persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina
.GENTSE ZOMER 2019 – 25 juni 2019 – Het is Kersentijd… ook voor buurfeesten die in alle hoeken van de stad floreerden tijdens het afgelopen weekend: Fonteineplein, Lange Violettestraat, Ledebergplein, Uilkensstraat, Nekkersberglaan, Meibloemstraat, Afsneedorp… Daarnaast vind je in deze editie nog veel andere nieuwtjes uit o.a. de plantentuin, het Citadelpark, Campo Santo…
blikvanger: “leurders”
Heiveldstraat, Sint-Amandsberg – Je geloof komen verkondigen aan die deur zal je geld kosten, beste getuige-van om-het-even-wat… Evenzo: leuren met producten. Een variant op “geen reclame a.u.b.”…?
feesten: fonteine plein uilkensstraat ledebergplein lange violettestraat meibloemstraat afsneedorp nekkersberglaan
Fonteineplein, Brugse Poort – Café Congé hield een druk bijgewoond feest op het plein op zondag. Kwamen o.a. prominent in beeld: ‘Die Verdammte Spielerei‘ en Wim Claeys. Voor wie het zich nog herinneren kan: Café Congé was in 2016 nog friet- en snackhuis Anna. Lees ook op deze blog: Groeten uit de Brugsepoort; Fonteineplein en Pierkespark
Uilkensstraat – Ook hier – in de buurt van het UZ: tussen Achilles Musschestraat en de Koekoeklaan – was er een rommelmarkt op zaterdag. Terzijde. Hoe oneerbiedig kan je post mortum door de stad behandeld worden? Je straatnaam staat tussen die met vogelnamen… Achilles Mussche was geen vogel, noch een duivenmelker, stond ook niet bekend als ornitholoog, maar was een letterkundige.
Ledebergplein – Op de avondmarkt op vrijdag hoorden we morren dat er niet veel van het rustieke karakter van de markt is overgebleven. Meer en meer handelaars verpatsen er braderijwaar tegen bodemprijzen en navenante kwaliteit.
Lange Violettestraat – Brusselsepoortstraat – Tweebruggenstraat – Op vorige zaterdag en zondag kon je genieten van het mooie weer en de op straat uitgestalde koopwaar tijdens de jaarlijkse rommelmarkt. Hoewel die benaming voor sommigen niet opgaat: er zijn meer en meer brocantehandelaars aanwezig.
Onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis is de Vijfwindgaten-getijdenschotten bij het verdwenen Klein Scheldeken en de Nederschelde. Lees in het Archief van deze blog: Vijfwindgatenstraat en de verborgen toren
Meibloemstraat – ‘De Koer‘ beleefde op zaterdag, onder grote belangstelling, het slot van haar werking voor deze eerste jaarhelft. “Vrije voeten” gold het daar als slogan. En er werd genoten onder de muziek van o.a. ‘Ninos du Brasil‘. De Koer is een vroeger feesthuis van de coöperatieve Vooruit.
Afsneedorp – Bij restaurant Nenuphar werd afgelopen weekend naar goede traditie de bootjeswijding op de Leie op touw gezet. Afsnee is de kleinste deelgemeente van Gent, doch kende tal van kunstenaars onder haar bewoners. De oudste vermelding van Afsnee dateert van 697, als afhankelijkheid van de Gentse Sint-Pietersabdij, dit onder de naam ‘Afsnis‘. Doet dit geen belletje rinkelen? ‘Afsnis’ is ook de naam van het bekende café Bij Sint-Jacobs… Lees in het Archief van deze blog: Na ‘Afsnis’ nu ‘Charalatan’ even ‘Belgica’
Nekkersberglaan – Op zaterdag was er een straatfeest op het ‘Plein voor Borluut‘. Dit is ten zuiden van de kom van de Watersportbaan. Onder de muzikanten: Roland Vanblaere.
wat men zegt: citadelpark Walter de buck joos lambrecht
Citadelpark – Watersportbaan – Dierenasiel. Gedaan met viervoeters die oneerbiedig tegen de sokkel van wijlen koning Boudewijn’s standbeeld gaan plassen! Schier een eeuw huisde het asiel met haar honden en katten in die krochtige chalet uit het begin van de vorig eeuw. Ze hebben nu een nieuw verblijf: appartementjes met tuintjes aan de Watersportbaan! En een speelweide! Maarrrem, voor de studenten en niet-autobezitters onder de potentiële wandelaars met hond: het openbaar vervoer maakt een niet zo heel erg interessante verbinding. Het is even stappen van de bushalte naar de nieuwbouw. persblog.be deed het op zondag in de blakende zon. Op zondag ontvingen de medewerkers de steunende leden.
En wat met de koude winterdagen langsheen dit tochtige gat aan Watersportbaan? De hondjes en katjes zitten daar nu gelukkig wel met droge voetjes in een nieuwbouw. Maarrem er is nog een probleem: gaan wandelen langsheen de Watersportbaan mag niet. Mag er dan in het nieuwe Park Halfweg gewandeld worden?
VOLK – Juni is de kersenmaand. Walter De Buck zong over “de tijd van de kersen”.
Onderstraat – Uit ‘Literair Gent‘: De Gentse drukker Joos Lambrecht had een uitgeverij/ drukkerij vanaf 1536. Tien jaar later kocht hij een huis in de Onderstraat. Nog een vijf jaar later week hij uit naar Duitsland. Hij had hier immers een geldboete opgelopen voor het verspreiden van geschriften die godsdiensttolerantie verdedigden.
In 1539 geraakte hij al in nauwe schoentjes toen hij teksten van de rederijkerskamer De Fonteine had gepubliceerd die eveneens – voor de Spaanse bezetter – gebeten op het bestrijden van het lutherse geloof – niet door de beugel konden. Hetzelfde jaar begon de opstand tegen Keizer Karel. Die lachte niet met het één, maar ook niet met het ander: overtredingen op het verbod op het verspreiden van nieuw geloof. In 1540 verbood hij de publicatie van Lambrecht op straffe van “halsrechting” van mannen en “de put” voor de vrouw. Respectievelijk: ophanging en levende begraving. Niet enkel voor diegenen die drukten, ook voor de lezers. Lees ook op deze blog: Stropkes slachtoffer van sabelslijpers en pilaarbijters Gent, Calvinistische stadstaat tussen 1577 en 1584 Vander Sickelen’s leven nu in VS en Canada
BIJZONDER PATRIMONIUM: campo santo/ marc sleen
Antwerpsesteenweg, Sint-Amandsberg – Eén van de merkwaardige graven op Campo Santo is dit van de striptekenaar van Nero. Hoewel ‘Nero’ in zijn stripverhaal “vreemd ging” in Antwerpen en in Brussel, is hij toch een echte Gentenaar en vereeuwigd met de stad, dankzij een aantal verhalen en tekeningen van zijn geestelijke vader, die in Gentbrugge geboren is, Marc Neels alias Marc Sleen.
En dan is er nog zijn graf op Campo Santo – waarop een tafereel van de “wafelenbak” afgebeeld wordt, het klassieke slottafereel van elk album – dat hem voor altijd onder de Gentenaars houdt. Ook al heeft hij zijn quasi hele leven gewoond in Hoeilaart.
Uit zijn biografie: “In 1944 begon Marc Sleen als cartoonist bij de katholieke krant De Standaard te werken (…) In Ons Volk tekende hij eerst de stripreeks: De Avonturen van Neus. In 1945 volgden De Avonturen van Piet Fluwijn en Bolleke en een jaar daarna: Stropke en Flopke, Tom en Tony en Pollopof.”
curieus: campo santo/ katten
Antwerpsesteenweg – Visitatiestraat, Sint-Amandsberg – Wilde katten hebben op Campo Santo voederplaatsen en schuilplaatsen tussen de graven.
natuur: plantentuin/ aronskelk
Karel Lodewijk Ledeganckstraat – Voor wie het gemist zou hebben op de sociale media: een Reuzenaronskelk bloeit in de Plantentuin van Ugent. persblog.be ging, rook en vond het niet zo hard stinken als in de gazetten werd gezegd. Zou dit aan ons liggen?
huishoudelijke mededelingen
OUDE BLIKVANGERS: kikvorsstraat sint-pietersnieuwstraat Sint-Pietersstation
Lees ook op deze blog: