STAD – Tina De Gendt: ‘Verborgen verhalen van de Brugse Poort’


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

We laten de video over de Brugse Poort starten op 2:45 minuten, na de introductie over het project.

STAD –25 maart 2020 – Historica Tina De Gendt verkent de Brugse Poort. Ze schetst het reilen en zeilen in deze stadswijk vanaf het midden van de 19e eeuw – een verhaal dat doorweven is met de vroege industrialisering. Haar schets is een aanloop naar ‘verborgen verhalen’, stadsgeschiedenissen…

In het kader van het project ‘De vierkante kilometer’ – verwijzend naar de landkaart (op basis van een gigantische luchtfoto) op de tegels in het STAM – vertelt historica Tina De Gendt de verborgen verhalen van de Brugse Poort. In normale omstandigheden zou ze hierover een lezing geven, maar door COVID-19-maatregelen kon die niet doorgaan, dus komt ze online!

Tina De Gendtdie voor persblog.be eerder een uitgebreide synopsis schreef over haar boek ‘Turkije aan de Leie – heeft het in een videoreeks over ‘Verborgen verhalen van de Brugse Poort – van 1860 tot nu’. 1860 is een belangrijk jaartal. Niet enkel kwamen rond deze tijd zich talloze plattelanders vestigen in de stad, de industrialisering draaide op volle toeren en de cités schoten als paddenstoelen uit de grond.

Phoenixstraat – Cité ofte beluik – pic inventaris onroerend erfgoed

In 1860 werd het octrooirecht aan de poorten afgeschaft. Bedrijven konden nu gemakkelijk uitwijken naar de poortwijken zonder belasting te moeten betalen om hun produkten binnen de stadsmuren te brengen voor de verkoop.

Tina De Gendt – die zich historian in residence noemt; ze verblijft in de wijk die ze onderzoekt – wijst op een aantal belangrijke bedrijven die zich in de 19e eeuw in de Brugse Poort hadden genesteld, vooral in een eerste fase aan de Groene Vallei.

Kaarderijstraat -Korhoenstraat – vroeger stonden er cités achter de fabriek aan de Rooigemlaan

De fabriek van Judocus Clemmen was er zo een. De familienaam is nog steeds bekend van Hotel Clemmen aan de Veldstraat, dat later Hotel Vander Haeghen werd en uiteindelijk: Museum Arnold Vander Haeghen.

Industrieel Clemmen was al aktief van in de vroeg-19e eeuw en was een tijdgenoot van Livinus Bauwens, Jacobus van Caeneghem en Felix-Joseph de Hemptinne met zijn Société Linière La Lys. Aan de overkant van de Groene Vallei – op de andere oever van de Leie – lag de fabriek van stoommotoren Le Phoenix.

Le Phoenix – gravure – 1885 – pic Wikipedia

Uiteraard waren er veel andere bedrijven. Eén ervan lag langsheen de Rooigemlaan, met aan de achterkant de cité van de Korhoenstraat – die begon als Filature de Royghem, Union Cotonnière werd en tenslotte een deel werd van UCO.

Filature de Royghem, later UCO

Een belangrijke as in de Brugse Poort is de Bevrijdingslaan. Maar ook de Meibloemstraat, waar het Socialistisch volkshuis gevestigd was. Het was de pendant voor de Vooruit aan de Sint-Pietersnieuwstraat, zij het iets kleiner.

Meibloemstraat – De Koer

Tina De Gendt vertelt verder in de video over de heropbloei die na WOII ook de Brugse Poort te beurt viel. Dit ging gepaard met een zekere welstand voor de arbeider. Echter kwam snel roet in het eten toen in jaren ’60 de textielnijverheid in de problemen kwam door het goedkoper aanbod op internationale markten. De “duur” geworden eigen arbeiders werden vervangen door buitenlanders. Zie hiervoor het verhaal van Tina over  ‘Turkije aan de Leie‘.

Pierkespark – ‘Bij de Vieze Gasten’ – Brugse Poort

De historica toont in haar video de komst van één van de eerste supermarkten: Sarma aan Groene Vallei.
Ze spreekt ook over de leegloop, de verloedering, en de instroom van culturele projecten (bv.: Vuile Mong & de Vieze Gasten) in de Brugse Poort. Uiteindelijk kwam daar het stadsvernieuwingsproject, denk aan  het Pierkespark.

Het hele verhaal is een inleiding op specifieke thematieken in de wijk die Tina De Gendt brengt onder de noemer ‘Verborgen verhalen van de Brugse Poort’. Opgepast: het zijn geen buurtgeschiedenissen, wél stadsgeschiedenisssen, met name: de Grijze Zusters, de Kraakoorlog, de Boerse Poort (het wijkdeel tegen de Bourgoyen) …. Je vindt ze op een webpagina van het STAM.

“Welkom Boerse Poort”

Van oktober 2019 tot maart 2020 was Tina voor De vierkante kilometer “in residentie” in de Brugse Poort. Na april trekt ze naar de volgende tegel in de stadskaart van het STAM: H17, het Rabot. Er volgen nog meer poortwijken ofte transitwijken: Bloemekewijk, Muide-Meulestede, Ledeberg, Dampoort, Macharius-Heirnis, stationsbuurt…

Lees ook op deze blog:

Meibloemstraat, Brugse Poort: Meubelfabriek en De Koer

 

 

Tussen Rooigem en Begijnhoflaan: de Bevrijdingslaan

 

 

Welkom op de “Boerse Poort”

 

 

Jaren ’90: Brugse Poort in de greep van krakers

 

 

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STAD – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020