EVENT – “Goede campagne smaakt naar meer”


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

cover

ARONs STADION/EVENT09 maart 2016 – “Het was een goede campagne, en ze smaakt naar meer”. Het zijn de woorden van Brecht Dejaegere in het oog van de camera na afloop van de match tegen  Wolfsburg in de Champions League. Zijn voetbalcollega’s traden hem bij. Het waren woorden van iemand die al terugblikt, want het Europese avontuur is voorbij voor AA Gent.

Terug naar hoofdpagina

Gent verloor in de terugmatch met 1-0 in Wolfsburg. Het was de eerste keer in de matchen van de Champions League dat de Buffalo’s zelf geen doelpunt konden scoren. Tijdens de hele campagne maakte Gent acht doelpunten. Ze haalden zelfs drie overwinningen. Ze hielden lang stand in de halve finales. Dit alles is ongezien in het Belgische voetbal. Maar ze strandden dus net voor de kwartfinale. Vergeten we vooral ook niet dat AA Gent vorig seizoen kampioen speelde in Belgische competitie, wat op zich al een mooie prestatie was.

Sven Kums
Sven Kums

Er was geen spijt te bekennen in de commentaren voor de camera van Brecht Dejaegere, Sven Kums of Matz Sels. Toch hing er in hun woorden een vleugje “misschien hadden we toch…”. Hoe zou de match verlopen zijn, mocht AA Gent de kansen in de eerste speelhelft beter afgewerkt hebben? Maar ze zijn realistisch genoeg om te beseffen dat het maximum voor Gent voorlopig is bereikt. En belangrijk is ook dat de Champions League campagne met opgeheven hoofd werd afgesloten. Hoeveel negatieve commentaren waren er niet voor de ploeg de jongste weken?

Matz Sels
Matz Sels

Met Laurent Depoitre op de bank, en gezien de uiterst geringe  verwachting op een overwinning, verwachtte commentator Aad de Mos “iets speciaals” van coach Hein Vanhaezebrouck. Hij bedoelde dat hij een minder halsstarrige verdedigingstactiek verwachtte, in tegendeel, een meer gedurfde aanvallende opstelling.  Aad de Mos hoopte ook op een penalty die dan door Sven Kums zou omgezet worden in een doelpunt. Maar dit gebeurde niet. Noch het een, noch het ander.

Gent deed nochtans veel moeite tijdens de eerste helft en was het meeste in balbezit. Het was geduldig opbouwend aan het spelen, maar dit bleef maar duren  zonder veel kansen te creëren. En als die er kwamen werden ze niet goed genoeg afgewerkt. Wolfsburg was duidelijk niet van plan om risico’s te nemen. Wolfsburg wachtte dus af, waardoor ze ook weinig kansen voor zichzelf creëerde. De eerste speelhelft eindigde dan ook met een 0-0.

In de tweede speelhelft voelde men al dat er wat zou veranderen. Wolfsburg drukte Gent meer op de eigen speelhelft. En Gent had hoe langer hoe minder balbezit. Even leek het erop dat Hein Vanhaezebrouck zijn geheim wapen had ingezet, in de vorm van een wissel ten voordele van Kalifa Coulibaly. Maar dit veranderde het spel niet. En dan kwam ineens in de treffer van André Schürrle die de match bezegelde en het Gentse Champions League avontuur beëindigde.

Matz Sels moet een doelpunt slikken
Matz Sels moet een doelpunt slikken

 

Deze rubriek is bedoeld voor diegenen die willen weten hoe de vork aan de steel zit als de voetballiefhebbende huisgenoot voor het tv-toestel juicht of vloekt. 

Naar Facebook

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

 

Lees ook op deze blog:

STAD in 2016 - ARTIKELOVERZICHT
EVENT in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT

Hein Vanhaezebrouck was op voorhand erg duidelijk geweest in de media. Hij gaf Gent “nul procent kans op een overwinning”. En aldus geen doorgroei naar de kwartfinales. Maar niettemin zagen sommige commentaren in zijn uitlating eerder tactische communicatie. Er bleef dus hoop op een mirakel. Want, dat was wat AA Gent nodig had om te winnen tegen Wolfsburg dat – zelfs niet eens in topvorm tijdens de wedstrijd – toch een maatje te groot is voor Gent.

Hein Vanhaezebrouck
Hein Vanhaezebrouck

De voornaamste zorg van Hein Vanhaezebrouck was om de competitie in schoonheid te kunnen beëindigen. En dit is eigenlijk wat er gebeurd is.

In zijn verklaring na afloop van de match had hij het over “een zeer goede eerste helft”. Toch zag je ook spijt op zijn gezicht omdat de doelkansen niet benut waren geweest. De tweede helft was veel moeilijker. Hij concludeerde: “We hebben bewezen dat we een volwassen wedstrijd kunnen spelen. Ook dat we met opgeheven hoofd uit deze Champions League kunnen verlaten.” A.D.

Buffalo supporters volgden op grootscherm de match in ‘t Kuipke in het Citadelpark – een begrip bij wielerfanaten.

Buffalo supporters in 't Kuipke
Buffalo supporters in ’t Kuipke

Voor wie niet begrijpt waarom ‘nieuwkomer’ Mbark Boussoufa niet werd ingeschakeld… Simpel: hij kon niet deelnemen, gezien hij nog niet tot de ploeg behoorde op het ogenblik van de Champions League registraties.

Volkswagen Arena
Volkswagen Arena

De ‘Volkswagen Arena’ van Wolfsburg was dunner bevolkt dan normaal. Volgens de ene commentator omdat de Duitsers allicht er al van uit gingen dat de winst voor hun ploeg op voorhand als behaald mocht worden beschouwd. Volgens anderen omdat vele supporters aan het werk waren in de productie van de Volkswagen fabriek, de grote sponsor van de ploeg.