GENTSE WINTER 2017-2018 – “Gent van maa”

header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Huidige editie

GENTSE WINTER 2017-2018  

01 januari 2018

Kaak, kaak, nen dreidekker, wijlen Rosa! Oeist bij wijlen Romain? Luc en Walter in Nirwana. Pastoor Colle rust nog steeds in vrede in de gracht. Koen in de zevende hemel met zijn kieken. Goddelijke menu’s voor de armen.  Meer.

Gent Stadstaat Tiende aflevering (slot): Notoir “West-Vlamingenhater” samen met een… West-Vlaamse

Rosa Geingerstraat, GentbruggeEen hommage aan Rosa Geinger

Rosa Geinger – pic sosseteit.gent

Spetterend vuurwerk uit de tijd van toen. Het is een hommage aan Rosa Geinger, een populaire volksactrice die werd geboren aan de Dampoort in het jaar van de Wereldtentoonstelling in Gent en in 1995 stierf. Een straat aan de Scheldekaai in de Sas- en Bassijnwijk werd naar haar genoemd. Samen met Henri en Noël Fack richtte ze ooit het café-chantanttrio Kaak, kaak, nen Dreidekker op. Rosa Geinger was ook een theatervrouw. Ze was actief bij Theater Taptoe, het Gents Amusements Theater en De Melomanen. Op televisie speelde ze de rol van de vrouw des huizes in Het gezin van Pamela van Gaston en Leo. Zie verder onderaan deze pagina.

Gebroeders Van Eyckstraat – Hommage aan Luc De Vos en Walter De Buck

Gebroeders Van Eyckstraat – raambeschildering De Vos De Buck

Een aldaar wonend student brengt een hommage aan Luc De Vos en Walter De Buck door middel van een eigenhandige gemaakte raambeschildering. (Lees ook op deze blog: Slalommen door Gent en Man Valt in Ondiep Putje)

VolkFeestmaal van Koen Crucke

Wat het oudejaarsmenu ’ten huize van de lezer dezes’ was, daar hebben we het raden naar. Wie nog in dubio zit over de keuze van het nieuwjaarsmenu, raden we aan om eens goed te luisteren naar de suggestie van Koen Crucke: Gentse Waterzooi. Hij geeft er zelfs een muzikale handleiding bij.

Schouwburg-straatKreeft op het menu

Opera van Gent – pic Wannes Nimmegeers

Uit Het Laatste Nieuws van 19 december: “Bij de start van de Warmste Week stak warenhuisketen Lidl een warme hand uit.  De woordvoerder: “We hebben via het OCMW 60 mensen uitgenodigd voor een kerstmaaltijd in de Gentse Opera (…) Er waren oesters als aperitief, en er staat onder meer kreeft op het menu. (…)”

Maisstraat – 1.500 kalkoenfilets  

Maisstraat – Kerstmaal – pic AVS

Uit Het Nieuwsblad van 28 december“1.500 kalkoenfilets met champignonsaus, evenveel porties aardappelgratin en potjes chocomousse.” Evenveel kansarme Gentenaars kregen dit feestmaal aangeboden van de vzw’s Kras, Ateljee en VOG

OverpoortstraatEen trieste verjaardag

Overpoortstraat – gedenkteken Ritchie Foubert

Student Ritchie Foubert overleed ruim een kwarteeuw geleden op gewelddadige wijze in de studentenstraat. Een lezer van Fietsbulteen Gentse blog over fietsers, fietsen en fietsinfrastructuur: “Op drukke donderdagavonden was er toen nog gewoon verkeer in die straat. Na een woordenwisseling keerde een auto op volle snelheid terug naar de Overpoort en reed een feestende student dood.”

Rerum Novarumplein – Kikvorsstraat – Tegen de vlakte

Kikvorsstraat – Nieuw Gent

Sommige buildings uit de jaren ’70 moeten tegen de vlakte en worden vervangen door lagere flatgebouwen. Het wordt een gradueel proces dat tot anderhalf decennium kan duren. Dit is ook het geval voor sommige sociale flatgebouwen aan de Groenebriel.

Hurstweg Forenschisch Psychiatrisch Centrum by night

Hurstweg – bij Wiedauwkaai – FPC

Uit VRT NWS tijdens afgelopen zomer: “(…) Maar na twee en half jaar werking van het FPC in Gent blijkt dat dat sluitstuk problematisch blijft. De doorstroming van geïnterneerden naar de residentiële of ambulante psychiatrie of de gewone samenleving verloopt erg moeilijk.” Voorts was er een hoop kritiek op de privé-operator in De Morgen van begin 2017.

