GENTSE ZOMER 2019 – Waar de tijd bleef stille staan…


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

GENTSE ZOMER in 2019 – ARTIKELOVERZICHT
Huidige editie – 08

.GENTSE ZOMER 2019 – 24 mei 2019 – ‘Het seizoen’ is in een spurt getreden! Gedreven door het goede weer kammen we nog meer dan anders de stad uit op zoek naar bezienswaardigheden die verbazen…

Deze editie van de rubriek ‘Gentse Zomer’ volgt sneller dan gewoonlijk op de vorige. Ze is bedoeld om bij te benen. Wie de hamburgerversie van deze editie verkiest, bekijkt het videojournaal. Wie graag een ober aan tafel krijgt, leest ook de uitleg onder de video. Smakelijk!

Omdat het leven al jachtig genoeg is, openen we met een beeld waarop de tijd schijnbaar is blijven stilstaan, net zoals op de coverfoto, waarop de Stoppelstraat staat, overigens .

Ketelvest vorige zondag. Geflankeerd: door het oud Gerechtshof en de Ketelpoort. De Ketelvest is het oudste verbindingskanaal tussen Leie en Schelde. Het werd in de 11e eeuw gegraven

VIDEOJOURNAAL

Lees tekst en uitleg onder het videojournaal

VIZIER: ♦ Krommenelleboog & Twaalfkameren

Beluik ♦ Krommenelleboog

Eén van de vele beluiken of cités die de stad rijk is. Over deze hebben we echter nog niet veel gehoord noch gelezen. Inventaris Onroerend Erfgoed weet hoe het er binnenin uitziet in de huisjes: “De binnenindeling bestaat uit een voorkamer op de begane grond, waarachter zich een ondiepe kelder met opkamer bevindt; twee kleinere kamers op de verdieping en valse zolder.”

Beluik ♦ Twaalfkameren

Ook het bestaan van dit beluik of cité is een redelijk goed bewaard geheim. Begin april zijn hier renovatie werken gestart. Toen we er voor het eerst in januari 2018 een kijkje gingen nemen, stond alles nog in verval – met open deuren en al! Hier weten we dus uit eigen waarneming hoe het er van binnen uitziet… althans hoe het er uitzag voor de renovatiewerken.

Twaalfkameren – beluik in renovatie

CURIEUS:  Iepenstraat & Prinses Clementinalaan & Achterstraat  ♦ Sint-Pietersnieuwstraat & Achilles Musschestraat & Boeksteeg   

Oude muurreclames ♦ Iepenstraat & co Prinses Clementinalaan & Achterstraat

Een oude geschilderde gevelreclame siert nog de Iepenstraat, gelegen in de zogenaamde Gentse “Linkeroever”. Eerder ontdekten we er ook in de Achterstraat, hoek Azaleastraat in Sint-Amandsberg en bij het Sint-Pietersstation aan de kant van de Prinses Clementinalaan.

Iepenstraat – margarine ‘Solo’
Prinses Clementinalaan – ‘cigarettes Marqué’
Achterstraat – ‘Sunlight’

Verwijderde “straatversieringen” Sint-Pietersnieuwstraat & Achilles Musschestraat & Boeksteeg

De graffiti muur – waarover we nog berichtten in de vorige editie – is overschilderd. Dit is in de Sint-Pietersnieuwstraat. Schreven we niet dat de gevel blijkbaar eerst in 2016 diende voor politieke propaganda en voorts recent voor een commerciële boodschap? De geveltegel met opschrift ‘Eternit’ aan het beluik van de Achilles Musschestraat, nog te zien in juni 2017, was in januari 2018 verwijderd. En het fake straatnaambord ‘Facebookstraat’ dat er hing in april 2016 onder het officiële straatnaambord ‘Boeksteeg’, werd enkele maanden later verwijderd. Na onze publicatie erover. Impact of toeval?

De graffiti muur ♦ Sint-Pietersnieuwstraat

Eind 2016: Sint-Pietersnieuwstraat

Afgelopen donderdag: Sint-Pietersnieuwstraat – overschilderd

Tot mei 2019: Sint-Pietersnieuwstraat –

De geveltegel  Achilles Musschestraat

Achilles Musschestraat – beluik

2018: Achilles Musschestraat – witte plek op de plaats van de tegel

2017: Achilles Musschestraat – mét rode ‘Eternit’-tegel

Het fake straatnaambord ♦ Boeksteeg

2016: Boeksteeg – Facebooksteeg

Nu: Boeksteeg – zonder ‘Facebooksteeg’

WAT MEN ZEGT:   Rozebroeken ♦ Stoppelstraat

Fout in gazet Rozebroeken

We vitten niet op elke fout die onder ons oog danst bij het doornemen van de media. Maar dit? Il faut le faire! Het recreatie- en natuurdomein ‘Rozebroeken’ werd in de krant HNB van vorige maandag herhaaldelijk en consistent fout gespeld. ‘RozeNbroeken’ staat er over de hele lengte van het artikel te lezen, zowel in de online versie als in de printversie van de krant. Fouten maken in eigennamen is toch het laatste wat je van mainstream journalisten zou mogen verwachten? Hoe lokaal is deze lokale correspondent?

Rozebroeken – HNB online op maandag 20.05.2019

Oude affiche ♦ Stoppelstraat

Il faut le faire: Wie hangt nu een oude affiche van de Papegaaifeesten 2018 voor zijn raam?! De exacte datum voor de Papegaaifeesten in 2019 is 15 juni! De foto dateert van afgelopen donderdag. Stoppelstraat… waar de tijd bleef stille staan?

Stoppelstraat – Opgepast: OUDE AFFICHE Papegaaifeesten 2018

BIJZONDER PATRIMONIUM:  ♦ Dukkeldamstraat & Jan Van Stopenberghestraat   ♦ Pilorijnstraat & Antwerpsesteenweg   ♦ Het Kamp  ♦ Kortrijksesteenweg   ♦ Koopvaardijlaan

Elektrische stations ♦ Dukkeldamstraat & Jan Van Stopenberghestraat   

Dit hoekgebouw met de Meulesteedsesteenweg en de Dukkeldamstraat draagt het opschrift ‘Alles electrisch’ [sic]. In 1903 is elektriciteit beschikbaar in de stad! Er komt een ‘regie voor gas en elektriciteit’. A.E.G. en Union Electrique bouwen een elektrische centrale. Er waren nog elektrische onderstations in o.m.: de Kattenberg, de Bomastraat, de Kwakkelstraat en de Jan Van Stopenberghestraat… De installatie in de laatst genoemde straat kwam er pas in 1930. De vraag naar elektriciteit was toen immers al fors gestegen. Het gebouw staat  leeg. In 2017 heette het daar nog: ‘Tijuana’ en was een bar voor de jeugd.  De laatste exploitant heette ‘BBQ Sticky Fingers’. Opzij was er ook een club. 

Jan Van Stopenberghestraat – hoek Schuurkenstraat

Dukkeldamstraat – hoek Meulesteedsesteenweg

Art déco ♦ Pilorijnstraat & Antwerpsesteenweg

Aan de achterkant van de ‘Dossche Sport’ fietsenwinkel, met hoofdingang aan de Antwerpsesteenweg, is het nog duidelijker: dit huis heeft Art déco kenmerken. De achterkant van het gebouw bevindt zich aan de Pilorijnstraat. Dit is Sint-Amandsberg bij de Dampoort. 

Anwerpsesteenweg – Dossche Sport

Pilorijnstraat – achterkant ‘Dossche Sport’

Co-housing  Het Kamp

28 woningen op 11.000 m2: dit is het co-housingproject ‘Gecco’ in de buurt van de Gentbrugse Meersen. ‘Het Kamp’ is de straatnaam in Gentbrugge. Wat het project bijzonder maakt, is dat het project niet vertrekt van een bedrijfs- of schoolsite – zoals bv. in de Malmar of in Meerhem – waarin dan gerenoveerd wordt, maar van tabula rasa...

Het Kamp, Gentbrugge

Bunker ♦ Kortrijksesteenweg

Jos Billen, lid van de facebookgroep ‘Gent- Oud en heden’ postte foto’s van de laatst overgebleven bunker bij het ziekenhuis O.L.V.-Maria Midellares aan de Kortrijksesteenweg in Sint-Denijs-Westrem. Er zijn er twee afgebroken. “Ze waren versierd met ionische zuilen en Griekse vazen die werden gerecupereerd van een zuilengalerij” stelt hij. Als we het goed voor hebben, zijn de verdwenen bunkers gesneuveld bij de verbreding van de brug over de nabijgelegen ringvaart.

Kortrijksesteenweg – Sint-Denijs-Westrem – ziekenhuis Maria Middelares – pic Jos Billen

 Betoncentrale  Koopvaardijlaan

De betoncentrale aan de Koopvaardijlaan – ornament en symbool voor de Nieuwe Dokken – wordt vooralsnog afgebroken… dixit HNB

Koopvaardijlaan – oude betoncentrale van  ‘Inter-Beton’

OUDE WIELEN: ♦ Woodrow Wilsonplein ♦ De Pintelaan ♦ Nazareth 

VWt2 ♦ Woodrow Wilsonplein

Een oldtimer VW t2 inzetten om migraine aan te kaarten. Dit deden ze tijdens ‘De Week van de Migraine‘, welke vorige week plaats vond, maar allicht menigeen ontgaan is. Het was er om te doen om de rol van de apotheker in de verf te zetten.

Woodrow Wilsonplein – VW t2

VW t3 camper  De Pintelaan

Een VW t3 camper. Dit model werd gebouwd tussen 1979-1990. Staat het op te warmen voor het reisseizoen?

De Pintelaan – VW t3

Citroën Traction Avant ♦ Nazareth 

Een Citroën Traction Avant – gemaakt voor en na   WO II. Dit exemplaar komt vers vanonder de kippenstront en de konijnenpies.

Nazareth – Traction Avant

Volgende editie – 09

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE ZOMER in 2019 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2018-2019 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT