persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina
.GENTSE ZOMER 2019 – 11 juni 2019 – In deze editie: bedenkingen bij voorbije evenementen, over jongeren, over het reisseizoen en WIFI “en al”, meer…
BLIKVANGER: huwelijk
Sleepstraat – Tijdens de rommelmarkt van de dekenij Heilig Kerst vond op zaterdag in de kerk, gewijd aan Sint-Salvator een huwelijksplechtigheid plaats.
STRAATARTIESTEN: groot en klein
Cataloniëstraat – Uit de nog-niet-zo-oude-doos: 15 juli 2017.
wat men zegt over wifi “en al”
Scholieren en studenten moeten nog even een paar rondjes nagelbijten en het is zo ver: grote vakantie! “Is er daar WIFI?” zal een veel gestelde vraag zijn door opgroeiende kinderen aan hun reislustige ouders. Het reisseizoen staat immers voor de deur! WIFI is tegenwoordig even belangrijk voor de jeugd als drinkwater. Een verblijf zonder “WIFI-water” uit de “INTERNET-kraan” is ondenkbaar.
Vroeger werd die vraag nooit gesteld aan de ouders. En al zeker niet gevolgd door … “EN AL”. Grappig hoe dit stopwoordje is ingeburgerd geraakt in het taalgebruik van jongeren. En het vindt al ingang bij de ouderen. In dit stadium is het geen lang leven meer beschoren, want jongerentaal is jongerentaal! En die jongeren zullen hun woordgebruik snel weer door ander woordgebruik vervangen als de ouderen meezingen met wat zij piepen. Want: zo d’ouden zongen, zo piepen de jongen… NIET! Net zoals facebook niet meer zo hip is bij jongeren sinds ouderen dit sociaal medium massaal hebben ontdekt. Nu gaan ze liever op Instagram!
Maar dus in 1962 of in 1968 – om zomaar jaartallen uit te kiezen – werd de vraag “Is er daar WIFI… én àl?” nooit gesteld. Dus, beste ouders, voor je een verblijf boekt of je camper vult om naar een lukrake bestemming te vertrekken: raadpleeg een of andere app, zodat je je kinderen gerust kunt stellen. Bv.: “op de camping moet je wel het drinkwater aan de andere kant van het terrein op flessen gaan trekken, maar er is wel WIFI! Daar hoef je niet voor uit je kampeerstoel op te staan. Hoera!”
Zie hier scribent met zijn zus – intussen zaliger – genieten van een WIFI-vrije zomervakantie op het pleintje voor het thans afgebroken Casino in Middelkerke in 1962. 57 jaar later fietsen daar nog steeds kinderen op het plein.
rommelmarkten verbinden
Er heerst tegenwoordig een tsunami aan rommelmarkten. Voor de één: een opportuniteit voor het verwerven van goedkope spullen. Voor de ander, incluis de ‘blogman‘: “de kracht van het verbinden” Want dat doen ze, die rommelmarkten: verbinden! Jong, oud, nieuwe en “oude” Belgen ontmoeten elkaar en pràten met elkaar, al was het maar over de koopwaar. Dit aspect wordt nooit belicht. Binnen het concept ‘buurtfeest’ is de bijhorende rommelmarkt het allerbelangrijkste wat dit punt betreft. Belangrijker dan de eventuele podiumoptredens die er vaak ook mee gepaard gaan.
Omdat een podiumoptreden per definitie ongewild een cultuurgebonden evenement is en de rommelmarkt per definitie ‘universeel’. Een podiumoptreden houdt sommigen weg, omdat er geen ‘aansluiting’ is met een ongelijke cultuur. Neem nu als lukraak voorbeeld: de Zwijntjesfeesten. (Bekijk de diapresentatie over de Zwijntjesfeesten in de vorige editie van deze rubriek, getiteld ‘Vandaag’) Niet elke nieuwe Belg gaat wild voor bv. Kurt Burgelman met of zonder Biezebaaze… wat je kan betreuren, maar it’s a fact of life. Dus: “rommelmarkten boven” zou Raymond van het Groenewoud gezongen hebben, in de plaats van “Vlaanderen boven”, als afsluiter van de Gentse Feesten! Waar is de tijd?
