CURSIEF – Pittoresk, als in een mediterraan dorpje


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Hogepontstraat, “Bassijnwijk” bij de Schelde
aan de overkant van de Vlaamse Kaai

‘CURSIEF’/ STRATEN 10 maart 2022 – “Hogepontstraat, Gentbrugge – Een “onbekend maakt onbemind” straatje, in zijn genre pittoresk. Het loopt van de Neerscheldestraat, in de zgn. “Bassijnwijk”, naar de Oude Schelde.” Zo schreven we op facebook.
Het inspireerde Erwin Storme tot het plegen van volgend poëtischgetint proza…

Hogepontstraat, Bassijnwijk

“Op het eerste zicht denk je dit is gewoon een straatje met negentiende eeuwse arbeiderswoningen, waarvan de meeste inmiddels mooi opgeknapt zijn en voorzien van alle hedendaags comfort.

Je zou er zo aan voorbij lopen.

Daar woont “het klootjesvolk” hoor ik de begoede burgers een halve eeuw geleden nog zeggen. Daar is miserie troef. Een grauw doolhof van smalle straatjes met kleine, verkommerde huisjes, waar al lang geen arbeiders meer wonen, maar werklozen en steuntrekkers. Waar mannen hun vrouw slaan en kinderen verwaarloosd worden en iedereen alcoholieker is. Daar wil je niet wonen, zo dachten de begoede burgers. Zij hadden de stad al lang verlaten naar nieuwbouw villawijken in de randgemeenten. En de bange en brave middenklasse was hen gevolgd.

map Hogepontstraat (uitklikbaar)

Maar daar is dus verandering in aan het komen. Jonge energieke mensen kopen er een huisje en knappen het op. Stichten er een gezinnetje en blazen de buurt nieuw leven in. De stad heeft dit aangemoedigd door te zorgen voor voldoende groen in de nabije omgeving: een parkje binnen wandelafstand, een natuurdomein binnen fietsbereik, en dat alles dichtbij het stadscentrum. Ook projectontwikkelaars hebben hun oog op deze buurten laten vallen en bouwen hier en daar hun residenties.

Pittoresk hoor ik je zeggen. Dat is een woord dat wij meestal associëren met mediterrane dorpjes en middeleeuwse straatjes, maar misschien mogen we, kunnen we, deze omschrijving ook weer beginnen te gebruiken voor onze eigen hedendaagse dorpjes en straatjes.

Wat jarenlang grijs was, krijgt weer kleur.”

© Erwin Storme

 

 

Lees ook op deze blog:

Een toerke doen: Langerbrugge lonkt

 

 

Over “den Duits” en versbakken luxe in ’60

 

 

Het ‘Buurtblad.com’, voorloper van deze blog

 

 

Middagje Muide-Meulestede

 

 

Hoe het jaareinde tegelijk hartverwarmend en troublerend werd

 

 

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

CURSIEF – ARTIKELOVERZICHT 2016-2017-2018-2019-2020-2021-2022
STRATEN – ARTIKELOVERZICHT 2022-2023-2024