STRATEN – Dendermondsesteenweg van toen en nu


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

STRATEN – 05 januari 2022 – Net zoals de meeste steenwegen naar Gent, is de Dendermondsesteenweg de jongste decennia sterk veranderd. Hierna brengen we een video van de huidige toestand, aangevuld met zwart-wit foto’s van een kleine halve eeuw geleden. We hebben oog voor een aantal verdwenen bouwpareltjes, en belichten enkele bijzondere handelszaken.

‘Winkelcentrum Dampoort’
Heernisplein

Het deel van de steenweg dat het dichtste bij het Antwerpenplein ligt, behoorde tot 1540 tot het Sint-Baafsdorp en heette toen ‘Kattestraat’. Ze strekte zich uit tot aan de verdwenen Dendermondse Poort. Die lag ter hoogte van de plaats waar de Rietgracht of stadsvest de steenweg kruiste.

Het tracé van de huidige steenweg werd afgelijnd in 1828. De talrijke beluiken die er onstonden, zijn bijna alle verdwenen. Naast kleine werkmanswoningen komen vooral in reeksen opgetrokken eenvoudige burgerhuizen voor.
Bron: Inventaris Onroerend Erfgoed

De foto is uit 1978 – pic Inventaris Onroerend Erfgoed
De foto is uit 1978 – pic Inventaris Onroerend Erfgoed

De werkmanswoningen kwamen er niet in het minst omwille van de nabijheid van de textielfabriek ‘Baertsoen-Buysse’ dat later het metaalbedrijf ‘Malmar’ werd, en waar thans een co-housingproject ontstaat. Lees op deze blog over dat bedrijf

Na de werkmanswoningen kwamen de handelspanden. De steenweg kreeg zelfs een heus winkelcentrum: Winkelcentrum Dampoort.

Deze karakteristieke woning bestaat niet meer. Het was een opvallend rijhuis met een kleurrijk en folkloristisch voorkomen. Er was een winkel in gevestigd, genaamd ‘Het Kousken‘. De rood geverfde bakstenen puntgevel en het  groengeschilderd houtwerk trokken de aandacht. Hoewel het huis rond 1900 gebouwd werd, kwam de winkelpui er pas in het tweede kwart van de 20ste eeuw. De pui was voorzien van een balk van glazuurde vierkante tegeltjes. Ook de bovenverdieping was meer dan merkwaardig… Een radvenster in de top, een overstekende zadeldakkap, afgewerkt met een fraai uitgesneden windborden en schoren… Bron: Inventaris Onroerend Erfgoed

Winkel ‘Het kousken”. De foto is uit 1980 – pic Inventaris Onroerend Erfgoed

Ook dit pittoreske huis, in de bocht van de steenweg, maakte plats voor de appartementsgebouwen die aanleunen bij de ingang van het winkelcentrum.
Op de gevelsteen stond ‘ANNO/1889‘. Meer uitleg voor de fijnproever: “Korfboogvormige vensters met diamantkopvormige boog- en sluitsteen en lekdrempelconsoles. Rondboogdeur in vlakke baksteenomlijsting op neuten met diamantkopsluitsteen. (…). Gekoppelde rondboogvenstertjes onder stucco leeuwenkop.” Bron: Inventaris Onroerend Erfgoed

‘Anno 1889’ stond op deze gevel – De foto is uit 1978 – pic Inventaris Onroerend Erfgoed

Lees verder onder de video

 

Sinds jaar en dag is de Dendermondsesteenweg – aan de kant van het Antwerpenplein – berucht voor zijn peep show Sexy World‘. Tot zowat een kleine tien jaar geleden lagen daar nog echte dames van vlees en bloed op een draaiend plateau, die door de betalende bezoekers, gezeten in cabines, door een kijkgat werden begluurd. Nu zijn de dames weg. Ze werden vervangen door video’s.

Schuin tegenover lag de legendarische ‘Ciné Paris‘, al waar je ook al bloot vrouwvolk te zien kreeg. In pre-Internetdagen was sekscinema een succes. Er waren er her en der in de stad.

In de straat bevindt zich ook ‘Theater Scala‘. Het gebouw had tot 1977 dienst gedaan als wijkcinema. Lees op deze blog over oude cinema’s

Twintig jaar geleden kocht de Stad het gebouw.  In 2009 heropende Theater Scala officieel de deuren. ‘Theaterplatform vzw’ werd het huisgezelschap tot de zomer van 2021. Als gevolg van de COVID-19-pandemie werd de vzw opgesplitst in drie delen. ‘Vree Wijs! Theater’ werd zo het nieuwe huisgezelschap. Bron: Wikipedia

Cinema Scala – later theater – De foto is de 1950s – pic cinemanostalgie.wordpress.com

In september 2005 ging fratenrestaurant ‘Scala’ na een halve eeuw dicht. Het was tot ver buiten Gent bekend. Niet alleen omwille van het lekkere eten, maar ook door de fratsen die het personeel met de klanten uithaalde. De gasten kregen bv. eerst een piepkleine menukaartje en daarna een kaart van 1,80 meter… als ze een grote kaart vroegen. Lees in het kaderstuk hieronder over de anekdote van Gertjie Henderick.

Anekdote uit onze rubriek ‘Gentse Winter’ in de editie van 05 januari 2022

Een merkwaardige eetgelegenheid heet ‘Alberte‘, met haar opvallende blauw-wit geverfde gevel. Het is het “betere” restaurant.

Tegenover die eetgelegenheid ligt een groot beluik. Dit is volledig gerenoveerd tot hedendaagse woongelegenheid.

Restaurant ‘Alberte’, gezien vanuit de ingang van het beluik
Het beluik

‘Alberte’
Het beluik. De foto is uit 1980 -pic Inventaris Onroerend Erfgoed

De straat heeft ook nog een co-housingproject in een voormalige school.
“De woningen liggen wat weggestoken achter een doorgang naast de hippe koffiebar ‘Clouds in my coffee’.

Co-housing in oude school
Co-housing in oude school

Leuk om weten is dat er lange tijd in de straat een winkel ‘Postzegels ‘Etienne‘ was. Dit lag dicht bij het Heernisplein. Etienne – zijn familienaam doet er niet toe vond hij zelfbegon als een verzamelaar op zijn tiende en eindigde als postzegelhandelaar op zijn 80ste. Het was toen 2018.

‘Postzegels Etienne’

Met de jaren kwamen veel nieuwe Belgen van Turkse achtergrond in de straat – en de omliggende straten – wonen. Dit resulteerde in een groot aantal cafés en restaurants die verwijzen naar Turkije.

Het Gentse deel van de Dendermondsesteenweg loopt tot aan het café ‘Muzikantje‘. Verderop wordt het Destelbergen.

Op de gemeentegrens met Destelbergen: café ‘Muzikantje’

Lees ook op deze blog:

Land van Waaslaan – Victor Braeckmanlaan

 

 

Over de Bevrijdingslaan

 

 

Over de Wondelgemstraat

 

 

Over de Sleepstraat

 

 

Over de Citadellaan – Sint-Lievenslaan

 

 

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STRATEN – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024