Bekijk onze video over de Ledebergse Feesten in 2018 met Kurt Burgelman op het podium
in de marge van de buurtfeesten
IN DE MARGE VAN het buurtfeest van vorig weekend aan de Wolterslaan-Scheldeoord, herinneren we er graag aan dat de buurtorganisatoren aldaar anderhalf jaar geleden een straatexpositie hielden met oude foto’s over … de geschiedenis van hun straat die toen 200 jaar oud was. De straatnaam verwijst zowel naar Mathias als naar Gustaaf Wolters, respectievelijk: ingenieur en rector Ugent. Lazen we niet dat hij in het kasteeltje heeft gewoond dat je hierboven in de diamontage ziet?
Bekijk ons videoverslag over de rommelmarkt en het buurtfeest uit 2018
IN DE MARGE VAN het buurtfeest van vorig weekend ‘Brugse Poort Ongehoord‘ aan de Kastanjestraat en het Acaciaplein. (Bekijk ons kort videoverslag over de rommelmarkt aan enerzijds, de Brugse Poort, en anderzijds het ‘Scheldeoord’ – Wolterslaan – Bekijk de video op deze blog van Serkan over de buurtfeesten in de Brugse Poort uit 2017) in de editie ‘Een dansbeen uitsmijten’ in de rubriek Gentse Zomer in 2017)
Bekijk onze videoverslagen over de Bevrijdingslaan in 2019 en in 2016
IN DE MARGE VAN het buurtfeest van dekenij ‘Heilig Kerst‘ met haar grote rommelmarkt aan de Sleepstraat en de Sint-Salvatorstraat. (Ontdek het verhaal van Tina De Gendt over de nieuwkomers in de jaren 1970 en de ontstaansgeschiedenis van die buurt en haar nieuwe Belgen: Turkije aan de Leie – Bekijk ons kort videoverslag over de rommelmarkt aan de Sleepstraat – Sint-Salvatorstraat van vorig weekend)
IN DE MARGE VAN de rommelmarkten in, enerzijds Nieuw Gent (Pieter Huyssensplein), en anderzijds in Gentbrugge (Arsenaal) van afgelopen weekend – (Bekijk ons kort videoverslag over beide rommelmarkten)
Bekijk onze video uit 2016 over de straten in Nieuw Gent
BIJZONDER PATRIMONIUM
Sint-Salvatorstraat – Duizenden wandelaars, kijk- en kooplustigen, trokken er dit weekend aan voorbij. Wie had er aandacht voor het beluik dat de tijd stillekes aan haar voorbij zag gaan? Toegegeven, er stond een kraampje met pizza onder een grote zwarte paraplu aan de straatingang.
Ottergemsesteenweg – Ghelamco by night. Deze luchtfoto werd gemaakt door de ‘dienst luchtsteun van de federale politie’, kortweg RAGO, op 7 juni. VTM-acteur Thibault Brans deelde de foto met de Supportersfederatie KAA Gent vzw. We vonden hem op de facebookpagina van Etienne Fornier.
Forelstraat – Nijverheidstraat – Toekomststraat, Sint-Amandsberg – Het merkwaardig hoekhuis is sinds onze laatste foto uit januari 2018 ontdaan van haar omzwachteling door reclamepanelen.
Kunstlaan – Beide bijzondere zusterwoningen dateren van 1901. De oude foto dateert van 1978 en brengen we omdat het plezant is om die oude karretjes er eens bij te zien.
Brandstraat – De Sint-Antoniuskring is is een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor armoedebestrijding in Gent, waar je ook van tweedehandsverkoop kan genieten. De opbrengst gaat naar het goede doel. Het majestueuze gebouw is een creatie uit de jaren 1930. en behoorde tot het Klooster der Clarissen-Urbanisten – later Recollettenklooster Minderbroeders… Het vormt een aaneensluitend geheel met de kloosterkerk aan de Oude Houtlei, die nu bekend staat als sociaal restaurant ‘Parnassus’. Lunchen in de kerk? Ja, het kan. Lees het op deze blog in een oude editie in de rubriek ‘Gentse Winter’
natuur
Brusselsesteenweg, Ledeberg – Tegenover de stelplaats van bus en tram – het Arsenaal – en naast de op- en afrit van de E17, ligt bij De Naeyerdreef: het Park De Vijvers. De graafmachine duidt op een heraanleg van het park. Niet op een scenario à la het Limburgse Essersbos van een voormalig ‘minister van milieu en natuur’.
Lees ook op deze blog: