Gentse Zomer 2024 – 08

GENTSE ZOMER 2024 30 mei 2024 Dit is de achtste editie van deze rubriek in het nieuwe zomerseizoen. Met o.a.: ’t Zomerlief’, ‘Canoclub’ anno 1950s, pano’s uit UZGent, Sint-Pietersplein & trap, Bernadettewijk, Onleefbaar (?!), openluchtzwembaden van toen…

Kasteeldreef, Mariakerke – Op het ‘Domein Claeys-Bouüaert‘ vond zondag een grote rommelmarkt plaats, zoals dit elk jaar het geval is tijdens de feesten van het ’t Zomerlief‘.  Deze “wc-kabouter” komt uit de Efteling… Bekijk een oudere reportage
OLDTIMERS – Op de weide van het ‘Domein Claeys-Bouüaert‘ spotten we zondagmiddag oldtimers. Er was duidelijk een “oldtimer-rallye” in de maak. Wij zagen drie oudjes, van – één: Britse, twee: Franse en drie: Duitse makelij. Respectievelijk: een Rover 3500, Citroën Ami 6 en Opel Olympia.
De Rover is uit de beginjaren ’70,

de Citroën werd gemaakt in de jaren ’60-’70, en de Opel stamt uit de jaren ’50.
Bekijk méér oldtimers in het Gentse op deze blog  

STAD – Hierbij oude beelden van de Gentse ‘Canoclub‘. De foto’s zijn afkomstig van de moeder van Arlette Haggarty. Arlette woont in Glasgow. Arlette schrijft ons dat haar moeder een Gentse was. Ze leerde haar vader – een Scot – kennen tijdens WOII. Hij was soldaat.
Haar moeder – Marcella Masschele – was ooit Belgisch kampioen kanovaren. Ze speelde ook basketbal. Haar vader speelde voetbal voor de “Gantoise”. De foto’s dateren van de jaren ’50.
Hier op de Lieve. In de achtergrond zie je het Gravensteen. Links: het Augustijnenklooster. Rechts: de Lievekaai.

Corneel HeymanslaanPanoramische zichten vanuit de negende verdieping van K12 van het UZ Gent. Hier: Studentenhome ‘Bertha De Vriese‘, langsheen de De Pintelaan. Daarachter zie je de ‘KBC-toren‘ aan de Kortrijksesteenweg in Sint-Denijs-Westrem.
Panorama: vlnr Sint-Coleta – Boekentoren – Sint-Pietersabdij. Vooraan: kapel van het UZ Gent.

Nieuwbouw bij K12 aan de kant van de  Heymanslaan
Bouw van een parkeergarage bij K12 aan de kant van de autostrade

Sint-Pietersplein – Sint-Amandplein – De trap en omgeving tussen beide genoemde pleinen krijgt  een opknapbeurt. De zuiltjs an de balustrades zijn geverfd, samen met de siervazen. Tevens is de ene overgebleven kandelaar verwijderd. Bij de heraanleg van het Sint-Pietersplein, in 2004, waren immers drie van de vier gietijzeren kandelaars weg.
Eerder meldden we in deze rubriek de diefstal van kandelaars, ca. een decennium geleden, én in 2016 teruggevonden in een zaak aan de Afrikalaan… Zie de editie van 14 mei 2022  
Gezien de Stad – om een vreemde reden – geen eigenaar meer zou zijn, en gezien de verkoper een te hoge verkoopsom vraagt, is de Stad zinnens om de kandelaars in een replica terug te plaatsen.
Lees in dit verband ook: ‘Sint-Pietersplein: noch handelaars, noch kandelaars‘ 

Sint-Bernadettestraat, Sint-Amandsberg – Terwijl we afgelopen woensdag op facebook ons verhaal in herinnering brachten over de laatste maanden van de Sint-Bernadettewijk -met haar vochtproblemen, ontruiming en krakers, eindigend in het afbreken van alle woningen – stelde Stad Gent en sociale woonmaatschappij ‘Thuispunt’ de plannen voor de nieuw te bouwen wijk voor.
‘vrt nws’ was aanwezig op de voorstelling. Stad Gent moet nog haar definitief akkoord geven. Foto: de wijk in april 2022
STAD – Ons artikel over ‘Kleine halve eeuw geleden was Gent onleefbaar‘ maakte bij de lezers in de facebookgroepen over Gent veel los.
De stelling is: “Hoewel bij velen het sentiment heerst dat het in Gent vroeger gezelliger en ongedwongener was (nostalgie?), ergerden er zich toen mensen aan de verloedering & bouwspeculatie, de vuile monumenten, straten en waterlopen. De familie Hoet kaartte e.a. aan tijdens een tv-uitzending in 1977.”  Foto: Cité 1977
Hierna de mening van één lezer als illustratie. Ignace Cloquet in facebookgroep ‘Dat és mijn Gent‘: “Rond 1982 ben ik in Gent komen wonen. Gent was toen een vieze, vuile stad, met veel gevaarlijke plaatsen zoals de Boudewijnstraat en ook het Patershol. De huizen waren zwart, er waren bijna geen hotels. Er was ook veel drugsgebruik in het openbaar. Bijna geen toerisme ook. In 1986 ben ik gids op de bootjes geworden. De Leie was zwart. Er dreven uitwerpselen, condooms, dode katten, enz.. Al de riolen kwamen in de Leie. En toen is er een supertoffe burgemeester gekomen met een masterplan.
Geen riolen meer in de Leie, waterzuiveringsstations, oppoetsen van de gevels, verkoop huizen aan goedkope prijzen in Patershol, maar wel met verplichting ze te herstellen, bouwen van hotels, heraanleg station, enz… En nu is Gent de mooiste stad van België. Met een mooi evenwicht tussen bewoners, studenten en toeristen. Veel hotels, culturele aktiviteiten, enz…. Prachtig toch. Ik begrijp wel dat het verkeersplan niet top is. Ik woon nu al 20 jaar ver van Gent en ik ben er één keer met de auto terug naartoe geweest, twee boetes op één dag, dat was wel balen.”
STADOns verhaal over de oude trams – naar aanleiding van de 150ste verjaardag van de tram in Gent – ontlokte bij lezer Jan Van den Baere het posten op facebook van een oude foto van de broer van zijn grootmoeder. Hij was een “Wattman” uit die tijd van de Gentse ‘Tramway’. Toen werden nog Engelse termen gebruikt in die sector.
Karel Lodewijk Ledeganckstraat – Op ‘Erfgoeddag’ – twee zondagen geleden – bracht Tania De Mulder een bezoek aan de opslagkelders van de UG-campus waar skeletten van dieren bewaard worden. Dit is in het gebouw waar de ‘GUM’ zit.
Lees in dit verband ook: ‘Werd Betsie gebarbecued en is haar kop zoek?‘ en ‘Het ‘GUM’ aan de Plantentuin
Gebroeders de Smetstraat – Lezer Johan De Vogelaere postte op facebookgroep ‘Gent in oude foto’s en afbeeldingen‘ een foto van een openluchtzwembad. Daarna volgde in de groep onder leden enige discussie waar dit zwembad precies had gelegen… Het is afgebroken.
Het was dus wel degelijk het zwembad van het ‘Clubhuis’ waar we enige jaren geleden in deze blogrubriek al over berichtten. Je herkent het ‘Clubhuis’ achter het bad.
Daar vlakbij – thans zie je een speeltuintje ter hoogte van het Witte Kaproenenplein – was er na de oorlog al het recreatieoord ‘De Zonnestraal’, en later een jeugdclub – genoemd ‘El Paso’ – en opgericht om jongeren een zinvolle bezigheid te geven in de plaats van rond te hangen in motorbendes zoals toen dikwijls het geval was. Achter het idee van ‘El Paso’ en haar vzw ‘Jong’ zat niemand minder dan de in 2015 overleden parochiepriester Koen Blieck. Nu komt er een heraanleg van het terrein en een nieuw jeugdlokaal. De foto werd gepost door Dirk Claus. 
We haalden het onderwerp ook aan in ons artikel over die buurt in 2020“Op donderdag 23 juni 2016 werd het ‘Koen Blieckplein’ ingehuldigd door burgemeester Daniel Termont. Dat zal de verbinding vormen tussen de toekomstige wijk op de Tondeliersite en de huidige wijk Rabot. Het plein werd vernoemd naar Koen Blieck, de geliefde pastoor en pionier van het intercultureel samenleven in de wijk, die in 2015 overleed.” Dixit Stad Gent↓  
Noteer dat er ook o.a. aan het Tolhuis een groot rond openluchtzwembad was. Ook aan Einde-Were was ooit een openluchtbad. Allicht nog op andere plekken. Op 19 februari 2023 brachten we, in deze blogrubriek, het eerstgenoemde bad ter sprake i.v.m. de ‘Collectie van de Gentenaar’. De foto werd gepost door Rik Ryckaert
Het openluchtbad aan Einde Were – in het bijzonder aan ‘Overzet‘ – kwam in deze blog aan bod in het artikel over de Watersportbaan. Tussen Malem en het huidige AZ Jan Palfijn, aan het einde van de Henri Dunantlaan, bij een straat genaamd ‘Overzet’, (die connectie maakt met het kruispunt naar de Groene Vallei), was er ooit een openlucht zwembad. Dit werd gebouwd rond 1880 door Constant “Pruuke” Dossche. “Pruuke” was zijn bijnaam. Hij was een ruig figuur. “Pruuke” stond model voor de figuur die de Schelde verbeeldt op de poort van de Oude Vismijn. In 1839 was hij de leider van een arbeidersopstand geweest.
Maar ook in Ledeberg aan de Meierij, bij de Schelde en de spoorweg, kon in openlucht gezwommen worden… Bekijk het hier. Jammer dat er nu gelijk niets is, tenzij de Blaarmeersen dan… dat volledig “verchineesd” is De foto is van Monique Mathet
Sint-Lievenspoortstraat – De man die zich ‘De laatste vuurtorenwachter‘ noemt in zijn blog – ofte Flor Vandekerckhove – bericht over de genoemde straat. Hijzelf woont er niet meer – hij woont zelfs niet meer in Gent – maar graaft in zijn geheugen: 1972. Leuk ! (pic uitklikbaar)
Brusselsepoortstraat – Lezers op facebook vragen zich al eens af… Weet iemand iets meer over die waterfontein bij de Brusselsepoortstraat? Wel ja, vele vragen over Gent’s erfgoed werden eerder al beantwoord in deze blog. Deze vraag kreeg een antwoord in juni 2022 in de rubriek ‘Gentse Zomer’. De informatie over het restaurantje met zijn prachtige gevel dat vlakbij staat, krijg je er “gratis” bij 😉 (pic  uitklikbaar)
Chinastraat – In ‘Bar Bricolage’ vond afgelopen weekend een makersbeurs ofte ‘Maker Faire Gent‘ 
plaats. Inventieve creaties van eigen makelij werden getoond. Zoals hier de dino die het ‘VTM Nieuws’ haalde… – screenshot VTM Nieuws
Hogeweg, Sint-Amandsberg – Op de sportterreinen van ‘Ganda Korfbalclub vzw‘ is er zaterdag 4 mei 2024, een grote rommelmarkt. De foto is van vorig jaar.
Godshuizenlaan – Vanaf donderdag 2 mei 2024 t.e.m. 9 maart 2025 loopt in het ‘STAM‘ de tentoonstelling over de Dampoort, gekaderd in de ‘Vierkante meter’.
Een project van welke Tina De Gendt een vurige bezieler van is. De tentoonstelling is gratis.
Lange Steenstraat – In de ‘Kunsthal‘ – lees grote kapel – van het Caermersklooster in het Patershol wordt op zondag 5 mei 2024 de dag gestart met kunstenaarstaart in het kader van ‘Cultcakes’. Er is ook een tentoonstelling en kindercinema. De foto is uit Instagram
Omdat de ‘Kunsthal’ vijf jaar bestaat, wordt een gratis feestweekend gehouden van vrijdag 3 mei tot zondag 5 mei 2024.
Bekijk het programma 

x

  • 'Gentse Zomer 2016'

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook