op het perron, dan misschien in het café.
Geldmunt – Sint-Veerleplein – Witte dames om de vingers bij af te likken, vind je bij InChoc – zij het dan Dames Blanches met de overheerlijke Daskalidès chocolade!
Bijlokevest – Cité Muyskens – De website Gent-Geprent van Claude Faseur brengt – samen met een panoplie van thema’s over Gent – alle oude cités ofte beluiken in kaart.
Woodrow Wilsonplein – Stien signeert haar nieuw boek in een pop-up ruimte in het winkelcomplex aan ’t Zuid. Stien? 
Een internetidool voor jonge meiden dat haar imago omzet in merchandising.
Koningin Maria-Hendrikaplein – Terwijl de boer voort ploegde, blochte Bloch voort in zijn food truck bij het station – ook aan de Vrijdagmarkt. En wij? persblog blogde ook voort!  (Lees ook op deze blog: Snel maar gezond eten, aan de camionette)
Burggravenlaan – Een vooruitziende buurtbewoner heeft op nieuwjaarsdag ontiegelijk vroeg een stoel bij de bushalte neergepoot, allicht wetende dat de op-de-bus-wachtende-medemens op die eerste dag van het nieuwe jaar wel wat geduld zou mogen oefenen.

Stad – Met uitzondering van de bieren uit de stadsbrouwerij Gruut aan de Rembert Dodoensdreef – zeg maar Baudelopark – worden de Gentse bieren buiten Gent gebrouwen. Zo ook de Gentse Strop: die komt van Oudenaarde bij Brouwerij Roman. Volgens Het Nieuwsblad kwamen er de laatste drie jaar maar liefst veertig bieren bij.

Eine/Oudenaarde – Gentse Strop camionette

Burgstraat – Ribbenrestaurant De Gekroonde Hoofden wordt in de volksmond ook vaak benoemd met haar oorspronkelijke naam: “Het Gouden Hooft”. Niet te verwarren met Café Het Gouden Hoofd aan de Slachthuisstraat of het gelijknamige café in de Dorpsstraat in Zwijnaarde. “In de Draecke” was nog een bijnaam voor De Gekroonde Hoofden.

De Gekroonde Hoofden – pic Schamper

VeldstraatEentje die niet mis zou staan in de scheurkalender De Druivelaar“Voorafgaand de periode van het solderen, werd er nauwelijks een sperperiode ingelast.” (Lees in het Archief van deze blog: Gezellige, ouderwetse ‘Solden’en kijk naar de hilarische video over de wintersolden in 1978.

Veldstraat – solden ofte koopjesperiode

Coupure Links – Bij hoeveel mensen zou – tijdens de afgelopen feestperiode –méér sporten en fitnessenals één van de goede voornemens voor het nieuwe jaar uitgesproken zijn? De kilootjes moeten er weer af! In Stadium fitness weet men er alles van… hoewel het op zaterdag maar stillekes was.

Coupure Links – Stadium fitness

Sint-JacobsnieuwstraatSchijnbaar heeft e-sigarettenzaak Le Brouillard de mistige winterdagen niet overleefd. Ondanks het verkeersluwe centrum van tegenwoordig, zouden de uitlaatgassen vermengd met mist, de behoefte aan het zuigbuisje hebben doen afnemen? Of lust de consument het überhaupt niet?

Sint-Jacobsnieuwstraat – Le Brouillard e-cigarettes

Steendam – Het was even schrikken in de kookwinkel van Maurice RoggeEven dachten we dat de knijpspuit voor crème fraîche, puree of what ever een plasteut voor juffen en dames was. Ondanks het feit dat de teut niet voor die reden in de winkel ligt, ze kan er effectief wel voor gebruikt worden, mijn gedacht! Juffen en dames, onthoudt dit voor de Gentse Feesten!

Steendam – Rogge de Gentse kookwinkel

Tussen ’t Pas Tussen Kalvermarkt en Nieuwbrugkaai woont een verwend katje. Poezen werden de afgelopen kerst- en nieuwjaarstijd sowieso een beetje verwend. Er viel al eens een lekkere brok van de feestdis. Die van ons kreeg hert, een beest dat ze vanzeleven nooit op eigen kracht tussen haar klauwen zou krijgen. Het katje op de foto kan je niet in de gordijnen jagen, omdat er simpelweg geen gordijnen.

