GENTSE WINTER 2018-2019 – Eerste gemeenteraad van de nieuwe legislatuur


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Artikeloverzicht Gentse Winter                                                         Nr 15 Huidige editie

.GENTSE WINTER 2018-2019/ STAD – 30 januari 2019 – In de regel houdt persblog.be zich ver weg van de politieke agenda. Maar omdat het de eerste gemeenteraad van de nieuwe legislatuur betrof, volgden we de zitting van dinsdag 29 januari online. We haalden er een paar thema’s uit. 

Ze dronken en glas, ze deden een plas, en alles bleef zoals het was

De geselecteerde thema’s: kraantjeswater in Oostakker, het viaduct in Gentbrugge en de ‘fly-over‘ in Ledeberg, het Gravensteen gratis of niet, en de Van Eyck-tentoonstelling in het MSK gratis of niet. Bij de verwijzing naar de sprekers ontdeden we die van hun partijpolitieke kleur – kwestie van geen stempels op voorhoofden te zetten en het verslag zo neutraal en beschaafd mogelijk te houden. Wie wie is in de Gemeenteraad vind je hier. De zitting duurde vijf uur, startend om 19u. Lees ons verslag onder de video.

Duiding is in grijze letter.

Om 22u30 trok Sandra Van Renterghem van leer tegen de vervuiling van het kraantjeswater in Oostakker. Nu kwam er ook bruin water uit de kranen in een nieuwe woonwijk. In die gemeente waren de voorbije jaren tal van problemen met het kraantjeswater. Het probleem leek tot voor kort onder controle.

Oostakker

Volgens Farys is het een problematiek die zich sporadisch en ook soms in andere delen van de stad voordoet. Er zou geen gevaar voor de gezondheid zijn. Een analyse die deze week nog gebeurde in een straat zou aantonen dat de ijzerwaarde, kleur en geur acceptabel zijn. Microbiologische resultaten volgen. Tegelijk zijn er vervangingen van bestaande waterleidingen door Farys bezig of gepland, bv.: in Wittewalle en in Oostakkerdorp.

De inwoners klagen ook over de gebrekkige communicatie hierover. Mathias De Clercq heeft er naar eigen zeggen op aangedrongen bij de watermaatschappij om, naast haar website, ook andere sociale media in te zetten, zoals twitter en facebook.

Oostakker – werken Farys

Om 23u30 was de situatie van het “brokkelviaduct” ofte “ViaduKaduk” van de E17 in Gentbrugge aan de orde. Daar regent het al maanden klachten over afbrokkelende betonstukken. Controles werden door het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) op 20 januari afgerond.

Land van Rode – Gentbrugge – viaduct E17

Het Stadsbestuur wil de ondertunneling van het viaduct. Het viaduct staat er sinds 1970. Tijdens de jaren ’60 vond men een ondertunneling – toen ook al een optie! – te duur.

Eerder, en buiten de Gemeenteraad, zei professor Dirk Coopman (KU Leuven) daarover dat de kostprijs van het ondertunnelen van de E17 en de B401 (‘fly-over’ in Ledeberg) zo’n €2,7 miljard zou kosten. “Dat is een astronomisch bedrag, maar het is een investering die zichzelf terugbetaalt” aldus de professor.

Hundelgemsesteenweg – Ledeberg – ‘fly-over’ B401

Volgens dezelfde bron wordt er over de ‘fly-over’ in Ledeberg nauwelijks gepraat tussen de stad en Vlaanderen. Er zijn geen concrete stappen daaromtrent bekend. En voor Gentbrugge is er ook maar flauw nieuws: “In de wandelgangen is het gekend dat de viaduct in Gentbrugge niet voor 2040 zal verdwijnen.”

Om 24u00 deed Gabi De Boever – abusievelijk door Voorzitter Zeneb Bensafia als ‘Boeve’ aangekondigd – een oproep om het bezoek aan het Gravensteen voor Gentenaars ten allen tijden weer gratis te maken. Voor 2016 was dit zo. Waarom dit na 2016 veranderde? Antwoord: een Duitser die zich ongelijk behandeld voelde en een klacht indiende. Europa kwam dan op de proppen. Die vond dat dit discriminerend was ten aanzien van andere Europeanen.“We hebben het Gravensteen nu gelijkgeschakeld met de andere musea” klonk het toen bij het stadsbestuur. Nu is de toegang enkel op zondagochtend en tijdens de Gentse Feesten gratis. 

Siegfried Bracke trad haar bij en pleitte voor een herinvoering van het gratis toegang geven aan Gentenaars op elk moment.

Gravensteen
Gravensteen

Hij wees er op dat de gemeenteraad in de nieuwe legislatuur hiermee meteen al een groot wapenfeit zou hebben bij haar eerste zitting. Deze beslissing zou €70.000 kosten – dixit Bracke – zij het slechts een kwartje per inwoner. Ondanks de dramaturgische kunsten die zijn oproep kracht bij zetten, werd het voorstel weggestemd. Tijdens dezelfde zitting zou hij zich uitspreken tégen een gratis bezoek op zondagochtend van de Gentenaar aan de Van Eyck-expo in het MSK…

Ook al zouden vele Gentenaars een emotionele band hebben met het Gravensteen, blijkbaar kwamen in het verleden toch niet velen op bezoek in het kasteel. Bij evenementen als ‘Winterwonderkasteel’ komen de Gentenaars wél in groten getale. Dixit een krant.

Gravensteen

Eerder werd tijdens ook tégen het voorstel van Yüksel Kalaz gestemd om de Van Eyck-tentoonstelling in het Museum voor Schone Kunsten (MSK) gratis te maken voor Gentenaars op zondagvoormiddag. Een ticket kost €22 tot €28.

Elke week kunnen Gentenaars op zondagvoormiddag gratis naar het MSK. Voor de tentoonstelling over Van Eyck wordt een uitzondering gemaakt op die algemene regel die in Gent voor het bezoek aan alle monumenten geldt. Het ‘gratis’ werd weggestemd. Opwerping: “gratis bestaat niet…”

MSK – Museum voor Schone Kunsten

Ook inzake ‘knips‘ in de Brugse Poort en het Rabot, en inzake hoofddoeken aan de stadsloketten blijft alles bij hetzelfde.

Wondelgemstraat – Griendeplein – ‘Rabot’

Er zat daar tijdens de Gemeenteraad iemand te breien. “Hoe beter de staat georganiseerd is, hoe saaier haar menselijkheid” zei ooit David Mitchell, een Engelse komiek in 1974. Deze spreuk geldt blijkbaar niet voor de Gentse Gemeenteraad. F.D.

Wie is wie in de Gemeenteraad

Lees ook op deze blog: Verrassend ontslag aan de Botermarkt!

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE WINTER in 2018-2019 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT