persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina
.GENTSE ZOMER 2019 – 18 juni 2019 – In deze editie: ridders, Horion, Sint-Janstraat, Capitole, Dok Noord, “Hondenasiel”, “Boerse Poort”. En feesten zàt: Pastory, Nieuw Gent, Escargots, Bar Bricolage, Papegay, Maatjes, meer…
BLIKVANGER: ridders
Sint-Michielsbrug – Op zaterdag werd – in het kader van de Archeologiedagen – een demonstratie van de oude gevechtstechnieken van de geharnaste ridders ten beste gegeven.
feesten: het boemde!
Heilig-Hartplein, Sint-Amandsberg – ’t Was feest in De Pastory, een buurtcafé & werking voor jonge gezinnen – opzij van de Heilig Hartkerk aan de Louis Schuermanstraat. Ze hebben daar een prachtige binnentuin.
Rerum Novarumplein – Steenakker – Feesten in Nieuw Gent. Hoewel Steenakker mee op de affiche staat, vond het gebeuren traditioneel plaats op het plein.
Dendermondsesteenweg – Op zaterdagavond was er een optreden van ‘Les Escargots de Gand’ in het Banierparkje langsheen de steenweg. Deze rasechte Gentse volkse muziekgroep treedt binnenkort – op 29 juni in de namiddag – nog eens op aan het Joremaaieplein: tussen de Ham en de Dampoortstraat.
Chinastraat – Zebrastraat – Slotendries, Oostakker – Afgelopen weekend opende Bar Bricolage opnieuw haar deuren. Die zomerbar met randactiviteiten zit bij het Houtdok, in het bijzonder aan de Chinastraat. Die bar is gevestigd in een voormalige dierenvoederfabriek en richt zich tot jonge mensen die zin hebben om te fuiven.
Eerder opende de familiezomerbar ‘Gentse Zomer‘ aan de Slotendries in Oostakker (niet te verwarren met deze rubriek) en vanaf 21 juni komt daar nog Zebrabeach bij. Deze zomerbar ligt aan de Zebrastraat, in de buurt van het rond punt van de Tentoonstellingslaan. Het is daar uiterst geschikt voor kleine kindjes die pootje baden. Alle zomerbars zijn quasi continu open gedurende de vakantiemaanden. Lees ook op deze blog: Leven, werken, ontspannen… Zebrastraat.be
Casinoplein – Wispelbergstraat – Op zaterdag waren er opnieuw Papegaaifeesten, op het plein en op de site van KTA MoBi, het vroegere Ugent-gebouw van de “Paardepieten“, zijnde ooit de veeartsenij aan de Coupure Rechts. Dit jaarlijks feest van de Buurtvereniging De Papegay gaat telkens gepaard met een rommelmarkt.
Emile Braunplein, Stadshal – De ‘Maatjesfeesten” werden vorige zaterdag ingeluid door de Belleman, die de maatjes zogenaamd in een boot gezeten naar de stad bracht. In de stadshal werden ze dan officieel gepresenteerd. Jacqueline Dumortier maakte een mooie video, die ze deelde op Youtube en op de facebookpagina voor Gent’s nieuws: ’t Gesproken Dagblad. We tonen die hier met permissie van de auteur.
wat men zegt: 40j familiemoord in sint-amandsberg – “Hondenasiel” – fietskoeriers
VOLK – Freddy Horion alias “de Zonnebril” en Roland Feneulle – een Gentenaar en een Fransman – moordden 40 jaar geleden het gezin Steyaert uit, dat bij hun automobielgarage woonde aan de splitsing van de Antwerpsesteenweg en de Nieuwelaan in Sint-Amandsberg. Dit was op 23 juni 1979.
Het moordenaarsduo werd in 1980 veroordeeld tot de doodstraf, omgezet in levenslang. In oktober 1982 wist Horion te ontsnappen. Anderhalve maand verborg hij zich in Nederland. De Fransman is intussen overleden. Tien jaar geleden maakte de krant De Morgen een reportage over de gebeurtenissen van toen, en schetste een psychologisch beeld van Horion. Lees ook op deze blog: Millenniumwende ’70 ’80: De Schandalen in Gent Twee jaar geleden besteedde de krant ‘De Week’ nog aandacht aan dit drama . Lees ook op deze blog: Jantje zag geen pruimen hangen
Paul Bergmansdreef, Citadelpark – De Koninklijke Maatschappij voor Dierenbescherming ofte “Hondenasiel”, of nog: Dierenasiel, is eindelijk dicht. De verhuizing kon gisteren starten. Meer dan twee jaar wordt daar al over gesproken. Weer open: op 23 juni op hun nieuwe adres bij de Watersportbaan aan de kant van de Noorderlaan. Het vroegere gebouw in het Citadelpark is een villa uit 1921. Lees op deze blog: Kijk je ogen uit in het Citadelpark
Korenmarkt – Was de Artiestenmarkt op zaterdag uitgebreid tot aan de voet van de McDonalds? Geenszins! Het betrof hier een protestactie van fietskoeriers.
bijzonder patrimonium: Sint-Janstraat – Korte ridderstraat – graaf van vlaanderenplein – dok noord
Sint-Janstraat, Lakenhalle – Ze is verdwenen, die straat. Situeer haar tussen de Cataloniëstraat en het Sint-Baafsplein, ter hoogte van de Lakenhalle. Toen stond daar nog een huizenrij. De straat werd genoemd naar de Sint-Janskerk, de huidige Sint-Baafskathedraal.
De straat en de Lakenhalle werden door schilder van Augustus Wijnantz – niet te verwarren met J.J. Wynantz, de aquarellist – vereeuwigd in de 19e eeuw. Aan de Lakenhalle ontbreekt de buitentrap. Die werd in 1716 afgebroken en in 1892 gereconstrueerd. Een aantal van de huizen rechts op het schilderij bestaan nog steeds, waaronder het zogenaamde ‘Hotel Van Branteghem’ ofte ‘Hotel Hamelinck’. De afbeelding is van Erfgoed collecties. Overigens stond toen ook een huizenblok op het huidige Emile Braunplein bij de eveneens verdwenen Korte Ridderstraat.
Dok Noord – Sommigen herinneren zich nog de fabriek van ACEC die hier vroeger vooral elektromotoren maakte. Het was oorspronkelijk een Amerikaans-Frans consortium dat dit Gentse bedrijf van de familie Carels overnam, en later ACEC werd.
Carels ontstond in Gent in 1863 aan de Tichelrei. Stoommotoren waren de eerste producten. Na een problematische opvolging kwam het bedrijf in vreemde handen. Een Gentse sectorgenoot heette Van den Kerchove en nam deel in het kapitaal. Lees op deze blog: Stoom aan de Coupure werd bier en fitness Een andere Gentse speler in dit domein was Le Phoenix. Lees op deze blog: Le Phoenix, Phoenixstraat
Graaf van Vlaanderenplein – Je vroeg je wel eens af hoe het majestueuze gebouw waarin multispektakelhuis Capitole gevestigd is, er gekomen is? De zuilen en de frontoncombinatie zijn al indrukwekkend, ze worden in de huizenrij zelfs nog herhaald. Jos Billen bracht het ten berde in de facebookgroep ‘Gent- oud en heden‘. Capitole was bedoeld als het Gents koninklijk paleis, dat er nooit kwam, en onvoltooid bleef voor de kroonprins, Leopold, graaf van Henegouwen en hertog van Brabant, daar hij op 10 jarige leeftijd in 1869 overleed. Hij was de enige zoon van koning Leopold II en koningin Maria Hendrika. Het gebouw werd vervolgens een van de eerste cinema’s in Gent. Lees op deze blog: De Gentse senioren en hun cinema’s van toen
De graaf van Vlaanderen uit die tijd was Filips Eugenius Ferdinand Maria Clemens Boudewijn Leopold George, zoon van Leopold I. Zijn leven werd uitvoerig beschreven – voorpaginanieuws! – in de Gazette van Gent in 1898, van welke we een exemplaar op de kop konden tikken op de Prondelmarkt. Lees op deze blog: De Prondelmarkt op vrijdag
curieus: metro en sint-michielsbrug
STAD – ‘Een metro in de Leie en andere plannen die Gent (n)ooit heeft uitgevoerd’ is een curieus artikel dat drie jaar geleden op de nieuwssite van VRT NWS stond. Een voorbeeld van uitgevoerde werken: de heraanleg van de Sint-Michielsbrug, die pas begin 1900 de look kreeg die ze vandaag heeft. Een voorbeeld van niet uitgevoerde werken: de (pre-)metro. Die zou deels de bedding van de Leie volgen tot aan het Koophandelsplein. Dit waren plannen uit de jaren 1980.
natuur: “boerse poort”
Mahatma Gandhistraat, Brugse Poort – Toen was daar aan de voet van de Bourgoyen een feestje aan de gang van de buurtbewoners die een moestuin onderhouden en hun initiatief ‘Kiemkracht’ noemen… Dit was de zomer van 2017. En niet te vergeten: aldaar is ook nog een restant van de Grijtgracht ofte middeleeuwse Rietgracht! Ook in Sint-Amandsberg vind je nog eens stukje Rietgracht. Lees op deze blog: Spitaalpoortbeluik, Warneford- en Tienmeterstraat En het in de “Boerse Poort” waar de stenen hoosmolen uit de beginjaren 1700 staat, en die diende om het hoge water af te voeren… F.D.
Lees ook op deze blog: