STADSBLOG – Meest verrassend in 2020


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

19.01.2021 – Bij onze zwerftochten tijdens het jaar dienden zich verrassende gebeurtenissen aan. Anderzijds probeerden we zelf, voor jou lezer, verrassingen te creëren.

De Blogman – pic Danielle Gryson

Verrassende gebeurtenissen: Kindsheid Jesu, Verapaz, GUM

Eén van de meest verrassende ervaringen uit 2020 was toen de poort van het (gerestaureerde) klooster van Kindsheid Jesu aan de Nederpolder eindelijk even openzwaaide voor het publiek. Daar hadden we lang op gewacht.
Lees op deze blog: Nederpolder 1 – De poort zwaaide open 

Een andere verrassende ervaring uit 2020 was de ontdekking van een dramatisch verhaal uit de Belgische koloniale geschiedenis dat goed verborgen gehouden werd, en dat in Gent ontstond: het verhaal van Verapaz, in Guatemala. Bij Dok Noord komt een brug met die naam. De reden dat het verhaal in de geschiedenisboeken weggemoffeld werd, is duidelijk zodra je het gelezen hebt. Het werd opgetekend door Tina De Gendt.
Lees op deze blog: In Verapaz moet niemand werken

Een derde verrassende ervaring uit 2020 was het bezoek aan het GUM (museum), van welke de opening omwille van COVID-19 pas eind vorig jaar kon plaatsvinden, en van welke ik lang geleden ooit dacht dat het een  dierenskelettenmuseum zou worden.
Lees op deze blog: Het ‘GUM’ aan de Plantentuin

En waarom dacht ik dat? In de kelder van de Ugent campus Ledeganck, waar het GUM is, staan er veel dierenskeletten in de kelder… Wie weet krijgen we die ooit eens te zien. We schreven erover in ons verhaal
Lees op deze blog: Werd Betsie gebarbecued en is haar kop zoek?

 

Verrassing creëren d.m.v. reportages

We konden weinig tot niets verrassend brengen inzake straatreportages,
aangezien de COVID-19-maatregelen geen straatevenementen toelieten.. Wat we wél konden, is enkele museumreportages maken van het GUM(museum) en van het vernieuwde STAM(museum), zoals hierboven aangegeven.

Ondanks de beperkingen die de COVID-19-maatregelen oplegden, prodeerden we je toch te verrassen, onder meer, door middel van onze eigengereide wandel- en fietstochten doorheen de stad, teneinde verborgen hoekjes te ontdekken. Zoals bv.: de Wandeling tussen Verlorenkost en Sint-Agnetestraat. Of nog, bv.: de Tocht achter het station En veel meer wandel- en fietstochten. Ga maar eens kijken in onze blogrubriek ‘Straten‘.

Ook door middel van onze videoreportages in belangrijke Gentse kerken wilden we je verrassen. Bv.: Sint-Baafskathedraal, een impressie Of nog, bv.: Sint-Niklaaskerk. Indrukken En meer reportages in kerken. Ga maar eens kijken in onze blogrubriek ‘Stad‘.

Misschien kon de videoreportage over de (gesloten) restaurants in Patershol jou ook wel boeien? Lees op deze blog: Patershol, culinaire hartstilstand

 

Verrassing creëren d.m.v. dossiers

Op het vlak van dossiers brachten we een extra geschiedenisles over de Groentenmarkt, incl. het familieverhaal van Tierenteyn. Dit was de vrucht van onze voorbereidingen op een, belangeloze, eigen gegidste tour op die markt, in het kader van de socio-culturele vereniging ‘De Kluivers’.

We publiceerden tevens een extra geschiedenisles over de Rabotwijk. naar aanleiding van een georganiseeerde wandeling met historica Tina De Gendt. Haar video’s over de Voormuide, het Neuseplein, de Brugse Poort… gaven we weer in onze stadsblog, voorzien van aanvullingen en commentaar.

Andere dossiers gingen over de familie Van Eyck en over de Kortedagsteeg in het Lam Gods en over het ontstaan van de Bijloke.

F.D., de Blogman 

 

Lees ook op deze blog:

persblog.be cijfers. Opnieuw forse groei in 2020

 

Lees ook op deze blog:

 

STAD – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020-2021
STRATEN – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020-2021
VOLK – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020-2021
EVENT – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020-2021
OUDE GENTSE ENTREPRENEURS – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020-2021

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook