EVENT/ STAD – Expo filmaffiches in de Krook


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

Dinsdag gaat het ‘Film Fest‘ (10>21 oktober 2023) van start

EVENT/ STAD  01 oktober 2021Het zal wel geen toeval zijn dat er in de stadsbibliotheek “De Krook” nog tot 29 oktober [NVDR: dit was 2021] een expositie loopt over oude filmaffiches, want ‘Film Fest Gent’ komt er aan. Video onderaan deze pagina

Tientallen oude affiches die één of andere film aanprijzen in één of andere Gentse cinemazaal – tussen 1938 en 1961 – hangen op de eerste verdieping van de stadsbibliotheek.
De affiches leren ons iets over de programmatie van de betreffende cinemazaal. Het filmaanbod verschilde nogal als het een centrumcinema of een wijkcinema betrof. Toen was Gent doorspekt met wijkcinema’s.
Leer alles hierover in ons artikel ‘Gentse senioren en hun cinema’s van toen’

 

Het initiatief van de expositie – gedoopt ‘Gent Filmstad‘ – komt van Archief Gent,  en steunt op een samenwerking met Ugent en KULeuven.

 

Verrassend: de politie
“Archief Gent bezit een van de grootste publieke collecties van Belgische filmaffiches, en dat is vooral te danken aan de stedelijke politie. Door een politiereglement uit 1856 moest er voor elke affiche die in Gent werd aangeplakt een exemplaar op het hoofdbureau van de politie aan de Poeljemarkt belanden. Daar kregen de affiches een datumstempel. In de jaren 70 werden de affiches overgedragen aan het stadsarchief.”
Uit de betreffende informatiepagina op de website van Stad Gent

 

 

Video

 

Boek

Wie na het bekijken van onze selectie nog honger heeft naar méér affiches, kan de pagina raadplegen van Beeldbank Gent of kan het boekGent filmstad van  Lies Van de Vijver, Guy Dupont en Roel Vande Winkel bestellen.

 

Adressen oude cinema’s

 

Lees ook op deze blog:

Gentse senioren en hun cinema’s van toen

 

 

Expo over roken

 

 

Expo over legerdienst

 

 

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook

 

Lees ook op deze blog:

EVENT – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020-2021
STAD – ARTIKELOVERZICHT 2019-2020-2021