Jaagpad, Drongen  – Alweer een jaar verder

Jaagpad – Drongen – Graf pastoor Colle

persblog.be – Verhalen uit en over Gent bestaat drie kalenderjaren, gestart in het voorjaar van 2015. Op 28 december 2016 schreven we in deze rubriek ‘Gentse Winter’: “Hij is nog steeds aanwezig langs het Jaagpad in Drongen, alwaar hij anderhalve eeuw geleden neerzeeg in de gracht: pastoor Colle“. Onze rubriek brengt nog steeds het vertrouwde ‘Man Valt in Ondiep Putjenieuws en zal dit ook in 2018 blijven doen.

Romain Deconinckplein – Theatergezelschap Ultima Thule

Oeist – gedicht

Theatergezelschap Ultima Thule speeltOeistop zaterdag 13 en zondag 14 januari in de MinarschouwburgIn de folder staat een mooi gedicht als toelichting: “Nog één keer mag hij spreken, de zoon. Honderduit mondgebroken gefluister. En als er iemand luistert, dan bestaat hij. Nog een laatste keer! Want écht bestaan… doet hij niet meer. Wat had hij graag gewoordspekeld. De hele tijd. Van ochtendzucht tot avondval / Met de vader bijvoorbeeld… Maar bij hem zat alles draaidekselvast / Of liever nog, met de moeder. Maar zij liep uit het zicht en hart ver weg / Zelfs met de vrouw. Nooit meer allenig op de wereld! / Of met het dorp. De kletsklap van de kletskop / Met het lief kon het. Alles op de tafelplank. In talig tonggedraai / Maar toch bleef alles stil. Muizenissig stil.”

Dok Noord – Voetbal na het werk of na de studie. UrbanSoccer is al een jaar in Gent.
Stadshal – De smid smeedt het ijzer, terwijl het heet is. De neringdoener kan nog gebruik maken van de teringdoener zo lang de kerstmarkt duurt: tot en met 7 januari.
Woodrow Wilsonplein – Het Urbis-winkelcomplex tijdens de kerst- en eindejaarsdrukte.
BurggravenlaanCitroën DS (Lees in het Archief van deze blog: De godin van de weg)
Sint-Veerleplein – De neringdoeners van het plein voelen zich tekort gedaan. Ze zitten daar verscholen tussen hutten en food trucks. Een beeld van tijdens de opstelling.
Rosa Geingerstraat – de straat bevindt zich in het noorden van Gentbrugge in een sociale woonwijk bij de Schelde

VolkHet Gezin van Pamela is een sketch van Gaston & Leo uit 1989, uitgezonden op VTM. Rosa Geinger acteerde er in. De naam van de sketch knipoogt naar Het Gezin van Paemel, een toneelstuk van Cyriel Buysse.
(Lees in het Archief van deze blog: Autoreis door Frankrijk met Cyriel Buysse)

EVENT/ STADSTAAT  – Tiende afl. (slot): Notoir Gentse “West-Vlamingenhater”… samen met West-Vlaamse

Vlasmarkt – Bar Jos
Vlasmarkt – Bar Jos

.Eind 2007 was er een stadstaat in de maak. Vorig .jaar schreef De Krant van West-Vlaanderen: “De man .achter de ‘Nieuw-Gentse Alliantie’ heeft intussen 2 kindjes… met een meisje uit de Westhoek“. En verder: “De N-GA richtte haar pijlen op de vele West-Vlamingen die in Gent kwamen neerstrijken (…)”

Edmond Cocquyt, ideoloog van het hele project: “We vonden het gewoon grappig om met een uitgestreken gezicht racistische praat uit te kramen en al die zever zo te verkopen”. Hij relativeert: “Daarvoor was er eigenlijk nooit echt een ‘strijd’ tussen Gentenaars en West-Vlamingen” (…). “Maar sindsdien is er een soort van fierheid ontstaan, zowel bij de Gentenaars àls bij de West-Vlamingen hier.”

En of het waar is dat er in werkelijkheid geen haat in het spel is! Edmond is al een klein decennium samen met een West-Vlaamse! Nog steeds volgens De Krant van West-Vlaanderen: “We liepen elkaar tegen het lijf in de Charlatan, ze pakte mij vast en zei ‘gij zij mijne vent.”

“In 2008 was het even nationaal nieuws: in Gent was in de slipstream van de successen van de N-VA de Nieuw-Gentse Alliantie (N-GA) opgericht. Arne Loccufier, Jan Beke (zoon van oud-burgemeester Frank Beke) en Edmond Cockuyt lanceerden een politieke satire als één grote grap en aanklacht tegen overdreven Vlaams nationalisme en racisme, maar ze pakten het dermate ernstig aan dat een deel van pers en publiek er mee weg was. De N-GA streefde naar eigen zeggen naar Gentse onafhankelijkheid. Het project haalde de media en resulteerde in een volksfeest op 30 maart 2008 waar de Gentse onafhankelijkheid werd uitgeroepen.” Eén van de broeihaarden van de rebellie was Bar Jos op de Vlasmarkt. F.D.

Volgende editie

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE WINTER in 2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT