GENTSE WINTER 2018-2019 – Commentaren

header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

GENTSE WINTER 2018-2019

GENTSE WINTER 2018-2019 – 26 oktober 2018 – Deze rubriek is, net als zijn voorganger Gentse Zomer, een kroniek van kleine verhalen. In deze editie geven we vooral commentaren op alles wat op ons afkomt, de media incluis.

Is het nu winter? Nee, maar we houden geen rubriek Gentse Herfst aan, net zo min als we een rubriek Lente hebben gehad, enkel Gentse Zomer. En nu dus: Gentse Winter 2018-2019! De banner die we kozen voor de nieuwe rubriek toont de ontvangsthal van het Administratief Centrum Gent-Zuid. 

Vlasmarkt

Vlasmarkt – Maakt de chauffeur van deze terreinwagen zich op voor een deelname aan The Dakar Rally? De eigenaar van deze Iveco spoot alvast Decadance boven de voorruit. De sponsor?

Botermarkt

Botermarkt – ‘Hier waak ik’. Het zijn dus niet enkel honden die waken. Ook persratten hielden een wake aan het stadhuis, in het heetst van het coalitie-tumult. Volgens de burgemeester-van-lopende-zaken moesten sommigen nog Nederlands leren.

Theresianenstraat – Als die journalisten allicht geen Nederlands meer moeten leren, zouden sommigen onder hen – ja, die van de camionette van hierboven – zich toch wat meer zorgen moeten maken over de spellingswijze van … Gentse straten.  Lazen we onlangs niet een artikel over het klooster van Ongeschoeide Karmelietessen op hun nieuwssite: ‘Gezusters Lovelingenstraat’? Tja, wat is het volgende: Karel van de Woestijnevisstraat?

Theresianenstraat

MEDIA – Waar ze daar ook wat meer op mogen letten, is de correcte spelling van Franse eigennamen. Eerder lazen we op diezelfde nieuwssite: ‘Bruges-le-Mort‘ en ‘Boulevard des Anglaises‘. “Tijdsdruk” reageerde de ombudsman op onze opmerking.  Tja, iemand met een beetje bagage onder tijdsdruk schrijft toch ook niet ‘Het Verdroot van België’?

Sleepstraat – ‘Het vader-huis’ van Karel van de Woestijne
Willem I is weer in de stad!

Bisdomkaai – Persfotograaf Michiel Hendrickx mag zich dan in DS verbazen over het feit dat een standbeeld van Willem I werd opgericht, dan heeft hij nog niet goed naar de Gentse 19e eeuw gekeken. Op deze blog: Orangisten, Willem I is weer in de stad!

Onderstraat – De Zuiderbegraafplaats (2015), Campo Santo (2016), de begraafplaats van Gentbrugge (2017)… Elk jaar staat persblog.be rond die tijd op een ander kerkhof – camera, pen en papier in aanslag. Wat het dit jaar wordt, vind je hier. Vorig jaar luidde de titel van onze kerkhofbijdrage tegen 1 november: ‘Noch bloemen noch kransen in Gentbrugge‘. De foto toont de muursteen van een telg van de familie de la Kethulle. Niet van François. Die was leider van het calvinistisch bewind in Gent (1577-1584). Zijn woning staat in de Onderstraat. Op deze blog: We hebben weer wat te vertellen

Begraafplaats Gentbrugge
Onderstraat – Kethulle van Ryhove

 

MEDIA – Bij van gils & gasten mag er dan wel eens geleuterd worden over beeldvorming over andere etnische groepen, in weerwil van enkele opmerkingen van tafelgenoten betreft het niet altijd racisme. Vaak is het karikaturaal inkleuren van een ‘vreemde’ slechts een naïeve voorstelling als gevolg van een gebrek aan kennis. Hoe tekenen kinderen Afrikanen? Bij een hutje in een strooien rokje. Ook de tijdsgeest speelt. Vaak wisten de mensen niet beter en was het zogenaamde ‘racisme’ bon ton. De connotatie met racisme kwam later. Enkele voorbeelden uit de tekenfilms. Vaak uit de jaren ’30 – ’50.

Noendries
Nekkersputstraat

Noendries – Zo gaat pittoresk patrimonium beetje bij beetje verloren. Hier, in een verloren hoek van de stad bij de Zuiderbegraafplaats. Er staat: “Het oprichten van 6 eensgezinswoningen na de sloop van een woning met bijhorende garages, opslagruimte en het rooien van bomen”. Gelukkig zijn er nog van die pittoreske hoekjes. Op de foto zie je een zijwegel van de Nekkersputstraat, niet zo ver van de Boerse Poort. Op deze blog over de Boerse Poort: Eén gans maakt de zomer niet

Vorige winter op de kerstmarkt in Gent
Stonden, rond diezelfde tijd in de Cataloniëstraat, drie geheimzinnige mannen iets te konkelfoezen in het Catalaans?

POLITIEKNobody gives a shit. Gemerkt hoe niemand het geen kleurpotloden kan schelen dat Spanje de diplomatieke banden met Vlaanderen verbreekt, als gevolg van opmerkingen van de Voorzitter van het Vlaams Parlement over de Catalaanse kwestie? Ook de Federaal Buitenland-minister trok de wenkbrauwen op en mompelde iets in zijn bekende stijl. Hij gaat niet bougeren. Moet elk gewest of gemeenschap in dit land überhaupt diplomatiek vertegenwoordigd worden in het buitenland?

POLITIEK – Een debat in De Afspraak miste de essentie. De Belgische nationaliteit afnemen, als uitzonderings-maatregel, is ons inziens geen extra straf, zoals iemand in het panel poneerde. Een dubbele nationaliteit hebben, is al een gunst, een privilege die in vraag mag gesteld worden. Wij, andere Belgen, hebben alvast dit privilege niet. Is die nog van deze tijd? Moet er niet eens gekozen worden voor de exclusieve Belgische nationaliteit, in de plaats van tegelijk een soort schotelantenneburger te willen zijn van een ander land?

Sint-Salvatorstraat

Dok Noord – Bocht Muidelaan – feestje in grindbakkeni

Dok Noord – De Oude Dokken wemelen van de stille getuigen van de vroegere havenactiviteiten. Aan Dok-Noord bevinden zich langs het water de voormalige grindbakken, die vroeger dienst deden als opslagplaats. Zes jaar geleden werden die gerenoveerd. Door  het creëren van subtiele openingen tussen de grindbakken, werd een scenografisch wandelparcours aangelegd. Dixit brochure ‘Transitie in Gent’, dienst Cultuur. Toen we er vorig jaar langsheen fietsten, was er een party aan de gang.

BLOG – Herbeleef de verslaggeving in onze rubriek Gentse Zomer 2018 door het bekijken van deze samenvattende video. Vind de links van elke aparte editie. F.D.

Vind de links naar belangrijke straatevenementen in 2018 

Volgende editie

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE WINTER in 2018-2019 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT