STRATEN – Werregarenstraat ofte “Graffitistraatje”


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

STAD/ STRATEN – 23 augustus 2020 – Dit kronkelige steegje tussen de Hoogpoort en de Onderstraat wordt, naar haar uitstraling, ook het “Graffitistraatje” genoemd.

Een vroegste bron gaat terug tot 1353 waar het vermeld staat als “up den oernic van Werregaren steghe”. Reeds in 1363 werd het hoekhuis met de Hoogpoort vernoemd naar Werregaren. Het doet vermoeden dat de Gentse familie Werregaren hun naam hebben ontleend aan de woning – die de kenmerken had van een steen – en aan het straatje.

Werregarenstraat – “Grafittistraatje” – kant Onderstraat
Hoogpoort – toegang Werregarenstraat

Later kwam in het straatje een herberg die geen al te goede naam had. In de 14e eeuw was dit straatje berucht, wat leidde tot het plaatsen van een ijzeren hekken langs beide zijden van het straatje in opdracht van de schepenen.

Werregarenstraat – achter de tralies: zicht op achterkant Hof van Ryhove aan de Onderstraat

In de 17e eeuw werd het in de volksmond het “Meyskenshuis, Meyskensstraetje of Blauwmeyskensstraetje genoemd. Logisch aangezien in 1623 in de Onderstraat het “Gesticht der Blauwe Meisjes” werd geopend, dat uitkwam in het Werregarenstraatje. In 1798 werd het overbouwd zoals wij het nu nog altijd kennen.

De Blauwe Meisjes, later beroemd om hun kantschool aan de Onderstraat

Marcus van Vaernewijck, Gents rederijker en geschiedschrijver, schreef dat het huis “De Werregaren” later de namen “De Griffioen” en “De Pellicaen” kreeg. Een griffioen is een fabelachtig dier, half leeuw half arend, doch sterker dan acht leeuwen en honderd arenden!

Werregarenstraat

Langs deze steeg was er de verbinding met de Vrijdagmarkt via de Donkerstraat en de Serpentstraat. De aanleg van de Borluutstraat, de huidige Belfortstraat, deed het Werregarenstraatje aan belang inboeten.

Rond 1830 zou er in dit pand een “publiekshuis” gevestigd zijn. Halverwege de 19e eeuw tot na de tweede wereldoorlog stond het gekend als een druk beklant “rendez-vous woning” waar de meisjes van plezier voor de nodige verstrooiing zorgden. Het hoeft niet gezegd dat de burger met aanzien dit straatje best vermeed.

Werregarenstraat

Bron: DE KUIP – GENT (Belgium)

Lees ook op deze blog:

Onderstraat: stenen, stadspaleizen en Instituut

 

 

Gent, Calvinistische stadstaat tussen 1577 en 1584

 

 

Gent’s kantwerk voor de keizerin en de koningin

 

 

Ingelandgat – Het “gat” in Ingeland…

 

 

Vanwaar de naam “Patershol”?

 

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STAD – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020
STRATEN – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020