STAD – Patershol, culinaire hartstilstand


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

STAD – 27 mei 2020 – Op de site van de Stad Gent wordt het Patershol aangeprezen als “het culinaire hart van Gent”. Omwille van COVID-19 lijkt het daar al maanden eerder “de culinaire hartstilstand van Gent”. We zwierven door het Patershol om de verlaten horecazaken te filmen.

Plotersgracht

We vertrokken in de Ballenstraat en zagen daar aan het eind, bij de Haringsteeg, een nieuwe zaak die open was. Verder stapten we naar de Zeugsteeg waar restaurant ‘De 3 biggetjes’ – al langer dan vandaag – te koop staat. Voorts keerden we naar de Plotersgracht met haar bekende zaken als ‘Amadeus’ en ‘Vier Tafels’.  Aan het eind van die straat staat ‘Amadeus’ café te huur.

Ook de Vrouwebroersstraat lag er vrij verlaten bij. Restaurant ‘Karel de Stoute’ was roerloos. In restaurant ‘Roots’ ertegenover zaten de eigenaars (?) op de koer langsheen het gebouw aan een tafeltje. Verderop, bij het Caermersklooster, was ook in het Indonesisch restaurant ‘Gado Gado’ was het stil.

Merkwaardig: de achterkant van Amadeus was vroeger restaurant ‘De Virus’

Via de Rodekoningstraat en de Trommelstraat – waar geen leven was in de brouwerij van de Caermers –  belandden we op het Kaatsspelplein. Op het domein van Open-Huis ‘Pratershof’  hoorden we enkel de fontein ruisen.

Dan naar de Kalversteeg waar de uitbater van café ’t Velootje’ altijd “op zijn zulle zit”, bij wijze van spreken.  Er is natuurlijk maar één gespreksonderwerp in het befaamde “culinair hart van Gent”: “wanneer mogen we we weer open gaan?”

Terug in de Rodekoningstraat was er geen romantiek in restaurant ‘Valentijn’ en schoot het niet op in restaurant ’t Klokhuys’. De aanpalende Corduwaniersstraat lag er zonnig bij en enkele jonge bewoners maakten zich op om een plonsjse te wagen in een plastic badje op de stoep. De restaurants, waaronder ‘Casa de las Tapas’ lagen er verlaten bij. Allicht staat het water er aan de eigenaar’s lippen.

We vervolgen naar het uiteinde van de Corduwaniersstraat, in de richting van de Hertogstraat. Waar vandaag de achterkant is van restaurant ‘Amadeus’ was vroeger restaurant ‘De Virus’!!!  F.D.

Lees ook op deze blog:

Het Patershol – Straks de feesten, maar de historie?

 

 

Vanwaar de naam “Patershol”?

 

 

Patersholfeesten & Oudburg Feest 2019

 

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STAD – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020