GENTSE ZOMER 2019 – Geen ketchup, wél: ‘catch up’


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

GENTSE ZOMER in 2019 – ARTIKELOVERZICHT
Huidige editie – 15

.GENTSE ZOMER 2019 – 11 juli 2019 Na ons kort reces ambieert deze editie een snelle catch up van wat er in Gent zoal gebeurde aan klein en minder klein nieuws gedurende de afgelopen week en verder.  

video-magazine

Lees verder onder het video-magazine: Blikvanger; Wat Men Zegt; Feesten; Curieus; Patrimonium; Natuur

blikvanger: photo shoot   rokende knaap

LammerstraatNaar de achterkant van kunstencentrum Vooruit aan de oever van de Muinkschelde. Je kan er enkel terecht via de Parijsberg. En je trof er een… photo shoot.

Scheldeoever bij Vooruitphoto shoot

Kraanlei – In een ouderwetse fotocabine aan de oever van de Leie, tegenover het Huis van Alijn, kon je een reclamefilmpje bekijken voor de Expo Rook. Dat roken vroeger maatschappelijk anders bekeken werd, bewijst de knaap met sigaret in de mond… Lees ook op deze blog: “Met de pijp in de mond en de broek vol stront”

Kraanlei – Huis van Alijn

wat men zegt: gent & iffa 2020   stad: drukdrukdruk   duiven   paarden   hugo claus 

EVENT VOLK – Gentse expertise voor Antwerps filmfestival IFFA 2020

Onder de naam Iffa 2020 start volgend jaar het Antwerps Fimfestival – iets wat de stad al lang ontbeert. Bart Vandesompele, bekend van het Filmfestival Gent en als marketeer in de cultuursector vult het gat en werkt hiertoe samen met Ben Geysen, die zijn sporen heeft verdiend als oprichter van het Antwerpse communicatiebureau News Engine. Hun USP ofte unique selling point? Nergens in de wereld worden er prijzen uitgereikt voor diversiteit in de film. Bij Iffa 2020 wél dus!

STAD – Kwatongen beweren op sociale media dat de stad wordt gemeden omwille van het Circulatieplan… Dit is onzin van mensen die allicht nooit of veel te weinig naar de stad gaan. persblog.be – dat bij wijze van spreken haar living heeft op de Korenmarkt – weet wel beter. Tijdens het weekend loopt de Kuip meestal overvol. En dit is altijd zo geweest: voor en na ‘het plan’. In het seizoen is het nog drukker. Neem nu die gewone donderdag 4 juli… en vrijdag 5 juli.

Korenlei – Een eenzame duif trippelt over de kasseien. Eén van de laatste der Mohikanen der stadsduiven. Is het je niet opgevallen dat er sinds een jaar of twee haast geen stadsduiven meer zijn in De Kuip? Er wordt gefluisterd tot in Merelbeke dat er in 2017 massaal vergiftigd is… In Merelbeke staat het vogelasiel…

Korenlei – zicht op Graslei – duif

Kraanlei – Hola, een paardenkoets! En dit voor het Huis van Alijn… Geniet er nog even van deze zomer. Want, wat zei men onlangs op het Stadhuis? Volgend jaar is het gedaan met koetsen in de stad. Te ouderwets”, volgens sommigen aan de Botermarkt…

Kraanleipaardenkoets voor Huis van Alijn

Schepenhuisstraat – Wat men zegt. In dit geval: wat Hugo Claus ooit zei of alvast neerschreef:, zijnde een gedicht, getiteld ‘Het Weer’. En dat nu desolaat tegen een raam prijkt. Als ware het Hugo die nog even naar de aandacht hengelt van een eenzame wandelaar in deze in de regel verlaten steeg.

Schepenhuisstraat – gedicht van Hugo Claus ‘Het Weer’ (foto is uitklikbaar)

curieus: “camping uz”   silly walk parade    oude man

De PintelaanKamperen in de tuin van het UZ. Een vakantie-idee? persblog.be zag het op donderdag 5 juli.

De Pintelaan – “Camping UZ”

Emile Braunplein – Korenmarkt – De ‘Silly Walk Parade’ – een event dat in meerdere grote steden plaats vindt – hield op woensdag 3 juli halt in Gent. Het is bedoeld als ludiek protest tegen bureaucratie.

Emile Braunplein, StadshalSilly Walk Parade – pic HNB

Pakhuisstraat – De oude dag komt niet alleen. Er komen kwalen. Maar er komen, soms ook heel ernstige problemen bij kijken, zoals bij deze oude man die we spotten  tussen Korenmarkt en Graslei, op weg naar zijn vaste stek bij de McDonalds.

Pakhuisstraat – Korenmarkt – oude bedelaar

feesten: zaradi tebe   gallisch feest    kunstenoverleg    vlaanderen feest   gent jazz festival   hoornblazers

Keizerpark, Ledeberg Zaradi Tebe vond plaats op zaterdag 6 juli. Dit festival staat voor mix van poëzie, beeldende kunst, straattheater, circus, stand-up en muziekoptredens met artiesten uit zowel binnen- als buitenland. De foto is van Tania De Mulder. 

KeizerparkZaradi Tebe – pic Tania De Mulder

Alfons Braeckmanlaan, Sint-Amandsberg – Bij de Gallische Hoeve vond op 7 juli het Gallisch Feest plaats. Eén foto is van Gwendoline Colman.

Alfons Braeckmanlaan – Gallische Hoeve

Gallisch Feest – pic Gwendoline Colman

Romain Deconinckplein – Op woensdag 3 juli was er “tam tam” aan de deur van de Minardschouwburg. Er vond de kick-off van het kunstenoverleg plaats. Met een beetje een oneerbiedige definitie kan je stellen dat het overleg de kunsten in de Gentse realiteit moeten trekken. Als het er telkens zo rumoerig aan toe zal gaan als tijdens de kick-off? … Lees ook op deze blog: Van De Fonteine naar Minard, naar Romain Deconinck

Romain Deconinckplein – Minardschouwburg

Kunstenoverleg kick-off

Emile Braunplein, Stadshal – ‘Vlaanderen Feest’ staat voor een andere aanpak van de viering van het Feest van de Vlaamse Gemeenschap. Geen oubollige vlaggen, wimpels en activistisch gezang, maar een familiefeest met gratis attracties en workshops. Op het stadhuis werd Will Tura in de bloemetjes gezet, omdat hij het icoon is voor het Vlaamse chanson.  Lees ook deze blog: “Doe-dingen” op Vlaanderen Feest in 2017

Vlaanderen Feest – Will Tura gehuldigd – pic Vlaanderen Feest

Gent JazzMakaya McCraven – pic Geert Clarisse

Godshuizenlaan – Het Muziekcentrum De Bijloke was het toneel van Gent Jazz Festivalen dit: van het laatste weekend van juni tot en met 9 juli. Sting stond op het programma. Helaas blies die ter elfder ure af.  Zo niet: Makaya McCraven  De foto is van Johan van Hoecke. De tekening maakte Geert Clarisse op zijn tekendagboek.

GodshuizenlaanGent Jazz Festival – pic Johan van Hoecke

Sint-Baafsplein – Tijdens het weekend van 6 en 7 juli maakten hoornblazers Gentenaars horendol, althans diegenen die niet van die lawaaierige blazers houden… Zo’n 400 blazers braken het record van… samenspelen. Dirk Brossé leidde dit alles in goede banen.

Sint-Baafsplein – pic Gent by picture

Hoornblazers record – pic Gent by Picture

BIJZONDER PATRIMONIUM: sloop UZ gebouw    ’t meuleken

De Pintelaan – Achilles Heyndrickxlaan – Niet enkel de Royal Belge/ AXA aan de Kortrijksesteenweg ligt onder de sloophamer. En niet enkel grote delen van de Leopoldskazerne aan de Charles de Kerchovelaan (zie vorige editie). Ook op het terrein van het UZ gaat een gebouw op de sloop… aan de kant van de Achilles Heyncrickxlaan.

De Pintelaan Achilles Heyndrickxlaan – sloop gebouw UZ

Korenmarkt Restaurant Faits Divers is weer in zijn gewone doen na de werken van afgelopen winter en voorjaar. Dit historisch pand wordt van oorsprong ‘t Meuleken genoemd. Dit gebouw stamt uit de jaren 1600 en is opgetrokken in barokstijl. Even verder op de Korenmarkt is de Burger King – die zich in het voormalig Chinees restaurant Peking gaat vestigen – nog niet open. Lees ook op deze blog over historische gebouwen op de Korenmarkt: De louche steegjes aan Korenmarkt en Groentenmarkt

Korenmarkt – Afgelopen winter: ’t Meuleken,  restaurant Faits Divers

’t Meuleken – recent

natuuR: kokerpark

Kokerpark, Brugse Poort – Bij Ooievaarstraat en Kokerstraat – in hartje Brugse Poort – is het rustig verpozen in het Kokerpark.

Kokerpark – bij Ooievaarstraat Kokerstraat (hierboven met buurtcentrum)

Volgende editie – 16

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE ZOMER in 2019 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2018-2019 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT