STAD – Schilderde Van Eyck de Kortedagsteeg op het Lam Gods?


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

STAD – 28 februari 2020In het hoekhuis ‘Kleine Ameede’ aan de Vogelmarkt-Koestraat zouden de broers van Eyck het wereldberoemde Lam Gods geschilderd hebben, in 1432. Vanuit hun raam tonen ze een straatzicht op een buitenluik van het Lam Gods: de Kortedagsteeg? Door Wim Provoost van ‘Gids in Gent’

Detail Lam Gods geschilderd vanuit hoekhuis ‘Kleine Ameede’: mogelijk Kortedagsteeg – pic gidsingent.be

In 1828 werd een hoekhuis afgebroken op de Koestraat en de Vogelmarkt. Het was een “steen” uit de 14e eeuw. Mocht dit vandaag gebeuren, zou men hierover schande spreken. Maar het is nog erger: volgens een Gentse overlevering zouden in dit huis de broers van Eyck het wereldberoemde Lam Gods geschilderd hebben.
Dit schrijft historicus Wim Provoost op zijn blog ‘Gids in Gent’ – overigens lid van het genootschap ‘Gentse Geesten‘ waartoe ook persblog.be behoort.

Het huidige gebouw op de hoek van de Koestraat en de Vogelmarkt is van Louis Minard.

Hoek Koestraat-Vogelmarkt – ooit ‘Kleine Ameede’. Thans Neuhaus. De koppen van de gebroeders Van Eyck zitten in de gevel verwerkt – pic gidsingent.be
Kortedagsteeg – zicht op Belfort – richting Koestraat – entre chien et loup
Kortedagsteeg – richting Walpoort – links zijstraat Sint-Jansvest

Op een van de buitenluiken van het veelluik, het middenstuk van het gesloten retabel, met name de scène van de Annunciatie… “We zien een straatzicht met houten en stenen huizen met links twee kleine steegjes, rechts een torentje en in de verte zien we een stadspoort.”
“De illusie wordt gewekt dat van Eyck dit uitzicht schilderde vanaf de eerste verdieping van een gebouw.”

Detail van Het Panoramisch Gezicht op Gent 1534 – Walpoort – Wolweverskapel

De straat vertoont opmerkelijke gelijkenissen met de Kortedagsteeg. Zowel bij het bekijken van ‘Het Panoramisch gezicht op Gent uit 1534‘ als het huidige stratenpatroon.
Gids in Gent: “Links zien we twee kleine steegjes: zouden dit de huidige Saghermansstraat en Sint-Jansvest kunnen zijn? Op de achtergrond staat een toren, die misschien wel vereenzelvigd kan worden met de Walpoort die in 1765 verdween. Helemaal rechts zien we een torentje, dit kan misschien wel de Wolweverskapel zijn, waarvan de toren inderdaad aan de westkant van het gebouw staat. ”

“Maar…” relativeert Wim Provoost, “mogen we wel zo optimistisch zijn? Van Eycks landschappen zijn meestal nieuw samengestelde panorama’s.”

Lam Gods – Annunciatie – gesloten paneel – pic artsandculture.google.com
Het buitenluik c.q. gesloten luik – pic kerknet.be

Op het besproken buitenluik staan ook de opdrachtgevers van het Lam Gods afgebeeld: Judocus Vijd en zijn vrouw Lysabette Borluut. Het kunstwerk werd in hun kapel in de Sint-Baafskathedraal – toen nog Sint-Janskerk – opgesteld.

Vermoedelijk is Hubert van Eyck (1366(?)-1426) aan het Lam Gods begonnen, en heeft zijn jongere broer Jan van Eyck (1390-1441) het kunstwerk afgemaakt.
Meer feiten over Het Lam Gods 

Hubert en Jan van Eyck in Lampsonius – pic gidsingent.be
Sint-Jansvest – richting Brabantdam
Walpoortstraat – Ketelvest – Kortedagsteeg

Lees het verhaal – in het “venster” – in ‘Gids in Gent” door Wim Provoost 

Dit verhaal verscheen eerder in ‘Gids in Gent‘ en is van de hand van Wim Provoost. persblog.be deelt het artikel, met toestemming van de auteur.

 Naar Facebook

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Lees ook op deze blog:

STAD – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020