GENTSE WINTER 2018-2019 – Bibberduik

header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Artikeloverzicht Gentse Winter                                                            Nr 13 Huidige editie

.GENTSE WINTER 2018-2019 – 21 januari 2019 – Lees  klein nieuws over  Gent. In deze editie: Bibberduik in de Leie? De organist van Sint-Coleta. Een tractor van Porsche. Schuddevee & Schuddevis. Roken in video.  Vindergoudse bossen [sic]… 

Sint-Coleta – Organist Christophe.

Sint-ColetastraatTars Lootens was nog maar net de deur uit. De veelzijdige muzikant performde in de Sint-Coletakerk vorige zondag. Organist Christophe Goedvriend was nog aan het werk in het oksaal. Hij wees ons er op dat zijn orgel polychrome pijpen heeft. “Uniek in Gent” stelde hij met trots. De kerk is nog steeds eigendom van Sint-Pieters, maar is al een jaar in gebruik door o.a. Theater & Film Instituut Brouns(Lees op deze blog: De kroniek van de Sint-Pietersabdij)

Kraanlei – Blaarmeersen – Als het ware symboliseert dit beeld bij de ‘down to art galerij‘ de komende ‘Bibberduik’ die volgende zondag aan de Blaarmeersen plaats vindt. Of kondigt het een alternatieve duik aan in de Leie? Aan de Blaarmeersen gaat de duik door “als de weersomstandigheden het toelaten”. Zo staat er. Betekent dit dat het niet doorgaat als er niet voldoende gebibberd kan worden? Als het te warm is?

Kortedagsteeg – Tractor van Porsche

Kortedagsteeg – In de etalage van winkel Bellerose ontdekten we dat Porsche ook ooit nog tractors heeft vervaardigd! Allicht bedoeld voor de ‘herenboeren’ die snel klaar wensten te zijn met hun werk op het land. Hoe snel die reed, konden we niet nagaan.

Nieuwpoort – Op de hoek met de Oude Schaapmarkt ligt een hippe wijnbar/café, genoemd ‘Parels‘.

Korenmarkt – Sint-Niklaaskerk – boekenbeurs

Korenmarkt – In het voorportaal van de Sint-Niklaaskerk, thans een ruimte die verhuurd wordt, vond een boekenbeurs plaats.

Graslei – Schuddeveestraat
Graslei – achter parasollen: Schuddeveestraat

Schuddeveestraat – Het Hazewindstraatje bij De Post was niet het enige steegje dat tussen Korenmarkt en Graslei liep. Het bewuste straatje is niet meer in gebruik en overigens aan de kant van de Korenmarkt dicht gebouwd. Er is nog een straatnaambord aan de kant van Graslei. De benaming ‘Schuddevee’ herinnert aan het steegje bij de Groentenmarkt: ‘Schuddevis’. (Lees ook op deze blog: De louche steegjes aan Korenmarkt en Groentenmarkt)

Kraanlei – Huis van Alijn – jaren 70

Kraanlei Huis van Alijn in de jaren ’70. Toen heette het nog… Museum voor Volkskunde.

Kraanlei – Voor wie het op de sociale media zou gemist hebben… In het Huis van Alijn loopt ‘Expo ROOK‘. We maakten er een korte video over. Het hele verhaal over roken, kan je lezen op deze blog: “Met de pijp in de mond en de broek vol stront”

Geeraard de Duivelstraat – Duivelsteen

Geeraard de Duivelstraat – Het lager gelegen parkje aan de voet van het Geeraard de Duivelsteen wijst op het oorspronkelijke stadsniveau. Het blijft overigens wachten op de nieuwe bestemming van  het kasteel door de nieuwe eigenaar de NV Koiba. (Lees hierover op deze blog in Het Jaar van de Hond)

Vinderhoutse bossen of Vindergoudse bossen? – pic origineel – Rudy Coddens

Vinderhoutse bossen, Drongen – Er werd weer wat bij geplant in dit bos. Een extra 2.000 bomen. Daar moesten evenveel kuiltjes voor gegraven worden. De oppervlakte: 70 hectare. Ook in de andere bossen aldaar – het Rijkegasthuisbos en  de Groene Velden – komen nog bomen bij.

Politiehelicopter

Ottergemsesteenweg Ghelamco Arena. Een thuismatch van AA Gent levert in de regel heel wat nevenlawaai op als de helikopter van de Federale boven je huis blijft hangen. Maar in dit geval konden we het door de vingers zien: AA Gent – Anderlecht 1-0 

Apache.be eenmalig op papier

Sint-Pietersnieuwstraat – In het café van Kunstencentrum Vooruit zal de nieuwssite Apache.be – normaal enkel voor abonnees – gratis online bereikbaar zijn. Ter promotie ligt er eenmalig een papieren versie. Op 31 januari vindt een Café Apache plaats. Thema: Wie heeft het recht om in (het centrum van) de stad te wonen?

Sophie van Akenstraat – filmopname 2016

Sophie van Akenstraat – Deze straat in het voormalige Oud-Begijnhof lag twee jaar geleden onder een papiersneeuwtapijt. Zo ook de nabije Lievekaai, Sint-Widostraat en Braderijstraat. Watskebeurd? Een filmploeg was aan het werk geweest en had een sneeuwlandschap nodig voor de opname van een kersttafereel. (Lees op deze blog: De jacht op het kleine nieuws)

Volgende editie

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE WINTER in 2018-2019 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT