STAD – Spaanse dienstmeiden van de Voormuide


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Spaans Huis in Hoogstraat wortelt deels in import dienstmeiden ‘Au Malaga’

STAD – 01 mei 2020 – Toen in Gent in de jaren 1960 geen Vlaamse dienstmeiden meer te vinden waren, deed de burgerij een beroep op Spaanse “import” via een winkeltje aan de Voormuide: ‘Au Malaga’.

Dienstmeiden uit Spanje – pic ‘Les femmes du 6ème’

Na WO II steeg de welvaart. Het onderwijssysteem democratiseerde en gaf iedereen kansen. Ook meisjes. Geen probleem!

Ah ja, wél een probleem: de rijke burgerij vond geen inwonende dienstmeiden meer…  Crèche, strijkcentrale, poetsdienst… het bestond in de jaren 1960 niet zo als vandaag, of helemaal niet. Een meid deed alle huishoudelijke werk. Althans, voor wie het zich kon veroorloven.

Dienstmeiden uit Spanje – pic Les femmes du 6ème

In Vlaanderen werden dienstmeiden op een bepaald moment onvindbaar.

In de Voormuide – toen een chique winkelstraat, bijgenaamd “Bvd de la Pottecarie” – was er een Spaans winkeltje waar Spaanse specialiteiten werden verkocht, niet in het minst haar zoete wijn uit Malaga. Het heette dan ook ‘Au Malaga’ en bleef daar tot ergens in de jaren 1970.

Voormuide – ‘Au Malaga’ – pic video Tina De Gendt

Maar een nevenactiviteit was misschien al minstens even lucratief: de “import” van Spaanse dienstmeiden voor de Gentse burgerij. Dat die nevenactiviteit toen goed gedraaid heeft, bewijst vandaag het bestaan van een Spaanse club in de Hoogstraat: ‘Hogar Espanol‘, Het Spaans Huis.
En in haar zog kwam daar bovenop: een Spaanse volksdansgroep.

Hogar Espanol – pic video Tina De Gendt

Het succes van de Hogar heeft waarschijnlijk ook ten dele te maken met de migratiegolf van Spanjaarden naar Gent tijdens de Spaanse burgeroorlog in de jaren 1930.

De video

De video hierboven behoort tot de reeks die historica Tina De Gendt maakte over het Neuseplein en de buurt errond. Hier: de Spaanse dienstmeiden van ‘Au Malaga’. Overigens heeft zij het glasraam aan de oude winkel zelf “ontdekt”. Samen met Marc Franck, die zijn stoute schoenen aantrok…!

Tina De Gendt – videolezingen

Het project

Voor een project van het STAM verzamelde Tina De Gendt verborgen verhalen van de buurt rond het Neuseplein.  In één ervan vertelt ze over de ontdekking van een glasraam van een oude winkel. Het leidde haar naar Spanjaarden in Gent! Meer hierover in een editie van de rubriek GENTSE WINTER 2018-2019 – Mag het een beetje méér zijn?

 

De nevengedachte

Gent was natuurlijk niet de enige plek in Europa waar Spaanse dienstmeiden naartoe trokken in de jaren 1960.
We verwijzen hierbij graag naar de Franse film ‘Les femmes du 6ème étage‘.
Hij speelt zich af in het Parijs van de jaren 1960. Ook daar: een klassenmaatschappij. Rijke burgers hebben nood aan dienstmeiden. Het zijn Spaanse immigranten. De film begint met het schetsen van het cliché van de klassenverschillen en “de perceptie van de andere cultuur” en eindigt met die te doorprikken.

Lees ook op deze blog:

Tina De Gendt: In Verapaz moet niemand werken

 

 

Tina De Gendt: Over schippers, feestgedruis en huwelijksbootjes

 

 

Tina De Gendt: ‘Verborgen verhalen van de Brugse Poort’

 

 

Tina De Gendt: Turkije aan de Leie

 

 

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STAD – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020-2021