GENTSE ZOMER 2019 – De week


header copie - aangepast persblog.be - kopie (2)persblog.be – Verhalen uit en over Gent – naar hoofdpagina

GENTSE ZOMER in 2019 – ARTIKELOVERZICHT
Huidige editie – 09

.GENTSE ZOMER 2019 – 28 mei 2019 – In deze editie: café ‘Macaco’, oldtimers, paardenkoets, buurtfeesten, merkwaardige oude huisjes en de “Slaphangersstraten“.

blikvanger  Oldtimer busje

Contributiebrug, Coupure – Met een VW t2a busje, dat vijftig jaar geleden werd geproduceerd, het reisseizoen inzetten… “de max, waa!”

Contributiebrug – kruispunt Coupure Links en Nieuwe Wandeling – VW t2

Contributiebrug – kruispunt Coupure Rechts – VW t2a – eind jaren ’60 tot 1971

Contributiestraat – richting Begijnhoflaan – VW t2a

WAT MEN ZEGT ♦ cafe ‘Macaco’

Antwerpsesteenweg, Sint-Amandsberg – Het was een café met een “bepaalde reputatie”. Het staat al jaren leeg, en nu is het te koop, samen met de droogkuis van naast de deur. Het café stamt uit een tijdperk dat er langsheen deze steenweg in Sint-Amandsberg nog menig café floreerde. Deze tijd lijkt wel definitief gedaan. Ook de ‘Amandus van  Gent’, voorheen, ‘For Ever’, overleefde de “drooglegging” van de straat niet. Hij ging recent dicht. 

Antwerpsesteenweg -café Macaco

In 2012 werd café ‘Macaco’ nog gekraakt. Toen stond het al jaren leeg. Het café was zeer populair in de jaren 1980 en 1990. Het lééfde er ’s nachts. Kenners zeggen dat het niet enkel een eet- en danstent was, maar ook een speelhol. En dat de serveuses wel tot meer bereid waren dan opdienen… Het café is ook verbonden met de notoire cafébaas Luc De Craemer.  Zonder zijn naam te noemen, verwezen we naar hem in ons dossier over ‘De schandalen van Gent’ als maat van de veroordeelde onderzoeksrechter Guy Jespers.

De Craemer lichtte, begin de jaren 1980, de toenmalige bank ASLK aan de Normaalschoolstraat op, middels  het vervalsen van een cheque. Lees op deze blog: Decennium-wende ’70-’80: De schandalen in Gent Tijdens WO I, toen het café een gewoon “dorpscafé” was en ‘herberg Saint-Amand’ heette, deelde het letterlijk in de brokken van een neergestorte Duitse Zeppelin. De Britse piloot Reginald Warneford haalde deze “vliegende sigaar” in zijn dubbeldekker neer door het droppen van granaten. Lees op deze blog: Spitaalpoortbeluik, Warneford- en Tienmeterstraat   

Het café in 1900 -pic Erfgoedbank Land van Rode

CURIEUS  voormuide   

Voormuide – We zullen missen: de viervoeters in de stad die zich steeds aankondigen met een vrolijke “klik-klak klik-klak”. We zijn nog steeds erg curieus naar de echte reden waarom ze weg moeten vanaf begin volgend jaar. De officiële reden, als waren de paardenkoetsen” niet meer van deze tijd”, en dat ze “niet passen in een modern stadstoerisme”- dixit de Stad – is toch maar een zwakke uitleg…

Voormuide – paardenkoets

FEEST & MUZIEK   buurtfeest fernand ♦ ’t hoefke ledeberg ♦ groene vallei ♦ ’t blokske rond

Ferdinand Lousbergskaai De rommelmarkt van het ‘Buurtfeest Fernand’ startte op zaterdagmorgen onder zware wolken. Het werd gradueel beter na de middag, toen de kinderanimatie in het nabijgelegen koningin Astridpark op toeren draaide. Akoestische jamsessies vulden de avond tot in de late uren. Op de affiche: Raffaello Visconti. Lees over het waarom van het Visserijkanaal in parallel met de Nederschelde

Ferdinand Lousbergskaai – Rommelmarkt tijdens Buurtfeest Fernand

Hoefijzerstraat – Kleine Kerkstraat – Doorgangstraat, Ledeberg Op zaterdag vond de rommelmarkt plaats. In de vroege uurtjes hing er een druilbui boven de hoofden. Maar ook toen kon dit de pret niet bederven. Een doedelzakband blies met fors gespannen kaken het goeie weer in de markt. Op zondagnamiddag stond de band ‘Killing Ruud’ op het menu. Lees over de “valse heilige” in de kerk van Ledeberg

Doorgangstraat – Doedelzakspelers op de rommelmarkt

Groene Vallei – Nieuwe Wandeling – A walk in the park heeft een dubbele betekenis in het Engels. Zowel letterlijk als figuurlijk. Figuurlijk betekent het dat het gemakkelijk was. En ja, niet enkel gemakkelijk te vinden, ook zeer aangenaam om er te vertoeven: de rommelmarkt en het feest in het park aan de Groene Vallei van vorige zaterdag. 

Voor de niet-Gentenaars – want die groep lezers van persblog.be wordt wel heel talrijk – een “nieuwe wandeling” werd het niet. We zijn hier al eerder geweest. Bekijk de video op deze blog over de Groene Valleifeesten 2018 De ‘Nieuwe Wandeling’  is de naam van de straat langsheen het park. Ook nog bekend voor de plek waar de gevangenis staat.

Nekkersput – Perzikstraat – Peerstraat – Ook in dit deel van de Brugse Poort – bij het zwembad aan de Rooigem en de Bourgoyen – werd een rommelmarkt gehouden. Onder de noemer “‘t Blokske rond” werd ook nog flink gefeest… in een wielrennerstruitje. Omdat het thema ‘kermiskoers’ was, verzochten de organisatoren de deelnemers ook de benen glad te scheren! LOL De foto’s zijn van Julie Descamps

BIJZONDER PATRIMONIUM:  ♦ krommenelleboog ♦ zilverenberg ♦ steendam  Liverpoolstraat ♦ Prosper Claeysstraat ♦ Slinke Molenstraat ♦ rooigemlaan ♦ roggestraat

Krommenelleboog – In een bocht van deze straat staat een merkwaardig huis uit 1852. De straat ligt in de buurt van de Coupure Rechts. Lees ook op deze blog: Iepensteeg, groots in haar onooglijkheid

Krommenelleboog – Huis uit 1852

Zilverenberg Dit huisje staat in de genoemde straat die uitkomt op de Kalvermarkt en is eigendom van het Sint-Lievenscollege. In oorsprong is deze woning uit de 17e eeuw. De wijk waarin het ligt, vormt een aaneengesloten gebied met straten als ‘Houtbriel – Gildestraat – Zilverenberg – Kalvermarkt – Tussen ’t Pas’, en ligt ten zuidoosten van Sint-Jacobs en sluit aan het uiterste eind aan bij Portus Ganda.

Steendam – Ten noorden van de wijk, in Steendam, staat tevens een 17e eeuws huisje, zij het dan helemaal aan het eind van die eeuw gebouwd: ‘Huis De Claevere’ uit 1697. Ook al zijn beid huisjes binnen dezelfde eeuw gebouwd, je ziet al duidelijk dat de bouwstijl is geëvolueerd van ‘Vlaamse Renaissance’ naar ‘Barok’.

Zilverenberg bij Kalvermarkt
Steendam

Liverpoolstraat – Prosper Claeysstraat – Slinke Molenstraat Aan het begin van de 20e eeuw werden in de stad quasi gelijktijdig rijen sociale woonhuizen opgetrokken die er nagenoeg identiek uitzagen. Het begon bij het station in de wijk Sint-Pieters-Aaigem met die zogenaamde “slaphangershuizen”, in het bijzonder aan de Prosper Claeysstraat. Verder werd zowat een kopie gebouwd aan de Liverpoolstraat aan de Muide. Een derde rij ligt aan de Slinke Molenstraat in de wijk de Brugse Poort. “Slaphangershuizen” was een volkse benaming verwijzend naar de bewoners die in de regel bejaard waren… LOL Lees op deze blog: Drieling der “Slaphangersstraten”

Prosper Claeysstraat

Liverpoolstraat

Slinke Molenstraat

Rooigemlaan – Roggestraat, Bloemekeswijk – Tegen WO I herhaalde dit scenario van gelijkaardig en gelijktijdig opgetrokken sociale woningen zich aan de Roggestraat, in de Bloemekeswijk, en aan de Rooigemlaan. De architectuur van deze reeks verschilt van de reeks uit de voorgaande periode.

Rooigemlaan

Roggestraat – pic Inventaris Onroerend Erfgoed

OUDE WIELEN: ♦ land rover defender  ♦ opel kadett 

Diksmuidestraat – Tussen 1983 en 2012 werd deze Land Rover Defender gefabriceerd. Een kleine dertig jaar quasi hetzelfde model. Very British, very conservative… Deze auto is een promotieauto voor vastgoed Agence Rosseel. De Diksmuidestraat ligt vlakbij de wijk die in de volksmond “Het Miljoenenkwartier” wordt genoemd. Lees ook op deze blog: Eind ’70, in en rond het “Miljoenenkwartier”

Diksmuidestraat – Land Rover Defender 1983-2012

La Flandre ProfondeDeze sympathieke kleine gezinswagen spotten we in de buurt van  het Kluisbos, nabij Kluisbergen, Ruien… in de Vlaamse Ardennen dus. Het dateert van het einde van de jaren 1960, begin de jaren 1970. Het is een Opel Kadett B die vrij veel succes kende in onze contreien.

La Flandre profonde – Opel Kadett B – eind ’60 – begin ’70

straten: ♦ bustocht met start aan ‘de zuid’ 

STRATEN – Voor wie het gemist zou hebben op de sociale media: We sprintten in de bus van ‘de Zuid’ via de Lammerstraat, naar de Sint-Pietersnieuwstraat, het Sint-Pietersplein, de Overpoortstraat naar de Zwijnaardsesteenweg…

Volgende editie

Terug naar hoofdpagina

NAAR ARCHIEVEN

Naar Facebook

 

 

Lees ook op deze blog:

GENTSE ZOMER in 2019 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2018-2019 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2017-2018 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016_2017 in ARTIKELOVERZICHT
GENTSE WINTER in 2016-2017 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT
GENTSE ZOMER in 2016 – ARTIKELOVERZICHT