GENTSE WINTER 2018-2019 – Niet zat, wel nat

header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Artikeloverzicht Gentse Winter                                                            Nr 12 Huidige editie

.GENTSE WINTER 2018-2019 – 15 januari 2019 – ‘Niet zat, wel nat’ slaat op de nieuwjaarsdrink van de Stad Gent. Tijdens de drink raakten zowel de innerlijke mens als de uiterlijke mens kletsnat. Lees meer klein nieuws over  Gent in deze editie.

Korenmarkt – De opkuis van de kerstmarkt moet nogal onstuimig gebeurd zijn. Bij het rad ‘Grand Soleil’ lag een beeld van een rendier aan scherven.  Zijn kop rustte op een bankje. Hoe kun je de Winterfeesten symbolischer afsluiten?

Korenmarkt – onthoofd rendier

Kraanlei – Het liefdesspel gaat procesgewijs als volgt: voorspel, spel, naspel en overspel. Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel. Het tafereel in de vorm van een porceleinen beeldje toont een minnaar onder het bed. We zagen het in het Huis van Alijn.

‘Retour de voyage’

Emile Braunplein, Stadshal – Voor wie het op de sociale media zou gemist hebben… ons videoverslag van de nieuwjaarsdrink van de stad. 6.000 liter aan drankjes zorgden voor een natte innerlijke mens, maar aan ’t eind werd ook de uiterlijke mens kletsnat… door de regen. Zat werd je niet van de gratis drinks: 27.000 bekers gedeeld door 13.000 aanwezigen is gelijk aan: elk twee bekertjes.

.

Ceci n’est pas un DASKA film

Emile Braunplein, Stadshal – Voor wie ook nog de kersverse burgemeester op het podium wil zien… Jacqueline Dumortier maakte een videoverslag voor Cultuur in Beeld.  We zien eerst: animatie, presentator Jan Matthys en Bellenman Jean van de Perre die de burgemeester’s toespraak aankondigt.

Opgeeïstenlaan – Griendeplein – Filips van Cleeflaan – Twee woontorens aan het Rabot zijn al gesloopt. Een derde wacht hetzelfde lot. Die torens waren ooit gegeerde woonplekken. Dit klinkt vandaag bijna ongeloofwaardig. Maar toch, de eerste bewoners kwamen uit de cités en stelden het toenmalige moderne comfort op prijs. (Lees in dit verband een verhaal van twee jaar geleden op onze blog: Rabot: “Dikke nekkentorens” en ‘Ground Zero’)

Opgeëistenlaan – derde en laatst overeind gebleven Rabottoren

Godshuizenlaan – Taartetende mensen! Deze super lekkere kaastaart heeft niets met Bake Off Vlaanderen van doen. We zagen de taart twee jaar geleden rond deze tijd liggen in de toonbank van het STAMCafé waarna ze in onze magen verdween. Taartetende mensen wordt een nieuw begrip als men 50-plussers bedoelt. Dit begrip vormt een mooie tandem met het begrip bakfietsende mensen: jonge mensen die buitenhuis (bak)fietsen en die thuis (brood) bakken. Het gebakkene kan vervolgens, middels de bakfiets, fietsend rond gebracht worden. 

Godshuizenlaan – STAMCafé (foto 2 j geleden)
STAMCafé – Kaastaart voor ’taartetende mensen’

Hoogpoort – Uit eten en op hetzelfde ogenblik een filmpje kijken? Wie het verafschuwt om in de cinema in een zak popcorn te zitten pulken, kan beter een etentje bestellen in pop-up bioscoop Ciné Mangiare.

Kan je echter nog geen afstand nemen van het friemelen In The Back Row Of The Movies, blijf dan gewoon naar Studio Skoop of zo gaan en neem desnoods je frigobox mee.

Hoogpoort – Cine Mangiare

Groentenmarkt – Bij de hoek van de Langemunt zetelt het Frites Atelier van Sergio Herman. Als je bij Jeroen Meus’ teloor gegane zaak aan de Nederkouter al de prijs van Würst betaalde voor het eten van een worst, dan koop je Frites bij Sergio voor het prikken van een pakje frieten. Zo lang je niet van alles gaat bijbestellen, blijft het betaalbaar. Als enige meerwaarde: vanuit de bovenverdieping heb je een schoon zicht op de cuberdonkarren.

Groentenmarkt – Sergio Herman – Frites Atelier – zicht op cuberdonkarren

Zwijnaardsesteenweg – Boven het dak van de Smatch-winkel rijst een trappentoren op die nergens naartoe leidt. Hallucinant! Het is een restant van een fabriekje waar nu een snookerzaal met restaurant zit: Arena Snooker & Pool. Waarom doet het me denken aan een voormalige brouwerij? Inventaris onroerend erfgoed weet in elke geval van toeten noch blazen. Een insider vertelt: “het was een textielbedrijfje”.

Zwijnaardsesteenweg – restant fabriek

STAD – Op facebookgroep Gent – oud en heden staan twee prachtige filmpjes met fotoreeksen van stadszichten van vijftig tot honderd jaar geleden.  Bekijk Deel I en Deel II. (Lees ook op deze blog over de geschiedenis van de Groentenmarkt en de Pensmarkt, incluis video)

Wijzemanstraat – Laat nieuws uit deze straat tussen Vrijdagmarkt en Bij Sint-Jacobs. In de etalage van florist ‘Rozen doen blozen‘ stond op 10 januari nog een geïmproviseerd kerststalleke. Op zich zelfs geen klein nieuws, ware het niet dat het kindje Jezus foetsie was. Zou Herodes hem toch op het spoor zijn gekomen? Drama eerste klas voor de kers(t)verse ouders…

Wijzemanstraat – winkel ‘Rozen doet blozen

Sint-Annaplein – De man met de viool baarde opzien door voor de Sint-Annakerk – in hoedanigheid van straatmuzikant – muziek te maken als protest tegen de mogelijke installatie van een food market van Delhaize in de kerk. Of Delhaize dit daadwerkelijk zal doen, is nog maar de vraag. De winkelketen werd weerhouden door het stadsbestuur als enige ernstige kandidaat. Meer niet. Er zijn minstens €12 miljoen restauratiekosten. ‘Straatmuzikant’ Mikhail Bezverkhny won in 1976 de Koningin Elisabeth-wedstrijd(Lees op deze blog over de geschiedenis van de Sint-Annakerk)

Mikhail Bezverkhny
Sint-Annakerk – zicht vanuit N.E.S.T.

Wondelgemstraat – De commotie die ontstond op sommige facebookgroepen naar aanleiding van onze reportage over die straat, wijst er op hoe gevoelig het migrantenthema ligt. Ook al benaderden we de reportage vanuit de insteek ‘hoe snel een straatbeeld kan veranderen’. Neutraal dus. (Lees op deze blog: Wondelgemstraat, bijna drie jaar geleden

Kerkstraat, Gentbrugge – Op de cover van een managementmagazine uit de jaren ’80 vonden we een foto van Trefil Arbed, dat ooit 1.700 mensen tewerk stelde in het hart van noordelijk Gentbrugge. In 1993 sloot de fabriek. Sogent vertelt op haar website wat er nadien allemaal op het terrein gebeurde.

Gent-Sint-Pieters – Maria-Hendrikaplein – Zo’n plezant beschilderd treinstel hebben we nog maar zelden gezien: reclame voor ‘Train World‘, dat sinds 2015 het treinmuseum van de NMBS is – aan het station van Schaarbeek.

Gent-Sint-Pieters – Maria-Hendrikaplein – beschilderde trein voor Train World

Deinse Horsweg, Drongen – De vroegere garage van Opel Haeck wordt omgebouwd tot een Carrefour Market. die begin maart de deuren opent. Dit meldde hln.be. De vestiging van Opel Haeck in Gent is sinds 2016 in de Zeeschipstraat.

Opel Haeck – pic Claude Bit, facebookgroep Ge zijt van Drongen als…

Achilles Musschestraat – Niet ter zake, maar grappig. De straat genoemd naar Vlaams schrijver Mussche staat daar in het goede gezelschap van andere vogelnamen: Uilkensstraat, Parelhoenstraat, Koekoeklaan, Kievitlaan… Welke stadhuisklerk heeft die combinatie ooit bedacht? De bomen in de straat zouden wij, mochten we burgemeester zijn, alvast ‘onbewoonbaar voor vogels’ laten verklaren.

Achilles Musschestraat

Volgende editie

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE WINTER in 2018-2019 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT