STAD – Welkom op de “Boerse Poort”


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

STAD –26 maart 2020 – Historica Tina De Gendt verkende de Brugse Poort. Naast het schetsen van een algemeen beeld van de ontwikkeling van de wijk, ging ze op zoek naar “verborgen verhalen” in de wijk. Eén zo’n verhaal is dit over de “Boerse Poort”. Het gaat over groenvoorziening in de wijk.

De Brugse Poort ontwikkelde zich op het ritme van de industrialisatie. Fabrieken, beluiken en arbeiderswijken zijn toonaangevend voor dit stadsdeel. Dit kan je lezen en bekijken op een video op deze blog. De video kadert in een reeks, gemaakt door historica Tina De Gendt.

Beluik bij Fonteineplein

“Toch heeft het platteland zich niet zomaar laten verdrijven” zegt Tina De Gendt in haar video over “De Boerse Poort”; Van de laatste boerderij tot de volkstuintjes’.
Ondanks de dichte bebouwing functioneerde in de wijk nog een boerderij tot in de jaren ’60. En dit, bij de Boerderijstraat en de Geitstraat. Hilda De Meyer en haar zuster Liliane groeiden er op. Op een gegeven ogenblik worden varkensstallen omgebouwd tot overdekte parkeergarages. Dit mag dan symbolisch zijn voor de totale omslag van ruraal naar stedelijk gebied.

De vele lang troosteloze woningrijen smachten naar het behoud of het herinvoeren van enige groenvoorziening in de wijk. Tina De Gendt geeft in dit verband het voorbeeld van de strijd om “Het Luizengevecht”, de volkse benaming van een cité, waar de inzet was: de aanleg van een parkje.

Batterijstraat – bij Emilius Seghersplein – beluik Luizengevecht

De zijstraten van de Phoenixstraat – dicht bij het Emilius Seghersplein met de Jan-Baptistkerk – vormden naar verluidt het terrein van dit legendarische beluik. Deze straten zijn: Vossenkoer en Batterijstraat. Er bestaat soms discussie over de exacte ligging van dit verdwenen beluik.

“Maar de grootste ontdekking die ik deed” verklaart Tina De Gendt in de video “is dat er achter de gevels van de Brugse Poort nog talrijke grote tuinen liggen. Onzichtbaar vanop de straat.”

Tina De Gendt vertelt grotendeels over het oosten van de wijk, het deel tussen Rooigemlaan en Brugse Vaart. Geheel anders is de “Boerse Poort” waar nog de “korte keten” wordt beoefend in volksmoestuintjes. Dit is een kleiner deel in het westen van de wijk.

Fluweelpark – feest

Want, de Brugse Poort bestaat als het ware uit twee delen, waarvan het deel ten westen van de Rooigemlaan aanleunt tegen Bourgoyen-Ossemeersen.

Dit is waar persblog.be ooit de grootste verwondering met betrekking tot de wijk opdeed: dat je je daar ineens landelijk waant, westelijk van de Nekkersputstraat. En waar je straatnamen vindt, genoemd naar ‘Jozef De Veuster’ – zijnde Pater Damiaan – of ‘Mahatma Gandhi’.
En waar je nog een stukje middeleeuwse Rietgracht vindt. En: de stenen hoosmolen uit de beginjaren 1700.

Maar we waren bij persblog.be ook gecharmeerd door de toevallige ontdekking van kleinere parken, waar niemand in Gent over spreekt, zoals bv.: het Fluweelpark bij Mariakerke, maar vooral door het Kokerpark bij de Ooievaarstraat en de Geitstraat.

Kokerpark – bij Ooievaarstraat Kokerstraat

De video hierboven behoort tot de reeks die historica Tina De Gendt maakte. Met name: ‘Verhaal 5: ‘De Boerse Poort’ – De km² – Verborgen verhalen van de Brugse Poort’

In het kader van het project ‘De vierkante kilometer’ – verwijzend naar de landkaart (op basis van een gigantische luchtfoto) op de tegels in het STAM – vertelt historica Tina De Gendt de verborgen verhalen van de Brugse Poort. In normale omstandigheden zou ze hierover een lezing geven, maar door COVID-19-maatregelen kon die niet doorgaan, dus komt ze online!

Lees méér op deze blog over de ‘Boerse Poort’ en haar hoosmolen

Lees ook op deze blog:

Meibloemstraat, Brugse Poort: Meubelfabriek en De Koer

 

 

Tina De Gendt: ‘Verborgen verhalen van de Brugse Poort’

 

 

Tussen Rooigem en Begijnhoflaan: de Bevrijdingslaan

 

 

Groeten uit de Brugsepoort; Fonteineplein en Pierkespark

 

 

Jaren ’90: Brugse Poort in de greep van krakers

 

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STAD – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020