STAD – Hoeveel “Cirk’s” zijn er in Gent?


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

STAD – 22 maart 2020 “De Cirk” aan de Zebrastraat. “De Nieuwen Cirk” aan de Krook. “Den Ouden Cirk” aan de Sint-Amandstraat. What’s in a name

Zebrastraat – “De Cirk”
Lammerstraat – Wintercircus – “De Nieuwen Cirk”
Krook & “De Nieuwe Cirk”

Het circusgenootschap De Jonghe gaf de allerlaatste voorstelling in het Wintercircus dat vroeger in de volksmond “De Nieuwen Cirk” heette. Dit was in 1944, weet Ronny Deschepper op zijn ‘writers’ blog‘.

Wintercircus – zicht van het Miriam Makebaplein bij de bibliotheek

Het Wintercircus ligt naast de huidige stadsbibliotheek. Samen liggen ze bij de ‘Krook’, zo genoemd omwille van de krook/ kreuk/ bocht in de Schelde.

En omdat de vele vrachtschepen in de regel uit Wallonië kwamen aangevaren, werd het pad bij de kreuk “Waalse Krook” genoemd. Die benaming is nu afgeschaft.

Krook – zicht op Kuiperskaai

De benaming “De Krook” wordt nu veelal als synoniem voor Wintercircus gebruikt. Vroeger was de volkse benaming dus: “De Nieuwen Cirk“.

Deze amusementstempel – een stenen “circustent” – was in 1894 gebouwd op het puin van de vroegere katoenfabriek Van de Kerckhove, die was afgebrand. Dit was 1878.
En: “De Nieuwe Cirk” was uitgeweken naar de terreinen van de textielfabriek, nadat de houten “Den Ouden Cirk” was… afgebrand. Die eerste houten “tent” moet zich ter hoogte van de Kattenberg en de Sint-Amandstraat gesitueerd hebben… De buurt van de Leopoldskazerne.

Na WO II kwam Ghislain Mahy in het Wintercircus Hij hield er garage tot 1978 en daarna stockeerde hij er zijn oldtimercollectie.

Tegen 2022 wordt het Wintercircus een nieuwe Gentse ontmoetingsplek.

Oldtimers Mahy

De genoemde katoenfabriek Van de Kerckhove, aan de Korianderstraat vlak achter de stadsbibliotheek, mag men niet verwarren met: Werkhuizen Van den Kerchove bij de Coupure, waar stoommachines werden gemaakt. Evenmin mag die worden verward met: de Kerchove de Denterghem naar wie de Charles de Kerchovelaan werd genoemd. Charles was een liberaal politicus: burgemeester, volksvertegenwoordiger en senator.

Zebrastraat & “De Cirk”

Ook aan de Zebrastraat is er een “Cirk”! Hiermee wordt een historisch binnenplein bij sociale woonvoorzieningen bedoeld.

Zebrastraat – Zebrabeach (in 2016)

Het complex werd in 1908 ontworpen door stadsarchitect Charles Van Rysselberghe en gebouwd door de sociale huisvestingsmaatschappij van de stad, onder burgemeester Emile Braun. Maar het was vooral de socialistische voorman Edward Anseele die druk uitoefende voor de realisatie van het project.
Door de ovalen vorm van het binnenplein werd het project in de volksmond de “Cirk” genoemd.

Mensen die in de Zebrastraat woonden tot voor WO I, vertelden dat Edward Anseele dit middenplein gebruikte als verzamelplaats voor zijn “troepen” ter gelegenheid van de 1-Meistoet.

Zebrastraat – De Cirk

De “Cirk” kwam als antwoord op ‘Cité de Hemptinne‘ – een project van arbeiderswoningen op de terreinen van de voormalige zoo bij het Muinkpark. In dezelfde buurt dus.

In 1906 liet de zoon van Charles de HemptinneEugène – zeer tegen de zin van het toenmalige stadsbestuur – een arbeiderswijk optrekken langsheen de Muinkschelde, op de vrijgekomen terreinen van de zoo. Die wijk is nog steeds bewoond.

Keviestraat – hoek Langhalsstraat – – Cité Eugène de Hemptinne

Na jaren van verkrotting van de “Cirk” kocht privé-investeerder ‘Stichting Liedts-Meesen‘ in 2003 het complex en werd het Zebrastraat.be, een bouwconcept waarin een balans gezorgd wordt tussen Leven, werken en ontspannen.

Lees ook op deze blog:

Het “Hol” van het Patershol

 

 

Leven, werken, ontspannen – Zebrastraat.be

 

 

Wintercircus, garage, oldtimers, concertruimte…

 

 

De Krook; nieuwe bibliotheek en Wintercircus

 

 

Gent’s verloren erfgoed: Mahymobiles

 

 

Achter de stadsbibliotheek bij De Krook

 

 

 

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STAD – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020