STAD – Gentenaars uit hun stad weggelokt


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

STAD/ EVENT 28 juli 2017 – Die van Lokeren vissen in de Gentse poel om bezoekers te lokken naar hun Lokerse Feesten. Oostendenaars willen Gentenaars op hun theaterfestival Theater aan Zee. Ook de toeristische dienst van Genk probeert Gentenaars te kapen.

Terug naar hoofdpagina

De steden Oostende, Genk en Lokeren voeren daartoe campagne in Gent. Zo bijvoorbeeld staat aan de Brusselsesteenweg in Gentbrugge een mobiel lichtreclamebord voor de Lokerse Feesten (4 – 13 augustus) en er hangen affiches in cafés in de stad.

Ook Oostende heeft een perscampagne gehouden die bedoeld was om Gentenaars naar Theater aan Zee (27 juli – 5 augustus) te lokken. Overigens is de curator van Theater aan Zee een Gentenaar.

Daarmee is Oostende niet aan haar proefstuk toe. Bekende Gentenaar Jan Matthys figureerde eerder in een video over Oostende, waarmee deze badstad  mikt op de doorsnee Gentse toerist – los van enig evenement. Tenzij dan, dat men  er van uit gaat dat Gent leegloopt na afloop van de Gentse Feesten, en dat wie nog iets wenst te beleven beter naar Oostende trekt. Jan Matthys verzekert de Gentenaars dat ze er zich thuis zullen voelen, onder meer omdat er neuzekes verkocht worden en er een circulatieplan in de maak is. Grappiger kan het haast niet. Of toch: we hadden er graag ook nog een neuzekesoorlog bij gehad. Dit zullen de Gentenaars ongetwijfeld missen in Oostende.

In Oostende kunnen Gentenaars zelfs een goodiebag ophalen. Deze campagne werd ook in 2016 gevoerd. Het videofilmpje dat toen op facebook werd gegooid, ging viraal. In zijn commentaar gaf diezelfde Jan Matthys toen aan, dat Oostende eigenlijk Gent-aan-Zee is. En dat de Noordzee ” een gigantische versie van de Blaarmeersen” is.

Ook het Limburgse Genk wil Gentenaars naar haar stad halen. Aan de New-Orleansstraat, in Muide-Meulestede, staat bv. een statig reclamebord voor de Genkse “Feesten”, waarop de ‘t‘ van Gentse opzichtig doorkruist staat en opzichtig vervangen wordt door de ‘k‘ van Genkse. Ook hier gaat men er van uit dat in Gent nog weinig te beleven valt eenmaal de Gentse Feesten zijn afgelopen. Het betreft in Genk niet echt “Feesten”, de campagne   is bedoeld om het stadstoerisme in het algemeen aan te zwengelen. De campagne wordt ook in andere steden gevoerd.

In het filmpje over Oostende maant Jan Matthys de Gentenaars op bezoek aldaar aan om op tijd terug naar Gent te keren. Hij bezweert dat ze welkom zijn, maar niet te lang moeten blijven. Aan wie van plan is naar de Lokerse Feesten of naar Genk te trekken, willen bij deze melden dat, in eigen stad, de Patersholfeesten plaats vinden van 11 tot 13 augustus. F.D.

Patersholfeesten – pic Visit Gent

Tip: Tijdens de Patersholfeesten loopt in de Hertogstraat 23 de tentoonstelling ‘Voja E art’ van de jonge kunstenaar Jorgé Vandenplassche – artiestennaam Zorze.

Voja E Art – Jorgé Vandeplassche
Jan Matthys: “Ga naar Oostende” – video Youtube
Reclame in New-Orleansstraat: “Kom naar Genk” – pic De Gentenaar
Lokerse Feesten – pic ManOeuvre.be

Terug naar hoofdpagina

Walter De Buckplein – Leegloop na Gentse Feesten?

Terug naar hoofdpagina

Promotie voor Oostende bij Gentenaars in 2016

Gent-aan-Zee

Terug naar hoofdpagina

Gentenaars naar Kerstmarkt in Brugge en op bezoek in Kasteel van Gavere

Gentenaars op weg naar Gavere

Het hele fenomeen is niet zo nieuw. Wie herinnert zich de campagnes die de stad Brugge al in de jaren tachtig, negentig voerde op Gentse trams en bussen, om Gentenaars te bewegen om aldaar te gaan kerstshoppen? Vanuit historisch standpunt werden de Gentenaars voor de eerste keer massaal vanachter hun stadsmuren weggelokt in 1453 – althans het mannelijke deel van de bevolking – om in Gavere het kasteel aan de Schelde te gaan bezoeken, zij het: er te gaan vechten tegen troepen van hertog Filips de Goede. Het is hen niet goed bekomen. (Lees in deze blog: Duizenden Gentenaars in de pan gehakt) F.D.

Patersholfeesten op facebook

Theater aan Zee op facebook

Lokerse Feesten op facebook

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

Lees ook op deze blog:

STAD in 2016 - ARTIKELOVERZICHT
EVENT in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
STAD in 2016 - ARTIKELOVERZICHT
STAD in 2016-2017 ARTIKELOVERZICHT