Tussen ’t Pas

voor de ramen hangen. Men zegge het voort!

Franklin RooseveltlaanIn de wijde omtrek valt er geen rozenveld te bespeuren. Ook niet in het Koning Albertpark aan de overkant. Het had gekund. Als hommage voor deze VS-president die zijn manschappen over de oceaan stuurde om WO II te beslechten – oorlog, die zowat samen met hem ten grave werd gedragen. Woodrow Wilsondie van het Zuid, had het tijdens WO I voorgedaan. Bijzonder: oud en nieuw straatnaambord. 

Franklin Rooseveltlaan

Stad Iedereen bekijkt de stad met eigen ogen, al of niet in functie van de persoonlijke behoeften. Twaalf jaar geleden publiceerde Uitgeverij Lannoo het boek Gent onder vriendinnen. Het boek is onderdeel van een stedenreeks met dezelfde invalshoek. In het boek vallen nogal wat weetjes te rapen, zij het vooral commerciële en inmiddels gedateerde informatie over handelszaken. Toch vind je ook algemeen bruikbare tips, zoals in het hoofdstukGirls and the city’. Citaat: “Op zaterdagavond krijg je een beter idee van de mannen. Vrijdagavond is te onduidelijk. 

Boek ‘Gent onder vriendinnen’

Vrijdagavond is het minnaressenavond in Gent. Op zaterdagavond zijn ze officieel bezet of niet bezet.” Het lijkt wel wijze raad van tante Kaat… Juffers en andere vrijgezellen, ga dus bij voorkeur op mannenjacht op zaterdagavond! Mo vint toch…

Koning Willem I-kaai – Wie was de persoon die Ugent oprichtte, het zeekanaal liet graven en tot grote spijt van vele toenmalige Gentenaars het onderspit moest delven voor Leopold I? Het was Willem I, koning der Nederlanden. Om die persoon post mortum te vergenoegen, is er voortaan een stukje kaai tussen Baudelokaai en Sint-Joriskaai naar hem genoemd. De stad kondigt op haar website zelfs de oprichting van 

Botermarkt – Troonzaal stadhuis 1817 – oprichtingsplechtigheid Ugent

een standbeeld op de Bisdomkaai aan. Dit is voor na de zomer. (Lees ook op deze blog: Niet Artevelde, wél Willem I…)

Blaisantvest – NeusepleinOp het eerste zicht schenen deze Driekoningengenen nieuwen hoednodig te hebben. Twee ervan droegen een kroontje en de derde had ruimschoots genoeg aan zijn rastakapsel. Net toen we wilden vragen of hun vader het geld op de rooster had geteld, waren ze foetsie, waarschijnlijk naar Bethlehem. “Als scholier had ik geen hoge pet op van Driekoningen want het was een dag die geassocieerd werd met 

Blaisantvest – Neuseplein – Driekoningen

het einde van dé vakantie (…)” alzo sprak Herman Janssens op de website van het Davidsfonds Denderleeuw. Waarvan akte.

TwaalfkamerenWie in die straat tussen de Coupure en de Papegaaistraat een “daghotel” hoopt te vinden, zal van een kale reis terugkeren. Wat je er wel vind is een beloken beluik. Beloken omdat het niet zo maar zichtbaar is vanop de straat. Het beluik is overigens verlaten. Sommige deuren staan zelfs open. Heeft de eigenaar geen schrik meer sinds de nieuwe kraakwet? Hier is een prille renovatie in de maak, gezien nieuwe elektriciteitsmeters werden geplaatst. Wat weet inventaris.onroerenderfgoedHetTwaalfkamerenbeluikofte “Cité Melchior” kwam in drie bouwfasen tot stand. In 1856 en 1860, vervolgens in 1883, toen werd de achterzijde van de steeg geopend alsook het pleinbeluik. In eentje was ooit een katoenweverij, later een timmermanswerkplaats. Mo gow zeg! F.D.

 

Twaalfkameren – Beluik – Cité – tussen Coupure Rechts en Papegaaistraat
Twaalfkamerenbeluik

 

Volgende editie

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE WINTER in 2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT