persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina
STAD/ STRATEN – 30 maart 2022 – Het “Miljoenenkwartier” is de volkse benaming voor de residentiële bebouwing in de wijk Sint-Pieters-Aalst. Onder die residenties zijn er veel art deco woningen uit het Interbellum. We tonen de wijk in een video, belichten enkele bijzondere woningen en schetsen kort de geschiedenis van de verkaveling.
Onze tocht bij het realiseren van de videoreportage: Krijgslaan, Paul de Smet de Naeyerplein, (Jemappestraat, Fleurusstraat), Congreslaan, Onafhankelijkheidslaan, Vaderlandstraat
Lees verder onder de video
Voorbeelden van woonpracht:
Recente geschiedenis wijk Sint-Pieters-Aalst
‘Wereldtentoonstelling 1913’ – De eerste plannen voor de verkaveling van de wijk werden reeds tijdens de eerste jaren van de 20ste eeuw opgemaakt. Niet woningen maar nieuwe legerkazernes stonden de plannemakers voor ogen. En dit, op de zgn. “Galgenkouter”: een militair oefenterrein dat grosso modo overeenkomt met de huidige campus van de Ugent aan de Sterre.
Tussen het militaire domein en de spoorlijn Gent-Oostende werd ook de inrichting van een nieuwe woonwijk gepland. De kern ervan zou de ‘Grondwetplaats’ worden – dit is het huidige Paul de Smet de Naeyerplein. De gronden werden reeds gedeeltelijk onteigend, maar nog niet verkaveld.
Kort nadien werd echter beslist de ‘Wereldtentoonstelling 1913‘ op die plek te organiseren. Vervolgens brak WO I los, waardoor de plannen verder werden opgeborgen.
Verkaveling – Pas na WO I – in de jaren 1925-30 – werden de terreinen opnieuw aangelegd en bebouwd. De eerdere aanleg, die het gevolg was van ‘WT 1913’, legde de grondslag voor het huidige stratenpatroon rond een centraal park. In dat park staat het opzichtige standbeeld van ’t Ros Beiaard. De residentiële woonwijk, met zijn vele waardevolle art deco, eclectische of modernistische woningen wordt in de volksmond “Miljoenenkwartier” genoemd.
Uit: Provincie Oost-Vlaanderen
Paul de Smet de Naeyer was een politicus en kwam uit de textielondernemersfamilie De Smet, in de buurt van het Rabot. Lees op deze blog over de familie De Smet
Het kunstwerk ’t Ros Beiaard is van Aloïs De Beule, geboren in Zele (bij Dendermonde), die in de Sint-Lucasschool studeerde, en in 1888 de grote prijs voor beeldhouwkunst won. In 1889 richtte Aloïs samen met zijn broer Emile De Beule een eigen atelier op. Ze begonnen in Sint-Pietersdorp in een schuur, op de plek waar nu zijn monument ’t Ros Beiaard staat. Dit beeld maakte hij – samen met Domien Engels – voor ‘WT 1913’. Uit: Gent-Geprent
Lees ook op deze blog:
Lees ook op deze blog: