Numero Zestien

GENTSE ZOMER 2022 24 juni 2022 In deze zestiende editie – getiteld ‘Numero Zestien’ – hebben we het over: ‘Lieve Leie Feesten’, ‘Artiestenmarkt’, Jan Matthys, waterfontein “ten cruyce“, Duifhuisparkje, de ‘Vrije Academie Gent’, ‘Victoria Deluxe’, Maatjesfeesten, meer…

GroentenmarktSint-Veerleplein – Op beide pleinen vindt het ‘Lieve Leie Feest 2022‘ plaats, morgen en overmorgen: op zaterdag 25 en zondag 26 juni.
De dekenij ‘De Groene Veerle‘ van de twee pleinen zette een onuitgegeven feestenprogramma in elkaar, incluis optredens. Zo zorgt ‘The A-ties‘ met Kurt Burgelman voor ambiance uit de jaren ’80. Er worden o.a. ook Gentse liederen vanop bootjes gebracht. Sommigen spreken van een “opwarming voor de Gentse Feesten“.
Veldstraat – Het stadspaleis d’Hane Steenhuyse vormt nog maar eens het decorum voor de klassieke ‘Artiestenmarkt‘. In de aanloop van de ‘Gentse Feesten’ – en sinds het afschaffen van de artiestenstoet – 
stellen de “indoor” artiesten, zowel de onafhankelijke, als die van de cultuurhuizen zich voor. Ze zijn er morgen, zaterdag 25 juni, van de partij.
Uilkensstraat, bij UZ – Op volgende zaterdag 25 juni – dit is morgen – vindt de jaarlijkse rommelmarkt plaats.

Krijgslaan, “Miljoenenkwartier” – Een gelijkaardig beeld als dit, siert al een tijdje de voortuin van ‘Villa Jules Hamers‘ uit 1926. Het kunstwerk is van Nicolas Lavarenne. Met dank aan Gert Defever en Bea De Vos. Bekijk op deze blog ook ‘Het “Miljoenenkwartier” in beeld‘, waarin we het kunstwerk toonden dat voor de genoemde villa staat.
BLOG – persblog.be wordt vermeld in de nieuwsbrief van de ‘Gentse Gidsen‘ van 21 juni 2022. In het bijzonder: het artikel over het ‘Dullenhuis Sint-Jan in d’Olie‘. (pic uitklikbaar)
MeierijFrans De Mildreef, Ledeberg – De ‘Tuin van Heden‘! Ons artikel – eigenlijk een update van een eerder verhaal uit 2017 – ontlokte bij lezeres Monique Mathet een reactie waarbij ze een foto van de vijver uit 1950 postte.

STAD – Hij doet het weer: Jan Matthys lokt je weg uit Gent.

Eéntje uit 2017: waarin Jan Matthys de Gentenaar al naar Oostende lokte … (en meer) 

Brusselsepoortstraat – De waterfontein is gerenoveerd. De fontein is bekend bij Inventaris Onroerend Erfgoed als beschermd monument. In 1835 werd op de plaats waar ooit een kruisbeeld stond – en bekend was als “ten cruce” – een waterput gegraven en deze fontein geplaatst. Vreemd genoeg wordt deze pomp ook “pomp van ’t Zand” genoemd, hetgeen misschien verwarring oproept met de waterfontein op de Zandberg die er tijdens de napoleontische periode werd gezet, en die recent ook weer in werking is gesteld.
Brusselsepoortstraat, aanleundend bij de Lange Violettestraat – ‘Eethuis De Fobie’ is gerenoveerd – zoals we al meldden in onze vorige editie was dit voorheen porceleinenwinkel Van Hoecke.

Duifhuisstraat, stationsbuurt – Duifhuispark… Allicht voor velen onbekend, net zoals het recent aangekondigde parkje aan de andere kant van het station: de Reigerstraat, zijstraat van de Voskenslaan… Leer meer bij de Stad
Reigerspark – pic Stad Gent
Lange Violettestraat – Voorheen was de ‘Vrije Academie Gent‘ vzw hier gevestigd. 
“In 1983 opende Arnold Verhé het kunstcafé ‘De Toverdoos’ en startte hij samen met een groep geëngageerden ‘Vrije Academie Gent’. ”
Hierdoor wou de oprichter de kunstwereld  voor iedereen toegankelijk maken. Het kunstcafé is intussen gesloten, maar de cursussen en ateliers gaan verder.
Emile Braunplein – Op vorige zaterdag en zondag werd onder de Stadshal het ‘Maatjesfestival‘ gehouden. De organisator is een Brusselse visbar die het festival organiseert van Oostende tot in Brussel. – pic Francine Vernack

Bekende artiesten- en politeke koppen waren van de partij. – pic Patrick Van Kerkhove
Nadat die eerst geen vergunning kreeg, mocht het festival uiteindelijk toch doorgaan. Het zou oneerlijke concurrentie zijn voor een ander festival, dat door de Stad wordt georganiseerd: ‘Gent Smaakt‘. – pic Francine Vernack
Harelbekestraat, bij UZ – ‘Het Geraarke‘ hield vorige zaterdag een rommelmarkt. Dit initiatief voor het goeie doel voor voedsel- en kledingbedeling, is gevestigd in het modelschooltje dat gebouwd werd voor de Wereldtentoonstelling in 1913. Officieel: de Sint-Gerardusschool.
Ledebergplein – Op vorige vrijdag viel deze gemeente de klassieke avondmarkt te beurt. Het was geleden van 2019… – pic Silvy-Anne Jacob

Lange Violettestraat en aanpalende straten – Vorige zaterdag en zondag liep een rommelmarkt liep over beide dagen. Het initiatief was van ‘Dekenij De Kerfstok‘. Bekijk ons beeldverslag op deze blog

Dendermondsesteenweg – De ‘Koninklijke Dekenijfeesten‘ werden op vorige zaterdag en op vorige zondag gehouden – incluis een rommelmarkt die op zondag, door het slechte weer, heel matig was.
Dit was een evenement van ‘Buurtwerk Dampoort Bernadette‘.

Houtdok – Op vorige zondag vond een picknick plaats ten voordele van vluchtelingen. ‘Wereldvluchtelingendag‘ – van ‘Vluchtelingenwerk Vlaanderen‘ – werd een dag later gehouden, op maandag. ‘CirQ‘ was mede-organisator van de picknick. Net als ‘Refu Interim‘.
 – pic Henda Zerelli
Sint-PieterspleinKorenlei – Drie zomers geleden (2019) stond er in een editie van deze rubriek: “Een eenzame duif trippelt over de kasseien. Eén van de laatste der Mohikanen der stadsduiven. Is het je niet opgevallen dat er sinds een jaar of twee haast geen stadsduiven meer zijn in De Kuip? Er wordt gefluisterd tot in Merelbeke dat er in 2017 massaal vergiftigd is… In Merelbeke staat het vogelasiel…” Dat was toen op de Korenlei…
Sint-Pietersplein – Zoals al aangegeven in een vorige editie van deze rubriek… In de Sint-Pietersabdij vindt nog tot en met 18 september een expoEspace Publiek‘ plaats van ‘Victoria Deluxe’. (pic uitklikbaar)
Asselsstraat, Drongen – Een VW t3. Zo rijden er nog redelijk wat rond buitengaats het LEZ-gebied. Bekijk ook op deze blog: VW in het straatbeeld
Einde Were, Ekkergem – Eddy Levis van de ‘Gentsche Sosseteit‘ liet in facebookgroep ‘Dat és mijn Gent‘ zijn licht schijnen over de herkomst van straatnamen. Over Einde Were schreef hij: “In 1385 lezen we reeds “ten ende vander werelt; in 1390 ”bachten Heckerghem up de Leye ieghen dende van der weerelt” (…)
Als we het plan van Gent van 1652 bekijken, zien we helemaal bovenaan in de driehoekige punt heel weinig bewoning. Daar zijn we namelijk op AKKERgem, het latere Ekkergem waar de akkers binnen de stad lagen om bij belegering de bevolking van voedsel te kunnen voorzien. Daar woonde nagenoeg niemand (…).”- (pic uitklikbaar)

Lees meer op deze blog:



Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook