STAD – Het Duivelsteen is niét van de Gentenaars! Een schande!


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

STAD – 30 juli 2019 – Het is een open vraag aan het stadsbestuur, waar we het antwoord nog niet op gelezen hebben: “Waarom is het Geeraard de Duivelsteen niet van de Gentenaars?”

Dat het Duivelsteen slechts voor de korte duur van de Gentse Feesten voor het publiek toegankelijk was, is een schande. Het legt een pijnlijke gemiste kans voor de Stad bloot. Nog pijnlijker, dan dat Gent enkele decennia geleden de boot miste door Mahymobiles en haar unieke collectie oldtimers de stad uit te pesten.

Geraard de Duivelsteen – pic persblog.be

Kon de stad dit waardevol stadspatrimonium niet kopen? FOD Financiën – dat dit unieke monument misbruikte om er decennia stoffige dossiers in te stockeren – verkocht het Duivelsteen tweeënhalf jaar geleden voor honderd miljoen Belgisch franken/ €2.500.000.

Dertig jaar geleden kostte een historische woning op de Graslei evenveel. Je leest het goed. Een financieel adviesbureau dat later onder een andere naam zwaar in opspraak is gekomen, had er één onder haar beheer – allicht Het Spijker – aangekocht als belegging voor haar klanten – voor exact die koopsom. Dit is dertig jaar geleden! FOD Financiën heeft het Duivelsteen dus verkocht voor een prikje!

Wars van enige beschouwing over de stadskas en haar begroting, want daar hebben we geen kaas van gegeten, stelt zich de prangende vraag waarom Gent het Duivelsteen niet heeft gekocht?! Of heeft ze de kans niet gekregen?

Het monument zou voor het toerisme een nieuw Gravensteen geweest zijn. Een knaller van formaat. Los van de beschouwing dat dit soort monumenten toch beter niet in privéhanden overgaan. Nu is het Duivelsteen in eigendom van een consortium van investeerders die er – we weten het niet officieel – allicht een luxehotel zullen van maken.

Dus beste Gentenaars, tenzij je centen hebt om – gelijk in het Thermae Palace in Oostende – €300 – €500 per nacht neer te tellen, zal je er aan de binnenkant niet veel meer van zien. De Blogman, Frank Depreitere. reageren op facebook

Lees verder onder de foto

Wat we eerder publiceerden op deze blog

GENTSE WINTER 2017-2018 – Het Jaar van de Hond van 17 februari 2018: “GENTBRUGGEKOUTER – Eerder, in december 2016, werd het Geraard de Duivelsteen verkocht voor slechts €2.205.000 aan NV Koiba. Het Geraard de Duivelsteen was eigendom van de Federale overheid van Financiën. De boodschap luidde dat aankoop was gebeurd “met een duidelijk doel voor ogen”. En dat het nog vier of vijf jaar zou duren voor de Gentenaar kan zien wat dat doel is. Zal er een hotel komen?

En wie is Koiba? Het is een holdingvennootschap met als gedelegeerd bestuurders Mark Vandecruys en Ann Steenbrugghe – een koppel. In het kader van een kapitaalvermindering van de vennootschap Koiba op 26 juni 2017 – na de aankoop van het Duivelsteen dus – verschenen die laatst in het Belgisch Staatsblad. Op de site over de Rijkste Belgen vinden we dat de gedelegeerd bestuurders 42% van een holding in bouwgerelateerde producten beheren: Fedrus Invest. In mei 2015 stapte de durfkapitalist Sofindev in Fedrus ten belope van 33%. Sofindev verenigt onder meer de Rijkste Belgen Colruyt, Boël en De Clercq.”

Lees verder onder de video

GENTSE WINTER 2018-2019 – Bibberduik van 21 januari 2019: “Geeraard de Duivelstraat – Het lager gelegen parkje aan de voet van het Geeraard de Duivelsteen wijst op het oorspronkelijke stadsniveau. Het blijft overigens wachten op de nieuwe bestemming van het kasteel door de nieuwe eigenaar de NV Koiba.”

GENTSE WINTER 2017-2018 – Het Jaar van de Hond van 17 februari 2018: “REEPGEERAARD DE DUIVELSTRAAT – Rond deze tijd vorig jaar leek het even alsof de afbraak van het 13e eeuwse Duivelsteen aan de orde was. Een kunstenaar gooide stenen van het dak naar beneden. Op 16 januari 2017 gaf de kunstenaar, Conrad Willems, een verklaring op zijn blog: dat hij duizend stenen – die hij naar eigen zeggen eerder naar boven had gebracht – van het dak van het Duivelsteen heeft gegooid. Zijn drijfveer: een hoogst persoonlijk protest tegen wat hij de ‘Disneyficatie‘ van historisch Gent noemt. Edoch, in één adem verwees hij naar Yart waardoor zijn actie het karakter van een publiciteitsstunt kreeg en weinig met algemeen protest van doen had.”

Op 27 maart 2019 in GENTSE WINTER 2018-2019 – Hoop doet leven: “Geraard de Duivelstraat – Duivelssteen. Tijdens de Gentse Feesten kan je het gebouw binnenin bezoeken. Het werd even tijd, zeg! Ondanks de roze letters op het dak met de boodschap ‘Devil Hotel‘ – wat een kunstoperatie is van Yart – is nog niet officieel aangegeven wat nu de eindbestemming zal worden van het Duivelsteen. In december 2016 werd het kasteel verkocht voor slechts €2.205.000 aan NV Koiba. Toen werd gezegd dat het nog vier of vijf jaar zou duren voor de Gentenaar kan zien wat dat doel is.”

GENTSE ZOMER 2018 – Daverende daden? van 04 april 2018: “GEERAARD DE DUIVELSTRAAT – Het was lang geleden dat we het interieur van het Geeraard de Duivelsteen te zien kregen. Van een Open Monumentendag in de beginjaren ’90, mijn gedacht. De deur stond open toen we er recent langs schreden. En kijk, er had zich de avond voordien een fuif in afgespeeld… De Duveltap stond er nog. Sinds enige maanden is het kasteel in privéhanden. Eerder was het in staatseigendom en de toekomstige bestemming laat op zich wachten.”

Korte historiek

“Geraard De Duivelplein – Geeraard de Duivelsteen is het voormalig romaans steen uit de13de eeuw, genoemd naar ridder Geerard Vilain, bijgenaamd de Duivel. Hoewel één van de meest markante gebouwen van de Gentse binnenstad, zagen slechts weinigen het interieur. Dit iconische Gentse monument werd door de eeuwen immers gebruikt als wapenarsenaal, school, seminarie, krankzinnigengesticht, tucht- en weeshuis, brandweerkazerne en tenslotte, sinds 1905, als rijksarchief. Het Duivelsteen is thans in privébezit en wordt nu – voor de restauratie aanvangt en het gebouw een herbestemming krijgt- uitzonderlijk opengesteld voor publiek.” Uit in Vlaanderen

Lees ook op deze blog:

Wat je moet weten over Gentse monumenten

 

 

Gent’s verloren erfgoed: Mahymobiles

 

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STAD – ARTIKELOVERZICHT 2019