GENTSE ZOMER 2019 – GF 19-28/7 – Sterren in de hemel


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

GENTSE ZOMER in 2019 – ARTIKELOVERZICHT
Huidige editie – 16

.GENTSE ZOMER 2019 – 17 juli 2019 – In deze editie: DE VOS & DE BUCK – DE PIANOAUTO – NE FLAUWE PLEZANTE – SPUUGZAK – JAWADDE – WALRY –  FIAT & CO – MAHY –  SPIEGELTENT – BLOEMEKENSWIJK – BRABANTDAM – FACEBOOKSTRAAT – EN MEER


blikvanger: De Vos & De Buck – de pianoauto

Gebroeders van Eyckstraat – Twee jaar geleden stonden we voor een gevel waar op het raam een schildering was aangebracht over Luc De Vos en Walter De Buck in de hemel! De timing zit juist om dit beeld nog eens te berde te brengen.

Gebroeders van Eyckstraat – raambeschildering: Luc De Vos – Walter De Buck – pic persblog.be

SteendamQuatre Mains Klaviercentrum is een Gents pianoverkoop en -verhuurbedrijf. Sinds tijden verhuurt het bedrijf aan Kwaadham piano’s en stagemanagement op events tijdens de Gentse Feesten. De Quatre Mains Mobil duikt op bij vele feestpartijen! We zagen hem in 2017 aan de Poel, tijdens de Amateurkunsten en op de Vrijdagmarkt in 2018. Ook op een foto in de Triodos Bank, alwaar een expo loopt over 50 jaar Trefpunt vzwLees ook op deze blog: 50 jaar Trefpunt vzw . Commissaris schreef aan burgemeester: beknot Trefpunt

Steendam – Expo Trefpunt – Quatre Mains Mobil – pic Expo Trefpunt
Poel – Amateurkunsten 2017  – pic persblog.be


wat men zegt: Ne flauwe plezante – Spuugzak – Jawadde – Walry – Patje

Prinsenhof – “Hang daar de flauwe plezante niet uit” zou mijn moeder zeggen, mocht ik in mijn apenjaren gepresteerd hebben wat dit kunstwerk ons toont. De foto is van Véronique Claeys. Of is deze scène eerder het gevolg van de ingreep van een moeder, die het spuugzat was dat haar balorig kind haar de oren van de kop zaagt? We toonden al eerder in deze rubriek hoe men in de oude tijd omging met balorige kinderen

Vakantietijd! Wie balorige kinderen heeft die niet van de Playstation weg te slaan zijn, kan overwegen om deze “ontluizingsmethode” toe te passen

Prinsenhof – pic Véronique Claeys – Of deze “onluizingsmethode”


ReisseizoenWie van de twee Annemieke is en wie Rozemieke kunnen we je niet vertellen. Wat ze aan jou kunnen vertellen middels dit beeld, is dat wie met het vliegtuig reist het beste zelf een spuugzak meeneemt om de gevolgen van misselijkheid op te vangen. Zijnde in het jargon: a vomit bag of a sickness bag… De kans op een buitenproportionele misselijkheid is groot, zeker voor diegenen die, geplaagd met een hoog bewustzijn, beseffen welke hun “voetafdruk” op het milieu is tijdens de vlucht… :-)

Middelkerke – Annemieke en – pic persblog.be

VOLK – In dit geval niet ‘Wat Men Zegt’, maar ‘Wat Men Zingt’. Luc Soens van de Gentse folkgroep Jawadde. Vind hem in de Tinnenpot.

Zwijnaardsesteenweg In dit geval niet ‘Wat Men Zegt’, maar ‘Wat Men Schrijft’. Boekhandel Walry vierde haar 50-jarige bestaan met een sterk afgeprijsde verkoop. Walry was oorspronkelijk een eigenzinnige boekhandel die eind de jaren zestig ontstond op initiatief van Jenny Walry, die een ruim aanbod aan literatuur, pedagogie, filosofie en natuurwetenschappen in de rekken had. Later palmde de boekhandel het leegstaande belendende pand in, en vestigde er zich een nieuwscentrum, met kranten en magazines, ingericht als lunchcafé met terras. Walry groeide uit tot een culturele ontmoetingsplaats met literaire avonden, boekpresentaties, lezingen en debatten. Een beetje zoals de verdwenen De Dolle Mol, zij het dat de vergelijking niet helemaal opgaat, omwille van het strijdende karakter van dat Brusselse café.

Zwijnaardsesteenweg50 jaar boekhandel  – pic persblog.be


Sint-Pietersplein – Sint-Pietersabdij. In dit geval niet ‘Wat Men Zegt’ maar ‘Wat Men Fotografeert’. Hulde aan de stadsfotograaf : Patrick Henry. Hij exposeert opzienbarend werk over Gentse taferelen tot 11 augustus in de Sint-PietersabdijHij, die met pensioen gaat, toont 120 beelden over de recente geschiedenis van de stad. Onder het getoonde werk: de “vluchtelingenboot”, zoals die ruim drie jaar geleden aan de kade van de Rigakaai lag. Ook persblog.be maakte deze foto. Lees ook op deze blog (in de rubriek Gentse Winter van maart 2016, getiteld Clair-Obscur, over de “vluchtelingenboot” in Gent.

Afval tijdens GF 2016 – pic Patrick Henry
Sint-Pietersplein – Sint-Pietersabdij – Expo  Patrick Henry – pic persblog.be

Rigakaai – containerschip – pic Patrick Henry
Maart 2016 – pic persblog.be


oude wielen: Fiat & co – Frans geitje – Mahy

Bloemistenstraat, Sint-Amandsberg – Fiat 124 uit de sixties… én in goede staat, wat een wonder is. Die auto’s waren, zoals de meeste bolides uit het zuiden van Europa, immers erg roestgevoelig. Dit model werd onder licentie ook in Turkije, Polen, Joegoslavië en in Rusland… gebouwd. In Rusland heette hij Lada en hij werd hier onder die naam in de jaren 1970-80 weer populair. De Lada was niet roestgevoelig. En waarom? Omdat – zo lieten we ons toen zeggen – omdat Lada zijn staal betrok van Sidmar… het huidige ArcelorMittal.

Bloemistenstraat – Fiat 124 – pic persblog.be


Reisseizoen – Reizen is ook: je oldtimer van stal halen, hem op je remorque laden en op kousevoeten naar Zuid-Frankrijk bollen. Eénmaal ter plekke zet je – in dit geval je Citroën 2 CV of geitje – met vier poten op de grond en ga je lekker toeren bij de Franse boeren. Alzo doet het de eigenaar van deze camionette.

Toeren bij de Franse boeren – Timmerwerken Arne Depreitere – pic persblog.be


Gent/ Leuze – Ooit het verhaal gehoord van Ghislain Mahy, de oprichter van Garage Mahy, ooit begonnen in het Wintercircus aan de Krook? Wel: die zag in de jaren 1950 – op reis in Zuid-Frankrijk, met een caravan achter de auto – een oldtimer staan die hij mordicus mee naar huis zou nemen. Zo geschiedde: Mahy haakte die oldtimer vast aan zijn caravan en reed alzo duizend km terug naar Gent! Dit is een waar gebeurd verhaal dat persblog.be optekende in het museum Mahy Mobiles in het Waalse Leuze. Het betrof dan ook een uitzonderlijk exemplaar: Renault AX Phaetonia uit 1912Lees op deze blog: Gent’s verloren erfgoed: Mahymobiles

Renault AX Phaetonia uit 1912 in  het Mahymobiles museum – pic persblog.be


oudere blikvangers: resto de beestenmarkt – facebookstraat – an van hoorebekestraat – wilhelm rudolfstraat 

Oude Beestenmarkt – Het straatnaambord van die markt werd een tijdlang omgedoopt tot “Resto De Beestenmarkt”. persblog.be maakte de foto in februari van vorig jaar en publiceerde die in een editie van haar rubriek ‘Gentse Winter’Pas recent merkten we dat de transformatie ongedaan is gemaakt door een overplakking van de toevoeging “resto”.

Oude Beestenmarkt vs “Resto De Beestenmarkt”– pic persblog.be


Boeksteeg – Edmond van Hoorebekestraat – Ottogracht – Eerder al merkten we grappige straatnaamveranderingen op in de stad. Bv.: Boeksteeg werd “Facebooksteeg”. Na verloop van tijd verdween dat oneigen straatnaambord. Recent zagen we nog in Ledeberg dat de Edmond Van Hoorebekestraat “An Hoorebekstraat werd.

Edmond van Hoorebekestraat vs “An Hoorebekestraat”– pic persblog.be


Ottogracht – We vonden zelfs een compleet fake straatnaambord in de buurt van de Ottogracht. Dit, in het najaar van 2016. Benieuwd of het er nog hangt: de “Wilhelm Rudolfstraat”. Zoals het Gentse straatnaamborden betaamt, stond daar ook uitleg bij van de naamdrager: “Vlaams Oudmeester in de Toogfilosofie”.

Wilhelm Rudolfstraat –  Vlaams Oudmeester in de Toogfilosofie – fake – pic persblog.be


feesten & sociaal: Bloemekenswijk – Zwemmen in rivier – Trefpunt in de picture – Groe(n)tenmarkt – Spiegeltent & AVS

Frans van Ryhovelaan – Maisstraat, Bloemekenswijk – Dat er tijdens het weekend een rommelmarkt was in de Bloemekenswijk heeft menigeen geweten. Na afloop werd de onverkochte koopwaar massaal achter gelaten. Erger nog: daar bovenop dumpten buurtbewoners nog allerlei spullen die eigenlijk voor het groot huisvuil bestemd zijn. De organisatoren worden verantwoordelijk voor gesteld voor die ravage. Dit is een afspraak die dateert van 2013, nadat in dat jaar na een rommelmarkt aan de Bevrijdingslaan tonnen afval op straat gedumpt werden. Men sprak toen over een groot sluikstort.

Frans van Ryhovelaan – pic Wim Buysse

Edmond van Beverenplein – Francisco Ferrerlaan – Frans van RyhovelaanDe Koninklijke Dekenij Bloemekenswijk hield afgelopen weekend haar jaarlijkse rommelmarkt. Daar kwam bovengenoemde negatieve kanttekening bij. Laten we er bij deze gelegenheid eens op wijzen dat de dekenij vooral een sociale dekenij is, die honderden noodlijdende buurtbewoners ondersteunt. Niet in het minst dankzij de bezieling van Jeanine PoelmanBegin dit jaar liet ze in de krant hln.be optekenen: “Ik weet wat het woord ‘honger’ betekent”. Ze werd toen gelauwerd voor haar kwarteeuw vrijwilligerswerk. Ze werkt nu vanuit haar “winkeltje” in de Maisstraat en op de UCO-site. Ooit was dit vanuit de van Ryhovelaan. De Bloemekenswijk is een probleemwijk met veel armoede en overlast.

Maïsstraat – zicht op kerk Sint-Vincentius en – pic persblog.be


Portus Ganda – De ‘Big Jump’ op zondag eiste aandacht voor het belang van zuiver water in onze waterlopen. Er was een zachtaardig activistisch kantje… Het ‘Gents Milieu Front’ bracht enkele honderden mensen op de been tussen het van Eyckzwembad en de Voorhoutkaai, waaronder tientallen zich waagden aan een zwempartij in het rivierwater tussen de twee genoemde locaties. Later in de namiddag maakten nog eens een honderdtal deelnemers een natte oversteek tussen de Sint-Joriskaai en de Voorhoutkaai.


SteendamGuido De Leeuw, tot voor zijn pensioen boegbeeld en trekpaard bij Trefpunt, heeft voor en tijdens de Gentse Feesten een ander soort ‘feestje’ lopen: een expositie bij de Triodos Bank aan de Steendam – een steenworp van het podium bij Sint-Jacobs – waar aan de hand van oude foto’s de geschiedenis van 50 jaar Trefpunt wordt getoond. Trefpunt is én het historisch, én het kloppend hart van de Gentse Feesten. Wie bij de foto’s ook het verhaal wil, leest op onze blog: Commissaris schreef aan burgemeester: beknot Trefpunt  

SteendamExpo 50 jaar Trefpunt


Groentenmarkt – Op dit pleintje is het altijd een beetje feest ook als er geen evenement op het programma staat. Bewijze daarvan: het meestal overvolle terras van Het Galgenhuis, pleisterplek bij uitstek voor de rasechte Gentenaar. Dezer dagen brak op het pleintje weer het artistieke-artisanale marktgebeuren los. Sieraden, kleinoden, hebbedingetjes en tableau’s maken er de wacht uit. Ook portrettekenaars, zoals je die op place du Tertre bij Montmartre zou aantreffen, slijpen er hun tekenpotloden. De Blogman liet zich inpalmen door de charmes van de Gentse kunstenaar Marnix voor het laten maken een portret… Lees op deze blog: De groeten van de Groentenmarkt & de Pensmarkt

De Blogman, persblog.be

Groentenmarkt – Tekenaar Marnix – pic persblog.be


Baudelopark – In de regel doen we hier niet aan aankondigingen. Ook niet wat de Gentse Feesten betreft. Daar heb je het gedrukte programmaboekje voor of kijk je gewoon op het internet-programmaboekjeEen bijzondere locatie is de Spiegeltent: op zich al een must see locatie. De tent is elke avond het toneel van de prestigieuze titel ‘Jonge Wolven’. 18 bands uit strijden om de titel. AVS maakt de wacht uit. Ze zendt het ook uit in het programma ‘Est er iets te doen misschien?’

Spiegeltenten zijn een Kempens product uit de jaren 1920-1930. En op hun beurt leerden de Kempenaars die kennen in Zuid-Nederland, toen bij het uitbreken van WO I velen daarheen vluchten. Ze maakten er kennis met die dans- en kermistenten in Jugendstil.

Baudelopark – de Spiegeltent, GF 2018 – pic persblog.be
Baudelopark – Spiegeltent – ‘Jonge Wolven’ tijdens GF 2016 – pic persblog.be


BIJZONDER PATRIMONIUM: brabantdam – korenmarkt

BrabantdamHet stukje Brabantdam dat zich naar het Sint-Annaplein uitstrekt, wordt minder druk belopen door de doorsnee wandelaar of shopper. Niet ver van de splitsing met de Vlaanderenstraat staat daar een ongelooflijk imposante huis in neo-barok. Het werd aan het eind van de 19e eeuw gebouwd. Inventaris Onroerend Erfgoed verschaft de architectonische details. Het gebouw werd ingericht als restaurant O’yodat gezond eten hoog in het vaandel draagt.

Brabantdam – Oyo bar – pic persblog.be



Korenmarkt – Burger King– pic persblog.be

Chinees restaurant Peking – pic persblog.be

Korenmarkt – De nieuwe zaak van Burger King heeft zich gevestigd in een huis met een lange traditie in de horeca. In een vorig leven huisde het gebouw het Chinese restaurant Peking. Dit bleef decennia zo. Oudere Gentenaars herinneren zich nog restaurant Fox uit de jaren 1970. En stokoude Gentenaars weten misschien nog dat het tussen de twee wereldoorlogen De Middenstand heette. Dit pand stamt uit de jaren 1700 en stond toen bekend als ‘Driekoningen’. Later werd dit Deutscher Gasthof/ Hôtel d’Allemagne. Links ervan ligt het Hazewindstraatje. Ontdek waarom, en meer, en lees op deze blog over dit en andere huizen aan de Korenmarkt: De louche steegjes aan Korenmarkt en Groentenmarkt

Restaurant Fox 1975 – pic inventaris.onroerenderfgoed.be

Café De Middenstand – pic gent-geprent


huishoudelijke mededelingen: bedenkingen bij het rode meisje 

Slachthuisbrug, Portus Ganda – Voor wie het nog niet wist. Gent heeft een soortement nimf in haar publiek kunstbezit. Een beeld welteverstaan, dat officieel ‘Het rode meisje’ heet. Op zaterdag was de nimf verdwenen van haar staketsel bij de brug. Op zondag was het weer terecht. Bij persblog.be brachten we dit beeld een seizoen lang in een banner voor de rubriek ‘Gentse Zomer 2017’

Slachthuisbrug – ‘Het rode meisje’ – pic persblog.be

De grote betrokkenheid op de sociale media op afgelopen zaterdag en op zondagochtend, leverde het bewijs hoezeer de Gentenaar aan het beeld van ‘Het rode meisje’ gehecht is. Die betrokkenheid werd tastbaar door het aantal likes in een vijftal Gentse facebookpagina’s op ons dubbelbericht (beeld verdwenenbeeld terecht). Die likes overtroffen ons record dat betrekking heeft op het meest gelezen artikel in persblog.be: ‘Er waren toen nog zekerheden in het leven’  – met name méér dan een halve K aan likes.

pic Didier Ysebaert – facebookgroep ‘Dat és mijn Gent

persblog.be nam het voortouw in deze historie. Op zaterdagmiddag werd de verdwijning van het beeld vastgesteld en door deze blog opgepikt. De enige (online) krant die er over de verdwijning berichtte, kwam tweemaal uren na publicatie op persblog.be met een bericht. De eerste keer een halve dag later, op zaterdagavond, zelfs met foute feiten, als zou de kunstenaar niet bekend geweest zijn. Op zondagmiddag klaarde deze blog middels een telefoontje met de kunstenaar uit wat er precies was gebeurd. Drie uur later deed die krant dit nog eens over. Sociale media als bron bestaan officieel niet in de hoofden van mainstream journalisten. Ijdel zijn is één ding. Slordig omgaan met fact checks een ander. Lees op deze blog: De “Loreleie” is weg

Volgende editie – 17

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE ZOMER in 2019 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2018-2019 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT