GW 2022-2023 – 17

GENTSE WINTER 2022-2023 19 februari 2023 Dit is de zeventiende editie – getiteld ‘GW 2022-2023 – 17’. Hij bevat: de Collectie van de Gentenaar, Flanders Collection Cars, De Sterre, ‘Grote mensen die ik kende…’, Edward Anseele, meer

Tolhuislaan – Francine Vernack ging vorige zondag op stap. Haar verslag: “In ‘Tolhuislaan 19‘, het terrein van het openluchtzwembad uit mijn jeugd, ging vorige zondagnamiddag een feestje door rond de ‘Collectie van de Gentenaar’.
Gezelligheid troef! Leuke eetstandjes, een ludieke boksinitiatie voor de kinderen, en een mooie terugblik op het Gent van vroeger via de collectie. En om de hoek ontdekte ik nog wat mooie graffiti…..” Op de onlineCollectie van de Gentenaar‘ ontdek je een selectie van meer dan 60.000 stukken, foto’s, geluidsfragmenten… uit de collecties van Archief Gent, Design Museum Gent, Huis van Alijn, Industriemuseum, STAM en uit persoonlijke verzamelingen van Gentenaars. – pic Francine Vernack

Derbystraat, Sint-Denijs-Westrem – Tot en met deze zondagavond loopt ‘Flanders Collection Cars‘ in Flanders Expo.
In het filmpje zie je o.a. een Fiat 1300/ 1500 uit de jaren 1960. – pic classic trader Bekijk oldtimers uit Gent en omstreken op deze blog

De Sterre‘ – Marnix Vancalster postte op facebook twee foto’s die dit kruispunt tonen vanuit dezelfde hoek: één recente en één ruim honderd jaar ouder (1906). Wat een verschil.
Via Jean-paul Dhossche bereikte ons een meer gedetailleerde foto van het oude gebouwtje, dat een café blijkt te zijn dat ‘In de sterre‘ heette. Dit verklaart allicht de huidige benaming van het kruispunt. Let ook op het feit dat er een reclamebord voor brouwer ‘Meiresonne‘ tegen de gevel hangt. Tenslotte zie je dat voor het café een tramhalte was.
Allicht was die plek een belangrijk knooppunt voor verbindingen met “verre oorden”.
Vergelijk met – aan de andere kant van de stad: ‘Potuit‘ in Sint-Amandsberg. Dit was vroeger bekend als “Aan Kuyk’s“. De bloemisterij waar de consul van Nederland woonde, was in de volksmond een vaste plaatsbepaling. Ook een kruispunt waar de tram een laatste halte had alvorens hij naar den buiten reed.  (pic uitklikbaar)
Sint-Pietersplein – Francine Vernack was ook aanwezig in de Sint-Pietersabdij voor de tentoonstelling ‘Grote mensen die ik kende toen ik klein was‘. De refter is omgetoverd tot het geboortedorp van Wouter Deprez. Via de koptelefoon kan je genieten van zijn jeugdherinneringen, naar keuze in het West-Vlaams of het Nederlands.” Loopt nog tot en met 16 april 2023. – pics Francine Vernack

Gent-Linkeroever – Tania De Mulder en Francine Vernack maakten een mooie reportage over kunst in de etalages. Tania De Mulder: “‘Vitrines d’Amour‘ geeft zo een knipoog naar ‘Valentijn‘ en is ook tot dan te bewonderen. (…) Twee namiddagen op stap geweest en bijna alles ontdekt.” van schilderijen, over foto’s tot beeldhouwwerkjes en een enkele bewegende installatie tussendoor…”
Bekijk de reportage op deze blog: Kunst voor de liefde, op Linkeroever  – pic Tania De Mulder
– pic Francine Vernack

VOLK – Omdat het gisteren, zaterdag, 85 jaar geleden was dat socialistisch voorman Edward Anseele stierf (in 1938) bracht de krant ‘De Gentenaar/ Het Nieuwsblad‘ een portret van hem, geschetst door auteur Eric Bauwens.
persblog.be schetste tweeënhalf jaar geleden al een portret: Anseele beschreef de hel waaruit de arbeiders waren ontsnapt.
Anseele was ook aanvuurder van de krant ‘Vooruit’. Ook hierover brachten we uitvoerig verslag in deze blog.
Leuk weetje: Anseele kreeg een straatnaam in het Franse stadje Roubaix bij Lille: ‘Rue Edouard Anseele’. Hieraan zie je hoe groot de invloed van de man en zijn beweging was. Belgische militanten lagen aan de basis van de Franse vakbondswerking. In Gent werd een plein naar hem genoemd. (pic uitklikbaar
Bedenk daar ook nog bij dat het strijdlied ‘De Internationale‘ gecomponeerd werd door een Gentenaar: Pierre De Geyter.
Zijn beeltenis staat in de tuin van het ‘Industriemuseum‘ en zijn geboortehuis igt aan Kannunikstraat.
Lees op deze blog: Gentenaar Pierre De Geyter kleurt je dag (rood)
Damvalleisingel, Destelbergen – Door de schaarse wandelaars ademt het Damvalleimeer volslagen rust uit. Alleen is bijwijlen de achtergrondhinder van de autostrade nadrukkelijk aanwezig.

BLOG – In de jongste nieuwsbrief van de ‘Gentse Gidsen‘, genaamd ‘GG-Flits’, werd een artikel opgenomen dat is verschenen in persblog.be over het Gravensteen. De aanhef van het artikel, waarin staat dat het Gravensteen oorspronkelijk een versterking tegen de Vikingen zou zijn geweest, verhult dat we verderop in het artikel de kritische stem van UGent-mediëvist Jan Dumolyn laten klinken die dat ontkent. “Het Gravensteen of haar voorlopers hebben dus nooit iets met de Vikingen te maken gehad.”
BLOG – Dezelfde nieuwsbrief vermeldt nog een artikel van persblog.be, in het bijzonder onze commentaren bij een uitzending over ‘Het verhaal van Vlaanderen’. We beschrijven daarin ‘de duistere middeleeuwen in Gent‘, waarin de Gentse abdijen ruim aan bod kwamen.

STAD – Nog in ‘GG-Flits’ herinnert gidse (bij de ‘Gentse Gidsen’) Lut De Paepe ons er aan dat Gent bijna geen universiteitstad zou geweest zijn.
Inderdaad, toen de universiteit werd opgericht, regeerde hier de Nederlandse vorst Willem I. Hij had bepaald dat er nieuwe universiteiten moesten komen in het zuidelijke deel van zijn nieuwe natie. Leuven was een evidentie. Een ander moest in Luik komen. Dit was snel uitgeklaard, gezien de nabijheid van de Duitse intellectuele cultuur. “Gent lag moeilijker. Alleen kanunnik De Bast was voor; de vijf andere commissieleden oordeelden dat Brugge vér te verkiezen was boven het rebelse Gent.” Het citaat komt de paperDe ontstaangeschiedenis van de Gentse universiteit, 1816-1835‘, gemaakt door Gita Deneckere.
Brugge had troeven. Eén daarvan was de rekrutering van Engelse studenten, een andere: een bibliotheek, een lab…
Gent had die natuurlijk ook, en zelfs overvloediger, troeven. Bovendien was Gent een ‘orangistisch’ bolwerk…De Hollandse minister Ocker Repelaer van Driel hakte de knoop door in het voordeel van Gent, alwaar hij eerder de bibliotheek in de Baudelo had bezocht. De man verdient ook een standbeeld, mijn gedacht ! 😉
Het standbeeld van Willem I staat op de Bisdomkaai.
  • 'Gentse Zomer 2016'

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook