STRATEN – Land van Waaslaan – Victor Braeckmanlaan


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

STRATEN – 26 januari 2022 – Bewoners spreken van “den Boulevard”, en daarmee wordt de Land van Waaslaan bedoeld, samen met de Victor Braeckmanlaan. Ze ligt op het tracé van een oude spoorlijn. Er is veel ‘art déco‘.

“De Land Van Waaslaan is een centrale as in Sint-Amandsberg, aangelegd tijdens de Eerste Wereldoorlog op de vroegere spoorlijn Gent-Antwerpen. De brede straat, met een strak oost-west-gericht tracé, start aan de R40 bij station Gent-Dampoort (…).” “(…) van Schoolstraat tot Rozebroekstraat werd gekozen voor Victor Braeckmanlaan.”

“De interbellumbebouwing in de Land Van Waeslaan [sic] bevindt zich stilistisch tussen twee uitersten. Enerzijds zijn er voornamelijk decoratieve of sobere ‘art deco’, of historiserende bouwstijlen in de straat te zien, en anderzijds zijn er ook enkele modernistische woningen.” Bron: Inventaris Onroerend Erfgoed

Land van Waaslaan 96-108, 108A – “Dit appartementsgebouw met acht woongelegenheden werd in 1928 in sobere art-decostijl ontworpen door architect Henri Vaerwyck-Suys.”
Opdrachtgever was melkhandelaar Hippoliet Annaert, die in de Theophiel van Baisieuxstraat in Laken woonde.” Bron: Inventaris Onroerend Erfgoed

Enkele bijzondere woningen:

 

Antwerpsesteenweg 2-8 – Land van Waaslaan 1-9 – 
“Dit appartementsgebouw met op de gelijkvloers een apotheek en winkelruimte werd in 1928 in ‘art decostijl’ ontworpen door architect Paul De Taeye. De opdrachtgever was de Samenwerkende Maatschappij “VOORUIT”.”
“Vooruit was in 1881 begonnen als een vereniging voor de stadsarbeiders, maar ontwikkelde zich al snel tot een groot voorzieningsnetwerk.”
Bron: Inventaris Onroerend Erfgoed
Land van Waaslaan 74 – “De bouwaanvraag voor dit burgerhuis in art-decostijl werd in 1928 ingediend. Opdrachtgever voor de woning was Louis Balliu, wonende in de aangrenzende Oostakkerstraat (heden Engelbert Arenbergstraat) Louis Balliu was hoofd van zijn bedrijf “Ateliers de Construction Louis Balliu”, dat zich toespitste op enerzijds de vervaardiging van verschillende motoren, gasgeneratoren en pompen; en anderzijds op de verwerking van konijnenhaar.”
“Op het perceel in de Oostakkerstraat, dat doorliep in de Land Van Waaslaan had Balliu in 1925 al een atelier en twee werkmanshuizen laten bouwen voor zijn groeiende bedrijf. Zijn statige woning aan de Land Van Waaslaan volgde drie jaar later.”
Bron: Inventaris Onroerend Erfgoed

Land van Waaslaan 153 – “De bouwaanvraag voor deze burgerwoning in beaux-artsstijl werd in 1926 ingediend door Eduart De Jaeger – Baert, bloemkweker van beroep en reeds wonende in Sint-Amandsberg in de Godshuisstraat.”
Bron: Inventaris Onroerend Erfgoed

Victor Braeckmanlaan 70 – “Dit burgerhuis in beaux-artsstijl werd in 1935 ontworpen door architect Armand De Buck (…)”. “De woning past met zijn gevelafwerking, uitkragende erker, bouwhoogte en stijl goed in het straatbeeld dat gekenmerkt wordt door gelijkaardige gevelpartijen. De Buck is gekend door zijn ontwerpen voor modernistische sociale appartementsgebouwen uit 1929 – 1932 in de Bellvuewijk in Gent (gesloopt), en aan het Centrumplein in Ledeberg uit 1957.”
Bron: Inventaris Onroerend Erfgoed

Lees verder onder de video

De video sluit af met een beeld van het bijzondere museum van het gezichtsbedrog: ‘Het Illuseum‘. Het had meer dan 200 voorbeelden in huis. Toen het in 2016 dicht ging, bestond het 20 jaar.

Het Illuseum – Er was te veel om het even kort samen te vatten: perspectiefillusies, spiegeltrucs, 3D, meerzinnige prenten, meerzinnige voorwerpen…
Victor Braeckmanlaan 105 – “Deze burgerwoning werd in 1931 in eclectische stijl ontworpen door de Gentse architect Edgar Celie (…)” “Opdrachtgever was leraar Karel Van der Stijlen, wonende in de Meerschstraat (heden Halvemaanstraat) in Sint-Amandsberg.”
Bron: Inventaris Onroerend Erfgoed

Victor Braeckmanlaan 122 – “Het ontwerp van Armand Liebert voor deze ruime burgerwoning sluit qua stijl helemaal aan bij de middelhoge interbellumbebouwing die het straatbeeld van de Victor Braeckmanlaan karakteriseert. De woning is echter beeldbepalend in de straat aangezien het een hoekperceel betreft, waardoor er zowel een gevel langs de Victor Braeckmanlaan uitgewerkt is, als langs de Johannes Hartmanlaan. Ook valt de woning op omdat het een doorbreking van de gesloten gevelrij die de straat karakteriseert flankeert. Liebert heeft tijdens de jaren 1930 nog verschillende andere burgerwoningen in een overwegend modernistische stijl ontworpen in Gent. (…)”
Bron: Inventaris Onroerend Erfgoed

Victor Braeckmanlaan 36 – “De bouwaanvraag voor dit burgerhuis in modernistische stijl werd in 1933 ingediend. Opdrachtgever voor de woning was Karel Poppe, schrijnwerker van beroep en wonende in de Verbindingsstraat 16 in Sint-Amandsberg. Het bouwdossier vermeldt geen architect of aannemer.”
Bron: Inventaris Onroerend Erfgoed

Op onze ontdekkingstocht doorheen “den Boulevard” werden we vriendelijk en kundig begeleid door Jo Veldeman, die om de hoek in het Groot Begijnhof woont.

Lees ook op deze blog:

Dendermondsesteenweg

 

 

Over de Bevrijdingslaan

 

 

Over de Wondelgemstraat

 

 

Over de Sleepstraat

 

 

Over de Citadellaan – Sint-Lievenslaan

 

 

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STRATEN – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024