Gentse Zomer 2024 – 05

GENTSE ZOMER 2024 09 april 2024 Dit is de vijfde editie van deze rubriek in het nieuwe zomerseizoen. Met o.a.: Oprichtster ‘Poezenboot’ overleden,  Gallische hoeve, gekleurde z/w foto’s, ‘Turks-Gents Erfgoed’, ‘RR’ in ‘DS’, Gluren bij de buren, Halvemaanstraat, ‘I love technology’, witte straatnamen…

VOLKMieke Schuddinck (71) – de initiatiefneemster van ‘De Poezenboot‘ – is gisteren, maandag, overleden. Zo meldden haar kinderen Kim en Ellie De Grauwe op facebook
‘IOFPA – De Poezenboot’ is uitgegroeid tot een internationale dierenbeschermingsorganisatie. De boot ‘Caprice’ ligt ter hoogte van de Nieuwevaart 300. Ellie De Grauwe zet het werk van haar moeder verder. 
Eind oktober 2023 haalde ‘De Poezenboot’ nog het nieuws doordat de organisatie 40 “afgedankte” broodfokhonden had opgevangen. Het ging dus allang niet meer alleen over katten. Mieke Schuddinck nam het initiatief voor de boot ergens in de jaren ’80. Haar boot was en is voor iedereen een begrip in Gent.
Alfons Braeckmanlaan, Sint-Amandsberg – Tania De Mulder: “Het openingsweekend van de Gallische hoeve op de grens va Sint-Amandsberg en Destelbergen had geluk met het weer…. Een groep mensen keerden een weekendje terug naar de ijzertijd en leefden een weekend in en rond de hoeve. Zaterdag was het publiek welkom voor demonstraties en toelichting en vanaf nu tot oktober blijft de hoeve een museum (zonder inleving) met beperkte openingsuren. Enkele beelden van afgelopen zaterdag…”

OttergemsesteenwegFietstaxi. Bv.: van het ‘Open Huis Otterken‘ tot bij u thuis…
STAD – “Hebt u zich ook al afgevraagd hoe een oude foto er in kleur zou uit zien? En, of houdt u ook van de stad Gent? Dan is dit boek met ingekleurde zwart-wit foto’s die ik maakte iets voor u. De foto’s zijn allen met de hand ingekleurd via digitale penselen en verf. Het is geen leesboek maar een boek die met de tijd in waarde stijgt doordat het om uniek ingekleurd beeldmateriaal gaat en foto’s op papier zijn heel wat anders dan op internet.” Dixit ‘Noenkel Bas‘ op facebook. Bestellen kan hier
Als voorbeeld: Werksters bij ‘Baertsoen Buysse’
BLOG – Het verhaal over ‘Er waren toen nog zekerheden…‘ oogstte meer dan 500 “likes” in facebookgroep ‘Gent in oude foto’s en afbeeldingen‘.  En dit is maar één van de vele facebookgroepen waar we aktief zijn… (pic uitklikbaar)

Godshuizenlaan – ‘STAM‘ opent vanaf zondag 21 april 2024 (tot het eind van het jaar) een tentoonstelling over ‘Turks-Gents erfgoed‘. Lees ook op deze blog: ‘Turkije aan de Leie‘ 
“In het voorjaar van 2022 startte het traject Gents-Turks erfgoed, een samenwerking van Erfgoedcel Gent, ‘STAM’, Burgerplicht vzw en een netwerk aan verenigingen. De Turkse migratie naar Gent is ondertussen bijna 60 jaar oud. Bijna een tiende van de Gentenaren heeft Turkse roots.” Dixit Stad Gent – De foto’s tonen de Sleepstraat

EVENT – Fanaten van spelletjes, films, animatie… konden afgelopen weekend hun fantasie weer botvieren in ‘Flanders Expo’ alwaar de zoveelste editie van ‘Facts‘ plaats vond. De deelnemers meten zich een kostuum aan van één van hun favorieten. Volgens de organisatoren kwamen ca. 32.000 deelnemers opdagen. – pic Facts
STAD – De krant ‘De Standaard‘ wijdde afgelopen weekend een verhaal aan de 90-jarige zoektocht naar het verdwenen paneel van de ‘Rechtvaardige Rechters‘, onderdeel van het ‘Lam Gods’, kunstwerk van de gebroeders Van Eyck.
In het artikel staat een passage over de weigering van het gerecht om in te gaan op een afpersingsbrief om het paneel te verruilen voor losgeld. “Vijf jaar later werd dan wel 225.000 frank betaald voor een kopie. Tien keer zo veel als wat men over had voor het origineel. Onbegrijpelijk, toch?” Aan het woord zijn procureur Caroline Dewitte en resercheur Tony Vermeersch.
Deze quote versterkt de piste dat “de kopie belangrijker is dan het origineel“. Lees over deze piste op deze blog: ‘Rechtvaardige Rechters’ in Orval? – pic De Standaard
Moutstraat – ‘Gluren bij de buren’ schreven we op 29 maart 2020 op deze blog
Wat toen een verkrotte opbrengstwoning was met looks uit de jaren ’60 (foto hierboven) is vandaag volledig kaal geslagen.
‘Upgrade Estate’ heeft het gekocht. Het terrein blijft nu al een paar maanden onaangeroerd. Werktuigen en bouwmaterialen staan er te staan, c.q. liggen er te liggen. Problemen met de bouwvergunning?

De plek ligt tegenover de nieuwe werk-woonwijk bij de Toemaattragel – Moutstraat – Foreestelaan aan de Opperschelde, een project van de Antwerpse bouwonderneming ‘Van Roey’ die het Gentse ‘Maes’ heeft overgenomen. Meer recent toonden we op deze blog beelden van het project eind 2022.
Brandstraat – Afgelopen zondag vond een indoor rommelmarkt plaats in de ‘Sint-Antoniuskring’. Bekijk de data voor komende markten aldaar. (pic uitklikbaar)

Halvemaanstraat, Meerschstraat (tot 1977) – De huidige Halvemaanstraat dankt haar naam aan de oude herberg ‘In d’halve maan’ die zich bevond op de hoek van de Antwerpsesteenweg met de Halvemaanstraat (nu Turkse bakker). Achter de herberg groeide een volkswijk die volgebouwd werd met arbeiderswoningen en beluiken. Citees zoals: Halvemaansteeg, Van Heckesteeg, Tuinsteeg, Veldsteeg, Vanhautesteeg en de Gezusters Hostesteeg verdwenen voorgoed in de jaren ’60 en ’70.
In die straat lag de ‘Maalderij Capiteyn‘, opgericht tussen 1883 en 1893 door de gebroers Capiteyn. De onderneming met een ketelhuis en kolenhok bleef bedrijvig tot 1975. Er waren 3 molens: peper, graan en kaneel. 
De maalderij werd ondergebracht in een voormalig koetshuis achter het woonhuis. Thans is niets meer overgebleven van dit gebouw. (Bron: Werner Bockstaele en Inventaris Onroerend Erfgoed   
Grote School V. Braeckman-Van Biezen‘ bevindt zich in dezelfde straat, aan de overkant. – pic Didier Ysebaert

Braemkasteelstraat, Gentbrugge – Het ‘Braemkasteel‘ op vorige donderdag.
Lees ons dossier over kastelen in Gentbrugge
EVENT – Een vier maanden durende tentoonstelling in het ‘Liberaal Archief’ (‘Liberas‘) aan het Kramersplein start op 17 april 2024. Het betreft ‘I love technology‘ die refereert naar de ‘Flanders Technology‘ beurzen van de jaren ’80-’90. 
Zie in dit verband ook de vorige editie van deze rubriek.

Kramersplein – In een voormalige school huist het ‘Liberaal Archief’ ofte ‘Liberas‘. Aan de gevel hangt een plakkaat met een woordje uitleg. Die werd er gebouwd in 1858.
Het Liberaal Archief verwerft in 1995 het volledige gebouw. Hier vindt de bovengenomde tentoonstelling ‘I love technology‘ plaats. (pic uitklikbaar)
GodshuizenlaanJapanse kerselaars omheen de ‘Bijloke’ staan in bloei. – pic Nano Qnoys
De Pintelaan – Ook hier staan Japanse kerselaars in hun fleur.
Sint-Pietersnieuwstraat – Het straatnaambord van het pad achter het Rectoraat (UGent) langsheen de Muinkschelde is “gewit” en dus onleesbaar.
Rudi  Devuyst meende hier enkele weken geleden nog de naam te hebben gelezen, namelijk die van filmmaakster Chantal Akerman

Haar bekendste film is ‘Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles‘ uit 1975. 
Wij gingen ook eens kijken. Langsheen het pad treffen we een “gewit” straatnaambord aan…
En inderdaad: het bord bij het pad langsheen de Schelde mag dan wit zijn, het bord bij de trap (aan de afzink) naar de parking van studentenrestaurant ‘De Brug’ is dit niet. Hier staat weldegelijk ‘Chantal Akermanstraat‘, een straatnaam die o.i. niet officieel is. Is die daar “klandestien” aangebracht? Dit zou ons niet verbazen. Eerder zagen we al Facebooksteeg ter vervanging van Boeksteeg (bij de Predikherenlei) en Wilhelm Rudolfstraat – ‘Vlaams Oudmeester in de Toogfilosofie’ (bij de Ottogracht)

Een achttal jaren geleden hadden we een gelijkaardige ervaring aan de voorkant van het Rectoraat. Ooit stond daar ‘Bataviaplein‘ als straatnaambord voor het plein tussen de ‘UFO’ en studentenrestaurant ‘De Brug’. Intussen is dit ene bord weg, maar tot op vandaag is het andere straatnaambord wit gemaakt. ↓
We hadden het erover in een editie van onze rubriek ‘Gentse Zomer’ in 2017. ‘Batavia’ was tot de onafhankelijkheid van Indonesië, de hoofdstad van de Nederlandse kolonie Nederlands-Indië. Herinner dat de universiteit werd opgericht ten tijde van Willem I
 ↓
Batavia‘ was ook de naam voor een berucht beluik aan de overzijde van de Sint-Pietersnieuwstraat. Die stond op de plek tussen “de Plateau en de Rozier”. – pic Ugent memorie
Lees op deze blog: Beruchte beluiken: ‘Batavia’ en ‘De Vreese’  
‘Batavia’ is ook de naam van een fietsers- en voetgangersbrug tussen Stapelplein en Schipperskaai. Die kwam er in 2012.
Ottergemsesteenweg – de graffiti ofte mural art in deze straat parallel met de Zwijnaardsesteenweg is er nog. We berichtten er al over midden december 2021 in een editie van onze rubriek ‘Gentse Winter’.
NIET OP DE AFSPRAAKIedereen weet dat het winkelcentrum aan de Zuid op apegapen ligt. Dit is al een hele tijd zo. We berichtten er vier jaar geleden al uitgebreid over. Als er mocht gezocht worden naar een nieuwe bestemming, dan schuiven wij van persblog.be het volgende idee naar voren: een tropisch zwembad met getijdenwerking, en dit in hartje stad! Maak tegelijk van het Woodrow Wilsonplein een zomerbar met strand tijdens het zomerseizoen! Gedaan met die dooie boel!
VOLK – Over John Massis, van wie we een tweetal verhalen op onze blog staan hebben, kregen we van Bert Lenny een anekdote cadeau! 
“Ik wil u een anekdote vertellen over John Massis. Ik ben muzikant accordeonist en keyboardspeler. Ik was op een bepaald moment op de kermis van Lokeren gevraagd om de mensen te animeren alsook stond John op de affiche samen met mij.

Hij moest enkel ijzer plooien, een moto tegenhouden met z’n tanden, een lange plank waarop langs beide kanten drie dames zaten opheffen… en typisch was ook de wit-gouden telefoongids van vroeger middendoor scheuren. Maar een moment is me steeds bijgebleven. John was zijn bekende ijzers – zowel dikke als dunne – aan het plooien, toen er vooraan bij het podium een 10-tal zware gasten stonden: motards gekleed in de zwarte lederen klederen, en flink wat getatoeëerd. Ze stonden den John uit te lachen, en smeten toen van die koperen halve franken naar hem toe ! Het werkte zodanig op John’s zenuwen dat hij één van die zware gasten op het podium uitnodigde om zo’n ijzer te plooien, wat uiteraard niet lukte !!! ↓

Toen nam John een ijzer en plooide die rond de pols van die man en “aub…eu’n kadootse van maa veur uh !“… Zijn kompanen lachten er nog mee, maar toen de   “uitverkorene” aan John vroeg om het ijzer terug van z’n pols te halen, begon John héél hard te lachen, en kreeg een daverend applaus van het aanwezige publiek. Iedereen riep: “ge moet den Massis maar niet uitlachen !“… De “uitverkorene” – met zijn ijzer rond zijn pols – smeekte, en weende zelfs, en vroeg aan den John om het eraf te halen, en John weigerde… De politie werd erbij gehaald, doordat zijn kompanen die  hadden opgebeld. Eén uur heeft het geduurd, die discussie met de politie en John. De bende motards heeft eerst hun excuses moeten aanbieden aan den John vooraleer hij dan toch het ijzer weer open plooide !”
Lees op deze blog ook: John Massis: “openbaar kunstbezit” middels zijn gebit en Judith over Massis: “Ik zal u altijd missen, mijn Beerke”

x

  • 'Gentse Zomer 2016'

Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook