Maart loopt op zijn laatste benen… Wat in 2018, 2017, 2016?

header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

STAD/ STRATEN/ GENTSE WINTER – 29 maart 2019 – De maand maart loopt op zijn laatste benen. Om de maand af te sluiten, kijken we nog eens naar wat we schreven in deze blog tijdens de maand maart van 2018, 2017 en 2016.

Lees “Maarten” als een werkwoord, als: bladeren in de nieuwsjes op persblog.be van de maand maart van de voorbije jaren

Houtdok

Bekijk een affiche met een erotische voorstelling van het “Circulatieplan” uit de oude tijd. En  bekijk enkele markante korte video’s.

EEN JAAR GELEDEN

Op 19 maart 2018 was de titel van de rubriek ‘Gentse Winter: ‘Kapitein Zeppos en Kapitein Iglo‘ en daarin noteerden we over het Houtdok: “Het nieuwe park aan het Houtdok in Gent krijgt de naam Kapitein Zeppospark. Er komen speel-, sport-, picknickplekken en een strandzone – net gelijk vroeger aan het DOK. Het Houtdok ligt er al een tijd verlaten bij. Enkel Bar Bricolage brengt er leven in de brouwerij.”

‘Kapitein Iglo’ kwam in het verhaal ter sprake omdat het toen nog zo bitter koud was.

Etalage in de  Veldstraat als cover voor “Kapitein Zeppos & Kapitein Iglo’

Op 10 maart 2018 stonden in de rubriek ‘Straten’ centraal: ‘Niet-alledaagse zichten uit Gent’. Het is een verzameling van random beelden die we maakten tijdens onze zwerftochten door Gent. Bij elke van de beelden brengen we duiding, afkomstig van eerder verschenen bijdragen op deze blog. Bevat: Augustijnenkaai, Meibloemstraat, Wolterslaan, Nijverheidsstraat en Tolhuislaan-Kartuizerlaan.

 

We kozen simpelweg voor de rubriektitel ‘Nummer 19’ voor de editie van 7 maart 2018. In die editie stond onder meer over de Rooigemlaan: “Een herstelling aan een dak op 21m hoogte zorgde vorige week voor een ongewoon zicht op de Rooigem. Wie nog niet goed wakker was, kon in de waan verkeren dat er een late Sinterklaas en Zwarte Piet aan het werk waren. Edoch, Timmerwerken Arne Depreitere was er in volle actie met behulp van een collega en een hoogtewerker.”

Rooigemlaan
Rooigemlaan – pic Timmerwerken Arne Depreitere

En ook stond er over het Sint-Veerleplein en de Rekelingenstraat op 7 maart 2018: “En op zondag, ondanks de ingezette dooi, dreven nog grote plakken met ijs op de Lieve bij het Gravensteen.”

Sint-Veerleplein – Rekelingenstraat – Lieve

Over Gentse ijskelders schreven we op 05 maart 2018 in de rubriek ‘Stad’: “Ijskelders zijn een 19e eeuws fenomeen, toen de koelkast nog niet was uitgevonden, was ijs het belangrijkste koelmiddel. Ondergrondse reservoirs zorgden er voor dat het ijs het hele jaar door bewaard kon worden.

Ijskelders bij het kasteeltje

Aan de Sint-Pietersnieuwstraat stonden de meest besproken ijskelders. Ze waren van de brouwerij van het echtpaar Donny-Baertsoen in hun kasteel Emmaüs waar frisdranken werden gebrouwen. Die bestaan vandaag nog.”

Op 26 maart 2018 maakten we het filmpje ‘Gent – Grote Kuis Gent 1961‘.

Diezelfde dag brachten we een korte video-impressie van de Wijkbeurs van het Heilig-Hart in Sint-Amandsberg.

TWEE JAAR GELEDEN

Op 25 maart 2017 toonden we een bijzondere poster aan een winkelraam in de rubriek ‘Gentse Winter’ met de editietitel ‘Le printemps nouveau est arrivé‘. Het onderschrift: “Het was in de Sint-Michielsstraat dat tegen de ruit van het winkeltje van Maarten Vervondel de grappige poster hing, waaruit zou moeten blijken dat het Gentse stadsbestuur in 1909 een heel andere opvatting had over wat men vandaag onder het Circulatieplan verstaat.”

Sint-Michielsstraat – “‘Circulatieplan” avant-la-lettre

In diezelfde editie van 25 maart 2017 schreven we: “Het is een ijzeren wet dat, wanneer de lente komt, de Gentse straten zich langzaam vullen met ongestreken straat-muzikanten. Tegen de zomer mag je opnieuw een toevloed verwachten van tokkelende loners, trekzak-plakkers, brullende brassers, strelende strijkers, kwelende sopranes, zeemlapperige tenoren en reutelende barden op alle straathoeken, pleinen en parken.”

Korenmarkt – Doedelzakspeler
Korenmarkt – Doedelzakspeler

Op 16 maart 2017 – alweer twee jaar geleden dus – hanteerden we al  de titel ‘De Laatste benen…‘ om over o.a. de Veldstraat te berichten: “Ooit stond een zogenaamd ‘Romaans Steen’ op de plek waar het huidige Hotel Vander Haeghen sinds 1750 staat.

Twintig jaar na de bouw werd het eigendom van katoenbaron Joost Clemmen, die de voorgevel voltooide in een Lodewijk XV-stijl. Aan de achterkant langs de Leie richtte hij een achterbouw op voor een katoendrukkerij. In 1836 werd het gebouw eigendom van de familie Vander Haeghen. Deze drukte er vanaf 1841 o.a. de “Gazette van Gent

Veldstraat – Museum Arnold Vander Haeghen

Op 11 maart 2017 schreven we in de rubriek ‘Stad’ onder de titel: ‘Van Oud Begijnhof naar Groot Begijnhof‘: “In de tweede helft van de 19e eeuw werden de begijnen in het Oud Begijnhof gedwongen om te verhuizen naar Sint-Amandsberg. persblog.be ging na welke de tijdsomstandigheden waren.”

En welke waren die? Druk van het liberale stadsbestuur! Meer dan zes eeuwen lang huisden de begijnen al in hun Hof aan het einde van de Gentse Burgstraat. En nu moesten ze vertrekken. Men wou hen niet meer in het straatbeeld. Het verdict viel al in 1870.”

Groot Begijnhof – Sint-Amandsberg

Op 25 maart 2017 maakten we een korte opname by night aan de Dampoort.

Op 10 maart 2017 brachten we een video-impressie van het Groot Begijnhof Sint-Elisabeth in Sint-Amandsberg.

DRIE JAAR GELEDEN

In de rubriek ‘Event’ schreven we op 9 maart 2016 over AA Gent in de Champions League: “Het was een goede campagne. Alle spelers en commentatoren zijn unaniem.

Champions League

Tijdens de hele ‘Champions League’ campagne maakte Gent acht doelpunten. Ze behaalden zelfs drie overwinningen. Onze titel luidde toen zelfs: “Goede campagne smaakt naar meer” maar dat ‘méér’, dat heeft niet meer mogen zijn.

Op 1 maart 2016 schreven we over de toen naderende sloopactiviteiten van de Rabottorens in de rubriek ‘Straten’ over “Dikke nekkentorens”.

“De “sociale” torens waren nooit geliefd in Gent. En dan eerst wel voor redenen die nu niemand zou verwachten. De torens herbergden namelijk – zo werd ooit gezegd – de appartementen van de “dikke nekken”. Dit kwam simpelweg omdat de eerste bewoners, dankzij hun vast inkomen, hun verpauperde buurten konden ontvluchten. Naar de normen van die tijd werden de woontorens chic bevonden, en wie er kwam wonen werd door zijn vroegere buren met afgunst bekeken.” F.D.

Rabottoren in afbraak
Rabottoren – pic Pieter Lozie

 

Lees ook op deze blog:

Dit was JUNI 2018 2017 2016

 

 

“ver-MEI-en”

 

 

“April-len”

 

 

Februari” mee

 

 

“Januari” mee…

 

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

GENTSE WINTER 2018-2019 – ARTIKELOVERZICHT
STAD – ARTIKELOVERZICHT 2019
EVENT – ARTIKELOVERZICHT 2019
STRATEN – ARTIKELOVERZICHT 2019
VOLK – ARTIKELOVERZICHT 2019