persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina
.GENTSE ZOMER 2019 – 28 mei 2019 – In deze editie: café ‘Macaco’, oldtimers, paardenkoets, buurtfeesten, merkwaardige oude huisjes en de “Slaphangersstraten“.
blikvanger ♦ Oldtimer busje
Contributiebrug, Coupure – Met een VW t2a busje, dat vijftig jaar geleden werd geproduceerd, het reisseizoen inzetten… “de max, waa!”
WAT MEN ZEGT ♦ cafe ‘Macaco’
Antwerpsesteenweg, Sint-Amandsberg – Het was een café met een “bepaalde reputatie”. Het staat al jaren leeg, en nu is het te koop, samen met de droogkuis van naast de deur. Het café stamt uit een tijdperk dat er langsheen deze steenweg in Sint-Amandsberg nog menig café floreerde. Deze tijd lijkt wel definitief gedaan. Ook de ‘Amandus van Gent’, voorheen, ‘For Ever’, overleefde de “drooglegging” van de straat niet. Hij ging recent dicht.
In 2012 werd café ‘Macaco’ nog gekraakt. Toen stond het al jaren leeg. Het café was zeer populair in de jaren 1980 en 1990. Het lééfde er ’s nachts. Kenners zeggen dat het niet enkel een eet- en danstent was, maar ook een speelhol. En dat de serveuses wel tot meer bereid waren dan opdienen… Het café is ook verbonden met de notoire cafébaas Luc De Craemer. Zonder zijn naam te noemen, verwezen we naar hem in ons dossier over ‘De schandalen van Gent’ als maat van de veroordeelde onderzoeksrechter Guy Jespers.
De Craemer lichtte, begin de jaren 1980, de toenmalige bank ASLK aan de Normaalschoolstraat op, middels het vervalsen van een cheque. Lees op deze blog: Decennium-wende ’70-’80: De schandalen in Gent Tijdens WO I, toen het café een gewoon “dorpscafé” was en ‘herberg Saint-Amand’ heette, deelde het letterlijk in de brokken van een neergestorte Duitse Zeppelin. De Britse piloot Reginald Warneford haalde deze “vliegende sigaar” in zijn dubbeldekker neer door het droppen van granaten. Lees op deze blog: Spitaalpoortbeluik, Warneford- en Tienmeterstraat
CURIEUS ♦ voormuide
Voormuide – We zullen missen: de viervoeters in de stad die zich steeds aankondigen met een vrolijke “klik-klak klik-klak”. We zijn nog steeds erg curieus naar de echte reden waarom ze weg moeten vanaf begin volgend jaar. De officiële reden, als waren de paardenkoetsen” niet meer van deze tijd”, en dat ze “niet passen in een modern stadstoerisme”- dixit de Stad – is toch maar een zwakke uitleg…
FEEST & MUZIEK ♦ buurtfeest fernand ♦ ’t hoefke ledeberg ♦ groene vallei ♦ ’t blokske rond
Ferdinand Lousbergskaai – De rommelmarkt van het ‘Buurtfeest Fernand’ startte op zaterdagmorgen onder zware wolken. Het werd gradueel beter na de middag, toen de kinderanimatie in het nabijgelegen koningin Astridpark op toeren draaide. Akoestische jamsessies vulden de avond tot in de late uren. Op de affiche: Raffaello Visconti. Lees over het waarom van het Visserijkanaal in parallel met de Nederschelde
Hoefijzerstraat – Kleine Kerkstraat – Doorgangstraat, Ledeberg – Op zaterdag vond de rommelmarkt plaats. In de vroege uurtjes hing er een druilbui boven de hoofden. Maar ook toen kon dit de pret niet bederven. Een doedelzakband blies met fors gespannen kaken het goeie weer in de markt. Op zondagnamiddag stond de band ‘Killing Ruud’ op het menu. Lees over de “valse heilige” in de kerk van Ledeberg
Groene Vallei – Nieuwe Wandeling – A walk in the park heeft een dubbele betekenis in het Engels. Zowel letterlijk als figuurlijk. Figuurlijk betekent het dat het gemakkelijk was. En ja, niet enkel gemakkelijk te vinden, ook zeer aangenaam om er te vertoeven: de rommelmarkt en het feest in het park aan de Groene Vallei van vorige zaterdag.
Voor de niet-Gentenaars – want die groep lezers van persblog.be wordt wel heel talrijk – een “nieuwe wandeling” werd het niet. We zijn hier al eerder geweest. Bekijk de video op deze blog over de Groene Valleifeesten 2018 De ‘Nieuwe Wandeling’ is de naam van de straat langsheen het park. Ook nog bekend voor de plek waar de gevangenis staat.
Nekkersput – Perzikstraat – Peerstraat – Ook in dit deel van de Brugse Poort – bij het zwembad aan de Rooigem en de Bourgoyen – werd een rommelmarkt gehouden. Onder de noemer “‘t Blokske rond” werd ook nog flink gefeest… in een wielrennerstruitje. Omdat het thema ‘kermiskoers’ was, verzochten de organisatoren de deelnemers ook de benen glad te scheren! LOL De foto’s zijn van Julie Descamps
BIJZONDER PATRIMONIUM: ♦ krommenelleboog ♦ zilverenberg ♦ steendam ♦ Liverpoolstraat ♦ Prosper Claeysstraat ♦ Slinke Molenstraat ♦ rooigemlaan ♦ roggestraat
Krommenelleboog – In een bocht van deze straat staat een merkwaardig huis uit 1852. De straat ligt in de buurt van de Coupure Rechts. Lees ook op deze blog: Iepensteeg, groots in haar onooglijkheid
Zilverenberg – Dit huisje staat in de genoemde straat die uitkomt op de Kalvermarkt en is eigendom van het Sint-Lievenscollege. In oorsprong is deze woning uit de 17e eeuw. De wijk waarin het ligt, vormt een aaneengesloten gebied met straten als ‘Houtbriel – Gildestraat – Zilverenberg – Kalvermarkt – Tussen ’t Pas’, en ligt ten zuidoosten van Sint-Jacobs en sluit aan het uiterste eind aan bij Portus Ganda.
Steendam – Ten noorden van de wijk, in Steendam, staat tevens een 17e eeuws huisje, zij het dan helemaal aan het eind van die eeuw gebouwd: ‘Huis De Claevere’ uit 1697. Ook al zijn beid huisjes binnen dezelfde eeuw gebouwd, je ziet al duidelijk dat de bouwstijl is geëvolueerd van ‘Vlaamse Renaissance’ naar ‘Barok’.
Liverpoolstraat – Prosper Claeysstraat – Slinke Molenstraat – Aan het begin van de 20e eeuw werden in de stad quasi gelijktijdig rijen sociale woonhuizen opgetrokken die er nagenoeg identiek uitzagen. Het begon bij het station in de wijk Sint-Pieters-Aaigem met die zogenaamde “slaphangershuizen”, in het bijzonder aan de Prosper Claeysstraat. Verder werd zowat een kopie gebouwd aan de Liverpoolstraat aan de Muide. Een derde rij ligt aan de Slinke Molenstraat in de wijk de Brugse Poort. “Slaphangershuizen” was een volkse benaming verwijzend naar de bewoners die in de regel bejaard waren… LOL Lees op deze blog: Drieling der “Slaphangersstraten”
Rooigemlaan – Roggestraat, Bloemekeswijk – Tegen WO I herhaalde dit scenario van gelijkaardig en gelijktijdig opgetrokken sociale woningen zich aan de Roggestraat, in de Bloemekeswijk, en aan de Rooigemlaan. De architectuur van deze reeks verschilt van de reeks uit de voorgaande periode.
OUDE WIELEN: ♦ land rover defender ♦ opel kadett
Diksmuidestraat – Tussen 1983 en 2012 werd deze Land Rover Defender gefabriceerd. Een kleine dertig jaar quasi hetzelfde model. Very British, very conservative… Deze auto is een promotieauto voor vastgoed Agence Rosseel. De Diksmuidestraat ligt vlakbij de wijk die in de volksmond “Het Miljoenenkwartier” wordt genoemd. Lees ook op deze blog: Eind ’70, in en rond het “Miljoenenkwartier”
La Flandre Profonde – Deze sympathieke kleine gezinswagen spotten we in de buurt van het Kluisbos, nabij Kluisbergen, Ruien… in de Vlaamse Ardennen dus. Het dateert van het einde van de jaren 1960, begin de jaren 1970. Het is een Opel Kadett B die vrij veel succes kende in onze contreien.
straten: ♦ bustocht met start aan ‘de zuid’
STRATEN – Voor wie het gemist zou hebben op de sociale media: We sprintten in de bus van ‘de Zuid’ via de Lammerstraat, naar de Sint-Pietersnieuwstraat, het Sint-Pietersplein, de Overpoortstraat naar de Zwijnaardsesteenweg…
Lees ook op deze blog: