persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina
Het mocht duren van 1969 tot 2007
STAD/ Rand – EVENT – 29 januari 2024 – Je hoorde nieuwbakken Gentenaars verzuchten in den tijd van toens: waar zitten die Gentenaars toch tijdens het weekend? Wel, één van de plekken waar je ze kon vinden was ‘Pompierke’ in Sint-Martens-Latem!
‘Pompierke’ was een dancing en eetgelegenheid voor alleman, maar zeker ook voor de eenzamen die elkaars gezelschap opzochten. Toen de dancing plat ging, ontstond een ‘Pompierke’ in het Spaanse Calpe en vervolgens eentje in Deinze.
LATEM
Het begon allemaal in 1959 op de Markt van Deinze, alwaar Paula Dhaenens een stamcafé ‘In ’t Pompierke’ opende met haar eerste echtgenoot. Na haar scheiding opende zij, samen met haar tweede levenspartner George De Meyer, voormalig keeper van ‘AAGent’, het ‘Pompierke’ aan de Kortrijkse Steenweg in Latem, die toen nog Neerstraat heette.
Op 20 december 1969 opende dancing ‘Pompierke’ aan de steenweg de deuren.
De uitbaters hadden een stijlvol etablissement voor ogen. Het richtte zich op een deftig publiek. De dancing werd vooral populair bij een iets ouder publiek.
Oudere alleenstaanden gingen er op zoek naar een partner. Na verloop van tijd had de dancing zelfs landelijke bekendheid.
Later liet Paula ‘Pompierke’ over aan haar zoon Luc Stansens. In 2007 stopte de zaak. Eén jaar later werd het gebouw gesloopt.
Bron: ‘Erfgoedbank Leie en Schelde‘, Luc Stansens en Tony Van Geele
Ook al had de dancing de naam er voor eenzamen te zijn, toch ging jan en alleman er heen. Patrick Van Houteghem was een trouw bezoeker: “Daar heb ik ook nog heel vaak gezeten in de jaren 80 en 90 met mijn ouders. Dat was zo gezellig met al die compartimentjes vol kleine lichtjes. Zo jammer dat dat verdwenen is.” Zo getuigt hij op de facebookpagina van Marc Franck.
Meerdere generatie beleefden het bestaan van deze legendarische dancing. Het succes groeide mettertijd uit de naad.
“Voor ganse busladingen danslustigen was Sint-Martens Latem zowat een bedevaartsoord” schreef ‘Het Nieuwsblad‘ retrospectief in 2011. ‘Pompierke’ was een begrip in gans het land, een monument. En plots was alles na 38 jaar voorbij.
Op 19 december 2007 schreef de krant ‘De Standaard‘: “Het bekende café-restaurant ‘Pompierke’ sluit dit weekeinde na 38 jaar definitief de deuren…”
Voor toenmalig patron Luc Stansens was het genoeg geweest. Zo verklaarde hij aan ‘Het Nieuwsblad‘: “Ik was de voortdurende klachten van geluidsoverlast en andere pesterijen kotsbeu. Met pijn in het hart nam ik afscheid van de zaak, de klanten en mijn personeel maar ik was moegestreden. Aangezien mijn vader reeds in Spanje woonde nam ik de beslissing om daar een nieuw ‘Pompierke’ te beginnen.”
In 2008 werd de dancing ‘Pompierke’ langsheen de Kortrijksesteenweg gesloopt.
Dit bevestigt de krant De Standaard op 27 mei 2008.
CALPE
In januari 2011 ontstond een nieuw, klein ‘Pompierke’ in het Spaanse Calpe. Met zicht op zee. Op de kaart Belgische kost met een Spaans tintje. de krant ‘Het Nieuwsblad’ ging naar Spanje om daar Luc en Dorine Stansens te bezoeken in hun nieuwe zaak.
In het verslag van de krant op 12 augustus 2011 stond: “Bij mijn aankomst op de middag is het terras maagdelijk leeg. Ik heb blijkbaar de uitwerking als een rode lap op een stier want een half uurtje later loopt het er al aardig vol. Luc in de bediening, z’n vrouw Dorine in de keuken. Geen personeel in dienst. ‘We doen alles zelf. In Sint-Martens Latem had ik in de gloriedagen een equipe van 25 medewerkers. Neen dank je, dat hoeft niet meer. Geen zang, dans en muziek meer.”
“We hadden eerst gedacht aan ‘Bomberos‘ als naam voor de nieuwe zaak, wat de letterlijke vertaling is van brandweer,
maar we hadden niet echt zin om opgebeld te worden door mensen wiens huis in brand staat.”
“Leuk is dat hier nu heel veel Belgen komen die vroeger in ’t Latems ‘Pompierke’ zelfs nooit zijn geweest. Maar allemaal kennen ze de naam en de reputatie van destijds’. Zelfs hier aan de Costa Blanca is, ondanks alles, de liefde voor Gent nog groot.”
DEINZE
Het legendarische eet- en danscafé ‘Pompierke’ kreeg ook nog een nieuw leven op de Markt van Deinze. De krant ‘Het Laatste Nieuws‘ schreef op 22 november 2017: “Annick De Meyer (49) keert terug naar de roots waar haar mama Paula Dhaenens (80) in de jaren ’60 begon.
Samen met haar vriend Jelle opent ze op vrijdag 24 november de deuren van haar bar.” Annick is de dochter van Paula’s tweede levenspartner George De Meyer (en halfzus van Luc Stansens).
“Paula Dhaenens (80) glundert wanneer haar dochter Annick De Meyer en haar vriend Jelle Lannoo (33) een rondleiding geven in hun nieuwe horecazaak. Alles begon in Deinze, maar in 1969 verhuisde Paula haar café naar de Kortrijksesteenweg in Sint-Martens-Latem. Het werd een ongezien succes, tot de legendarische zaak in 2007 sloot.”
“In 2008 werd het pand gesloopt, maar het rode lichtbord in de vorm van een brandweerman flikkert nu aan de muur bij Annick en Jelle. ‘Met ’t Pompierke verwijs ik graag naar het verleden, maar het is geen eet- en danscafé zoals vroeger’, zegt Annick.” Meer informatie via de facebookpagina ‘Pompierke Deinze’.
De zaak in Latem had doorheen de tijd allicht enkele naamaanpassingen. We lezen ‘Pompierke’, ‘In ’t Pompierke’ en ’t Pompierke’…
De uitvergrote foto bovenaan de pagina toont de verdwenen dancing ‘Pompierke’ aan de Kortrijksesteenweg in Sint-Martens-Latem. De foto is van Patrick Sirejacob
Lees ook op deze blog:
CURSIEF – Anja, de laatste dans, die moet je mij nog schenken
Lees ook op deze blog: