Numero Eénentwintig

GENTSE ZOMER 2022 04 augustus 2022 In deze éénentwintigste editie – getiteld ‘Numero éénentwintig’ – hebben we het over: Visserijstraten, Gent Shopping Zuid, ’t Patershol, getuigenis: ‘flikken waren pro Feesten’, veel meer…

Snoekstraat – Zalmstraat – Tinkstraat – Lozevisserstraat, Heirnis – Volgende zaterdag 6 augustus en zondag 7 augustus vindt in deze zgn. “Visserijstraten” een grote rommelmarkt plaats.
De foto is uit 2019. Toen werd de markt voor de laatste keer gehouden. Bekijk onze jongste reportage en leer over de geschiedenis van de wijk
Serafijnstraat, bij de Spitaalpoortstraat – Op het terrein van ‘Scouts Ten Berg‘ – beter bekend als “de Scheve Chalet” – kun je van donderdag 4 tot en met zaterdag 6 augustus deelnemen aan een buurtfeestje voor kinderen.
De foto is van de website van de scouts
Woodrow Wilsonplein, ’t Zuid – “Aan het Zuid in Gent bloedt een shoppingcenter dood” Zo kopte de krant De Morgen op vorige woensdag. En vervolgde: “Het is moeilijk om die ‘gouden tijden’ voor de geest te halen, in de schrale, kille hal die Shopping Gent Zuid vandaag is.”
Wie deze blog goed leest, weet dat we twee jaar geleden als eersten aan de noodbel trokken.
Dit resulteerde in artikels als ‘Shopping Gent Zuid: het loopt niet storm‘ op 5 juni 2020, en ‘Wat is het probleem van Shopping Gent Zuid?‘ op 6 juni 2020.

Geraard de Duivelstraat – Vorige zondag kopte ‘VRT NWS‘: “Kasteel Geeraard de Duivelsteen in Gent wordt omgevormd tot flats en evenementenruimtes”. Dit was geen verrassing want dit was drie jaar geleden al aangekondigd. We schreven er toen over in deze blog: “Het Duivelsteen is niét van de Gentenaars! Een schande!
Ook Jan Dumolyn, historicus- medievist  UGent, heeft hierover een ferme mening. Ook als het over het Duivelsteen en haar toekomst gaat. In een reactie op zijn facebookpagina merkt de historicus op dat het opletten geblazen is opdat ‘Het Pand‘ in Onderbergen, waar de UGent weggaat, niet hetzelfde lot beschoren zal zijn, m.n.: vermarkting van publiek goed.
Terneuzenlaan, Muide – Midden juni 2021 en eind juli 2021 signaleerden we dat de ‘art nouveau‘ directeurswoning bij het atelier voor scheepsmotoren die werd ontworpen door Geo Hendrick in verval stond.
Begin april van dit jaar waren we dan bij de eersten om de renovatiewerken te melden. Lees meer op deze blog over Geo Henderick

Redersplein, Meulestede – “In september starten de werken aan de Sint-Antonius Abtkerk en zal deze voor een jaar (of twee?) niet toegankelijk zijn. Om in schoonheid af te sluiten, organiseren Eva Dobbels en curator Maren Duflou de tentoonstellingsreeks ‘Eén werk in de kerk‘. Bron: Cultureel Centrum Meulestede. De foto is van Rudi Delhaye.
VOLK – Gust Buysse, beter bekend als ‘Guust De Wortelschreper‘ (links op de foto) schreef tijdens de Gentse Feesten van 1983 de langste vredesbrief (gericht aan Ronald Reagan).
Radio 2 Oost-Vlaanderen onderzocht wat er na afloop van de Feesten met die brief is gebeurd
Eigenlijk was de brief een rol met papier bestemd voor een drukpers van dagblad Vooruit. Die rol was 10 km lang en woog zowat 300 kg. Naar alle waarschijnlijkheid schiet er van die “brief” niet veel meer over. “Na de Gentse Feesten wordt er altijd stevig schoongemaakt. Ik denk dat IVAGO (de afvalintercommunale in Gent) die brief zal meegenomen hebben, op de een of andere manier”, vermoedt Dirk Gyselink – de conferencier van Gust toentertijd.
Lees meer over Gust op deze blog
Radio 2 Oost-Vlaanderen  onderzoekt – in samenwerking met de luisteraars – veel meer  onopgeloste mysteries in de provinvie.
Naast Guust was er bv. de zaak van de man die in de jaren 1970 in een grafkelder heeft gewoond op het kerkhof van Ledeberg. Lees het verhaal hier

Nederpolder – Een oude deurbel prijkt nog op de voorgevel van dit huis, genaamd ‘Goethals’, naar de familie Goethals waarvan verschillende leden dit huis van einde 18de eeuw tot midden 19de eeuw bewoond hebben, waaronder kanunnik A.K. Goethals die tijdens de Franse overheersing aan de kerkvervolging ontsnapte. Ook vermeld als het zogenaamd “Borluutsteen” of “Zwarte of Grote Moor”. De wijsheid is afkomstig van Inventaris Onroerend Erfgoed.
1975 pic Inventaris Onroerend Erfgoed

Schepenhuisstraat 9 – Dit is een bijzonder huis, oorspronkelijk uit de 17de eeuw. “Gewijzigde begane grond met mooie houten winkelpui uit de 19de eeuw.” Dixit Inventaris Onroerend Erfgoed.
Inderdaad, de aanblik is flink wat veranderd. De oude foto is uit 1982 en komt uit de genoemde website.

BelfortstraatKoffiehuis ‘Huize Colette’ is veranderd van eigenaar. Thans zit daar wijnbar ‘Edel Rot’.
Corduwaniersstraat 57, Patershol – Restaurant ‘Rococo’ heeft een merkwaardige voordeur die door Inventaris Onroerend Erfgoed als volgt wordt omschreven: “Spiegelboogdeur in Lodewijk XV-stijl gevat in een rechthoekige arduinen omlijsting met geprofileerd beloop, neuten, geprofileerde imposten en een sluitsteen verrijkt met een voluut en schelpmotief”.
De straatnaam verwijst naar de gilde der Corduwaniers. Deze laatsten vervaardigden schoenen uit kwaliteitsleer afkomstig van het Spaanse Cordoba.
Lees op deze blog over de geschiedenis van het Patershol
Sint-Veerleplein, hoek Geldmunt – Bij het Gravensteen zorgden werken aan de tramsporen begin deze week voor een wijziging in het traject van o.a. tram 1 en 4…
VOLK – Een stadsgids uit Oostakker – Dirk Van Nieuwenhuyze – leidde Japanse televisiereporters rond in Gent “op zoek naar de Rechtvaardige Rechters“. 
Lees op deze blog: ‘Rechtvaardige Rechters’ in Orval?
RAND – Voor je er erg in had, was de ‘Tour de France‘ weer voorbij. Hij eindigde namelijk op dezelfde zondag als de laatste dag van de Gentse Feesten. Ineens was de dagelijkse tv-verslaggeving weg – waar je nauwelijks naar luisterst, maar die kabbelt als vertrouwd achtergrond geruis.
De muurschildering in Gavere herinnert aan de heroïsche en historische dagen van Eddy Merckx, Raymond Poulidor en Jacques Anquetil. Let op de legendarische Peugeot 404.
VOLK – In een gastartikel op deze blog beschrijft Rudi Devuyst in poëtisch proza de indrukken die het Hoefslagstraatje tussen Langemunt en Leie – op hem maakt.
Lees het op deze blog: Bella Ciao…
STAD – “De 177ste editie van de Gentse Feesten heeft in totaal 1.570.000 bezoekers naar de stad gebracht. Dat is 62 procent meer dan de vorige editie in 2019 en het hoogste aantal van de laatste 15 jaar.” Dixit Stad Gent. Lees het verslag over de Feestenweek op deze blog
STAD/ VOLK1873: dat is het aantal gekende daklozen in Gent. Hun silhouetten sieren momenteel de straten, pleinen, voetpaden, zoals hier in de buurt van de Zuid…. De foto is van Tania De Mulder
NIET OP DE AFSPRAAKOostendse paardenkoetsen. Dit is nostalgie voor Gent.
Lees op deze blog: Paardenkoetsen ADIEU

STAD – “De affiche van de 9e Gentse Feesten bij Sint-Jacobs (’78) illustreert heel mooi de jarenlange verhouding die er bestond tussen het stadsbestuur enerzijds en de organisators van de feesten bij Sint-Jacobs anderzijds. Een gevleugelde [toenmalige] burgemeester Placide De Paepe verdrijft de spottende hippies Adam en Eva van het Sint-Jacobspleintje. Het onderschrift vat op heel ludieke wijze ook het programma voor dat jaar samen”
Uit: historiek.net

Noteer dat de vzw Trefpunt de datering van “haar” feesten start met 1969. Het stadsbestuur telt officieel vanaf 1970.
Bekijk ook onze speciale uitgave ‘Feestenweek’

In die tijd was er vijandigheid tussen Gentse Feesten-organisator ‘Trefpunt’ en het stadsbestuur. In een reactie stelt Hilde Deschrijver op facebook: “Ik herinner me heel goed het dagelijkse trammelant met de politie. Telkens kwamen ze de elektriciteit afsluiten en telkens sloot ‘Trefpunt’ de boel weer aan. We aten mosselen of spaghetti bolognese à volonté voor 100 Frank en konden nog parkeren op de Botermarkt of in de Baudelo. Waren zalige tijden.” Lees in dit verband: ‘Commissaris schreef aan burgemeester: beknot Trefpunt!
Ook een oud-politieagent heeft zijn mening over het voorgaande, eveneens op facebook: Erwin De Maertelaere: “Vergeet niet dat het stadsbestuur en bijna alle politiecommissarissen tseven van het zuiverste water waren die tijd. De politiemensen die opdracht kregen dit uit te voeren stonden veelal achter de “feesten”, dat weet ik uit 1ste hand. De verontschuldigen destijds aangeboden (op eigen houtje!) door een politiecommissaris aan Walter De Buck op zijn feest bij St-Jacobs ligt mij en veel andere gepensioneerde agenten zwaar op de maag. Het waren de “onverdraagzamen” van die tijd die op de knieën moesten, niet de uitvoerders!”

VOLK – Tien jaar geleden, begin 2012, startte Guy Reynebeau, samen met Daan Hugaert  aan de Kalandeberg het experiment met een omgekeerde (lege) bierbak: ‘Speakers Corner‘. 
Later werd de formule veranderd naar een debat. Even waren ze te gast in een café met dezelfde naam op de hoek van de Normaalschoolstraat en de Hofbouwlaan. Lang vergaderden de debatvoerders in het café onder de Stadshal. Thans komen ze samen in café ‘Damberd‘ op de Korenmarkt.
BLOG – De nieuwsbrief van de ‘Gentse Gidsen’, ‘GG Flits’, verwees in haar editie van 18 juli naar een verhaal over de geschiedenis van de ‘Grand Bazar’ in de Veldstraat uit persblog.be

Lees meer op deze blog:



Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook