persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina
Gent in 1820>nu: Ansichten van Wynantz
STRATEN/ STAD – 08 december 2019 – Aquarelschilder Jean-Baptiste Joseph Wynantz schilderde rond 1820 bekende stadszichten. Fotograaf Philippe Debeerst nam dezelfde positie in als Wynantz tweehonderd jaar geleden. Bekijk de ansichten van nu en toen.

Dit gegeven vormde drie jaar geleden het thema van een expositie in sogent.
Jean-Baptiste Joseph Wynantz (1795-sterfdatum onbekend) was een in Gent gekazerneerde soldaat tijdens het Hollandse Bewind (1815-1830) onder Willem I.

Niet te verwarren met: Augustus Wynantz, die o.a. de Lakenhalle aan de verdwenen Sint-Jansstraat schilderde, en actief was aan het hof in Den Haag. Sommigen beweren echter dat het om één en dezelfde persoon gaat.
Bekijk de ansichten van nu (De Beerst) en toen (Wynantz):
De getoonde schilderijen zijn slechts enkele uit het oeuvre van Jean-Baptist Wynantz. Hij schilderde meer stadszichten van Gent. In deze bijdrage betreft het: de Brusselsepoort, de Coupure met Begijnhoflaan, en met de Nieuwe Wandeling, de Bargiekaai, de Kortrijksepoort, de Ijzerlaan/Bijloke, de Leie/ Coupure bij de Verloren Kost en de Heuvelpoort.

Tussen de Kortrijksepoort en de Heuvelpoort (eerder genoemd: Heuverpoort/ Overpoort) lag het Montereyfort (In het huidige Citadelpark). Hiervan is nog de toegangspoort bewaard gebleven.
Bekijk de ansichten van nu en toen ook op het stadsplan van Gent:
Lees ook op deze blog:
100×100 beelden van nu en toen
Iepensteeg/ Coupure – Groots in haar onooglijkheid
Laatste fabriek Coupure voor de sloop
De Bargie – Voorloper van de trein tussen Gent en Brugge
Lees ook op deze blog:

