GENTSE WINTER 2021-2022 17 december 2021  De elfde editie van deze rubriek is getiteld ‘Manila-Gent’ en bevat kleinere en grotere weetjes uit de stad, zowel uit de tegenwoordige tijd als uit de vergoane tijd.  

Henegouwenstraat – Wat kan een maker van een Gentse blog naar Eeklo drijven? Wel, een boekafdruk van, en commentaar op, een schilderijtje dat iemand in Sint-Amandsberg op zolder had liggen en dat klaarblijkelijk iets te maken heeft met de Filipijnse schrijver José Rizal (1861-1896), die ca. honderddertig jaar geleden in Gent verbleven heeft. Hij woonde er aan de Henegouwenstraat waar nu een lingeriewinkel is. Het originele huis is afgebroken. Er hangt een herinneringsplakkaat tegen de gevel van het huidige gebouw. Vier jaar geleden maakten we melding van het schilderijtje in een eerdere editie van de rubriek ‘Gentse Winter’ in deze blog. 
Recent nodigde Rizal-expert Lucien Spittael en zijn Filipijnse vrouw Madeline Abordo, wonende in Eeklo, ons uit voor een gesprek. En wat bleek daaruit: het schilderijtje heeft een plaats gekregen in het boek van een vriend van hem: Peter De Bruyn: ‘De Filipijnen, de eilanden van het westen’.
Peter De Bruyn: ‘De Filipijnen, de eilanden van het westen’.
Het genoemd werkje zou afkomstig zijn van een bekende Mexicaanse schilder José David (1909-1990), die mee in het zog van het Amerikaans leger naar de Filipijnen is getrokken en er vele tableaus maakte. Het bewuste schilderijtje is een illustratie op de verhalen van schrijver José Rizal.
Hoe het schilderijtje in Gent is geraakt, is een raadsel. Rizal kan het onmogelijk in zijn bezit hebben gehad. Hij was al dood toen de schilder nog moest geboren worden. Een piste is dat het zou zijn meegekomen met één van de vele Filipijnse vrouwen die gehuwd zijn met een Gentenaar/ Belg… Vast staat dat de huidige eigenares het gekocht heeft op de Prondelmarkt aan Sint-Jacobs, zowat twee decennia geleden.

Doornzelestraat, hoek Sleepstraat –  Lezeres Bea Lisa: “Aan de gevel van de bakkerij Merkez hangt nog een neon-reclame met het opschrift ‘EVADA‘. Die merknaam is een afkorting van Etienne Van Damme, eigenaar van een kleine fabriek van ondergoed in ‘Eske’ ofte Sint-Lievens-Esse. Vóór de bakkerij was daar een winkel met ondergoed en aanverante. Bea Lisa bracht dat aan op de facebookgroep van de gemeente en kreeg nogal wat reactie. De familie van de eigenaar zou die reclame heel graag in haar bezit krijgen.
Koophandelsplein – Op een zijgevel van het oud gerechtshof, thans nog Hof van Beroep, prijkt een plakkaat dat ‘Pedro de Gante‘ (1480-1572) in de herinnering houdt. Pedro of Piet was een minderbroeder die met de Spanjaarden mee naar Mexico zeilde en daar bij de indianen aan “goede werken” ging doen. Hij bekloeg zich in brieven aan Keizer Karel over de ruwe behandeling van de indiaanse bevolking door de Spaanse conquistadores
Het minderbroederklooster waarover sprake, lag op de plek waar het oude gerechtshof nu ligt.

Het is vreemd vast te stellen dat het standbeeld van Pedro dan niet bij het oud Gerechtshof  staat, maar wel op het Fratersplein. Dat Pedro het privilege had om brieven aan Keizer Karel te richten, wordt verklaard doordat hij een onecht kind zou zijn geweest van keizer Maximiliaan I (gehuwd met Maria van Bourgondië). Dit maakte van hem een (onechte) nonkel van keizer Karel, of een halfbroer van diens vader Filips de Schone.
Bagattenstraat – In gevangenisplunje en geboeid in de etalage? Qué?!
Het betreft een aandachtstrekker voor een winkel/ website van ‘escape games‘…

Jeruzalemstraat – zijstraat Nederkouter en parallelstraat van de Savaanstraat. Op de blog ‘Gent-Geprent‘ leren we: “Zo genoemd naar het nabij gelegen voormalig ‘Sint-Barbara in Jeruzalem’ klooster. Voorheen werd deze straat het Sint-Gillisstraatje genaamd. Het is een smal, gebogen straatje tussen de Nederkouter en Pollepelstraat en wordt door het Rozendaalken verbonden met de Bagattenstraat.”
Rozendaalken, tussen Jeruzalemstraat en Bagattenstraat – Een steegje met een beluik, waar tegenwoordig veel studenten huizen. Parallel ermee ligt de Sint-Liesbetsteeg, die enkel vanuit de Jeruzalemstraat kan betreden worden.
Sint-Liesbetsteeg
Eekhoekstraat, Laarne – Ook het Kasteel van Laarne doet mee aan de ‘Kerstmagie‘ met beeld en muziek in het thema van Kerstmis. Kerstmagie loopt tot en met 26 december. Tickets

STAD – ‘De Armste Week‘: werken gemaakt door bekende kunstenaars worden geveild voor het goede doel. Het gaat om unieke, high-quality kunstwerken. De kunstenaars zijn: Lectrr, Marec, Kim DuChateau, Quirit, Herr Seele, GAL, Karl Meersman en Steve Michiels.
De veiling loopt tot zondag 19/12 22u. Bieden kan hier
Geitstraat, Brugse Poort – Jan Vens postte op facebookgroep ‘Brugse Poort/ Rooigem‘ een paar foto’s van de Geitstraat uit omstreeks 1950, waar familieleden op staan met de rug naar het Biezenstuk. Die laatste straat kwam in het nieuws toen bekend werd gemaakt dat daar tegen 2023 een uitbreiding van sociale wooneenheden zal komen.
Het commentaar op de tweede foto door lezeres Hilda De Meyer: “We staan naast het kruidenierswinkeltje waar zowat van alles verkocht werd, ook tabak: boekjes en groenten en kruiden… Op de foto : Claudine en Christine, kleinkinderen van de winkelierster, en ik en mijn zus.”

In additie op ons verhaal over volkse plaatsaanduidingen die voor verwarring kunnen zorgen, voegden enerzijds lezeres Agnes Crispyn, en anderzijds lezer Erwin Storme er elk een begrip aan toe: ‘Permerense‘ of ‘Permanance‘ en ‘Refuge’…
Lezeres Agnes Crispyn: “Ooit gehoord van de “permerense” ? Komt van “permanance” en was een politiebureau aan de zijkant van het stadhuis. Daar kon men bv terecht om verloren voorwerpen aan te geven en in het gunstige geval, op te halen.”
Coupure Links – Lezer Erwin Storme: ‘De Refuge‘ aan de Coupure Links, was ooit een klooster en kliniek, thans een WZC. In 1578 worden de zusters Cisterciënzers uit de Bijloke verjaagd, in 1807 een tweede maal. Wegens de aanhoudende problemen besloten de zusters uit te zien naar een ander onderkomen. In juli 1871 kochten ze de fabriek van Van Caeneghem aan, tussen de huidige Bijlokevest en de Coupure. Onder Gentenaars stond dit klooster bekend onder de roepnaam ‘de Refuge’. Op 14 februari 1983 richtten de Cisterciënzerzusters van Gent de vzw Rustoord Toevlucht van Maria op. ‘De Refuge‘ bleef zowat een bijhuis van de Bijloke
Lees op deze blog:  Volkse plaatsaanduidingen

STAD – Jacques Jacky De Doncker knutselde – we bedoelen professioneel knutselen, en tot kunst verheffen – een miniatuur kerstmarkt tussen het Belfort en de Sint-Baafskathedraal in kurk. Hij liet het resultaat zien op facebook. We brachten de kunstenaar al onder de aandacht in een vorige editie van deze rubriek

Sint-Baafsplein – In de nissen van de gevel van de KNS prijken de beelden van de belangrijkste Gentse rederijkerskamers van het einde van de 19de eeuw: de Fonteine, Sint Barbara, Sint Agneete en Maria ter Eere. Ze zijn van de hand van Louis Mast. Lees op deze blog: Van de Fontein naar de Minard
Kalandeberg, hoek Koestraat – bar ‘Pain & Compagnie‘: een beetje buitensfeer tijdens koude dagen…

Emile Braunplein – Toen de burgemeester een tijdje geleden verklaarde dat de Stad de Winterfeesten ging schrappen, leek het of er helemaal niets te zien zou zijn. Maar kijk: een zogenaamde ‘Vierde Toren‘ – eigenlijk een winterbar – en de ijspiste zijn dan toch nog “uit de brand gesleept”…

Sint-Baafsplein – Ook dit jaar staat er in de Sint-Baafskathedraal een diorama. Het stelt Bethlehem voor en als je goed kijkt vind je he stalletje waar Jezus geboren is…
Sint-Baafskathedraal versierd met kerstbomen en lichtjes. Bekijk ook op deze blog: Sint-Baafskathedraal, een impressie

Veerkaai – Lezeres Gertjie Henderick over de Barge: “Toen ik in de jaren 1980 moreel consulent was in het zorgcentrum Sint-Jozef, nu WZC ‘De Liberteyt‘, leerde ik een vrouw van goed in de 80 kennen die samen met haar man de boten, trekschuiten, voortrokken van Gent naar Brugge en terug. Zeer zwaar werk. Soms was er wel iemand die de tocht met behulp van een paard deed. Toen ik dit verhaal hoorde viel mijn mond open. Nooit geweten dat vrouwen daarvoor ingezet werden.” Noot: de straatbenaming ‘Tragel’ of ‘Trekweg’ heeft hier haar origine. Lees meer over de Barge

Zonnestraat -Een vrijdagmiddag geleden viel smeltende sneeuw
Ottergemsesteenweg – Op de zijgevel van de Delhaize, waar voorheen de wijkcinema ‘Metro’ lag, werd eveneens een schitterende muurschildering aangebracht.
Lees ook op deze blog over oude cinema’s in Gent
Stropstraat en wijk – Ook verderop in de wijk loopt onder het motto – ‘Street art in de Stropstraat‘ – een campagne. Joke Charles in facebookgroepGent by picture‘:  “Mijn straat als inkleurplaat.” – pic Joke Charles

Lange Steenstraat – Marcel Vanderhaeghen, facebookbeheerder van de groep ‘Gent- oud en heden‘ bracht ons een foto uit het tijdschrift ‘Ons land’, uit december 1925, met een foto van een ongeluk in de Langesteenstraat. Twee trams – elk in een andere rijrichting – sandwichen een camion.
Sint-Michielsplein – De Sint-Michielskerk in een fotomontage uit 1913 volgens Val Vaerewijck toont de torenspits op de kerk die er nooit kwam. Lezer Rudy Van Den Eeckhout: “De torenspits op de Sint-Michielskerk is er nooit gekomen, wegens de te drassige ondergrond. De kerk ligt aan de voet van de Leie, en aan de andere kant is er de Poel – die zijn naam niet gestolen heeft.
Lees op deze blog over de kerk – pic via Rudy Van Den Eeckhout
BLOG – Onze lezers zijn onze beste ambassadeurs
Lees over markante Gentenaars in de rubriek ‘VOLK’

Kouter – De kerstbomen staan weer op de Kouter! De verkoop loopt elke dag in december… Le nouveau sapin est arrivé 😉

Wat hebben Karel van de Woestijne, Pierke Pierlala en Frits Van den Berghe gemeen? Weinig, alleen dat ze alle drie het voorwerp zijn van een verhaal in persblog.be die deze week eervol vermeld worden in de nieuwsbrief van de Gentse Gidsen. (uitklikbaar)
(uitklikbaar)

x

Lees meer op deze blog:



Terug naar hoofdpagina

Naar Facebook